Menü

Gombafogyasztás okosan

A gomba nagyon egészséges, de sokakban felmerül a kérdés: hogyan és milyen formában fogyasszuk, hogy biztonságos, de mégis annyira friss legyen, hogy élvezhessük a vele járó előnyöket? No de elsősorban, miért is olyan egészséges a gomba?

A legnagyobb előnye, hogy energiaszegény tápláléknak számít, mégis laktat, és sok-sok fehérjét tartalmaz. Ezen túl a fajtától függ, hogy melyik típusnak mik a pozitív előnyei. Sok közülük kiváló hatással van a magas vérnyomásra, valamint a daganatos beteségekre. Van továbbá, amelyik csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, javítja az érrendszert, és meggátolja a vérrögök kialakulását, vagy csökkenti a vércukorszintet és pusztítja a vírusokat.

Mint minden zöldség esetében (noha a gomba nem tartozik a zöldségek közé a legáltalánosabb nézettel ellentétben!), a gombára is igaz, hogy minél frissebb, annál egészségesebb és finomabb. A legtöbben azonban félnek gombát szedni az erdőben, vagy vásárolni a piacon, mert nem tudják, hogy biztosan fogyasztható, és nem mérgező gombáról van-e szó.

Kiránduláskor azonban kár lenne elszalasztani a fellelhető friss és finom gombákat. Első körben érdemes beszerezni egy kisméretű gombahatározót, amit bármikor magunkkal vihetünk terepre. Ha itt nagyjából megtaláljuk, mely fajtáról lehet szó (ne aggódjunk, idővel ez is gyorsabban fog menni), és elsőre begyűjtésre érdemesnek találjuk, akkor szedjük fel, majd hazaérve mutassuk meg a termést egy gombaszakértőnek.

Bár azt hihetjük, hogy egyre kevesebb ilyen szakember van, ez tévhit - manapság újra indítanak gombaismereti tanfolyamokat még vidéki városokban is. A különösen érdeklődők egy ilyen képzésre is benevezhetnek. A piaci áruval valóban érdemes a kellő óvatossággal bánni - győződjünk meg róla, hogy bevizsgált termékről van-e szó, vagy hozzáértő-e a forrás, akitől vásárolni kívánunk.

Természetesen a konzerves, vagy fagyasztott változatát sem kell elvetni a gombának - hisz még így is sok más ételnél jóval egészségesebbnek számít. Ha szezonon kívül is szívesen fogyasztunk gombát, akkor érdemes ezt választani, továbbá ha sietünk, és így kell főtt-sült ételt összeállítanunk.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.