Menü

Reggeli receptötlet: fűszervajas bagett

Forró, ropogós, ízletes... Szeretnéd, hogy így kezdődjön a reggel? Próbáld ki a végtelenül egyszerű fűszervajas bagettet! Ha már nincs ötleted, hogy mit tegyél az asztalra, az időd pedig kevés, akkor ezt a receptet egyenesen neked találták ki!

Nincs más dolgod, mint hogy vegyél pár friss bagettet - a legjobb, ha az egészséges, teljes őrlésű és magos verziót választod, mert így egészségesebb finomságot készíthetsz. Persze ha magad sütöd a bagetteket, akkor még jobb! Majd keverj össze egy adag teavajat pici tört fokhagymával, natúr vegetával, zöldfűszerekkel (ha frissen nő a kertedben, vagy cserépben, akkor még jobb), valamint kevés chilivel, ha bírod a csípős ízeket. Az sem gond, ha a fűszervajat előre bekevered, mert így már felhasználás előtt összeérnek az ízek.

Majd srégen vagdosd meg a bagettet, ahogy a fotón is látható, és széthúzva a bagett felvágott réseit, kend bele a fűszervajat. Ezután a bagett tetejére reszelj sajtot, hogy fokozd az élvezeteket! Ha szereted a füstölt sajtot, akkor nyugodtan válassz ilyen fajtát. Kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 200 fokra, majd tedd be a bagetteket 5-10 percre. Ha már látod, hogy a sajt elolvadt és megpirult, akkor kész is az isteni finom reggelid! Vigyázz, ne hagyd sokáig a sütőben, hisz ez már elkészült bagett, nem kell megsütnöd - a cél csupán annyi, hogy átmelegedjen, beleolvadjon a fűszervaj, és a tetejére a sajt.

Ne tévesszen meg bennünket, hogy hasonló ételt kaphatunk az üzletekben mélyhűtve. Egyrészt ha megnézzük az összetevőlistát, hamar rájövünk, hogy inkább házilag szeretnénk elkészíteni, hiszen mindössze pár perccel jelent több elfoglaltságot, másrészt a két ízvilágot össze sem lehet hasonlítani! A sajtos verziót egyébként is ritkán találjuk meg az üzletek polcain, de az egészségünk érdekében is érdemes leváltani a legtöbb mélyhűtött élelmiszert. Természetesen nem elsősorban a fagyasztással van probléma, hanem az iparilag használt adalékanyagokról.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.