Menü

Mennyit cukrot engedjünk a gyereknek?

A legújabb amerikai ajánlás szerint a 2 és 18 év közötti gyerekeknek napi 6 teáskanál hozzáadott cukornál nem kellene többet fogyasztaniuk. Ez nagyjából 100 kalóriának vagy 25 gramm cukornak felel meg.

A gyerekkori nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli az elhízás, inzulinrezisztencia, májbetegségek és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatát. Az új ajánlás szerkesztői abban reménykednek, hogy ez segíteni fog a szülőknek a gyermekük felelősségteljes gondozásában. A legtöbb szülőnek mindig nagy problémát jelent, hogy eldöntsék, mekkora cukorfogyasztást engedjenek meg a gyermekeiknek. Ez az ajánlás ebben segíthet.

A téma kutatása során több mint 100 tanulmányt és más forrásokból származó cukorfogyasztással kapcsolatos adatokat is elemeztek. Az analizálás során kiderült, hogy a gyermekek átlagosan több mint 25 gramm hozzáadott cukrot fogyasztanak naponta. Az ajánlás szerint ez a cukormennyiség a napi bevihető kalóriáknak kevesebb, mint 10%-át teszi ki.

Fontos megértenünk, hogy a hozzáadott cukor is számít. Ebbe beleszámít például a fruktóz vagy a méz, amelyet ételek és italok készítéséhez használunk, amit külön hozzáteszünk az ételhez vagy az italainkhoz. Néhány étel, amely hozzáadott cukrot tartalmaz: üdítőitalok, cukorkák, kekszek, sütemények, jégkrémek és tészták. Egy friss, teljes kiőrlésű sajttal töltött bagett nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ezzel ellentétben egy gyorsfagyasztott fánk 25 grammnyi hozzáadott cukortartalommal rendelkezik. Egy tál müzli az összetételétől függően 1-12 grammnyit tartalmaz. Egy alacsony cukortartalmú, teljes kiőrlésű, egészséges reggeli egy kis gyümölccsel és egy pohár zsírszegény tejjel (ez el is hagyható, hiszen manapság felröppentek a tejjel kapcsolatos negatív hírek is) körülbelül 1 grammnyit tartalmaz ebből a cukorból.

Sajnos a cukor a gyerekek számára olyan, mint az alkohol sok felnőtt számára. Aktiválja az agy jutalmazó központját, és arra sarkall, hogy még többet és többet fogyasszunk belőle. Ez az új tudományos cikk – ahogy sok amerikai polgárt is rádöbbentett – minket is rávilágíthat arra, hogy a gyermekeink milyen sok cukrot fogyasztanak, így egyfajta „AHA élményként” élhetjük meg szülőként ezt a megközelítést. Ez segíteni fog abban, hogy a gyermekeinknek ne engedjünk meg olyan nagymértékű cukorfogyasztást, mint amilyet esetleg mi annak idején megengedhettünk magunknak, hiszen tudván, hogy szoros összefüggés van a cukorfogyasztás és a szívbetegségek kialakulási kockázata között, még inkább óvni szeretnénk őket.

Forrás: edition.cnn.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.