Menü

Mennyit cukrot engedjünk a gyereknek?

A legújabb amerikai ajánlás szerint a 2 és 18 év közötti gyerekeknek napi 6 teáskanál hozzáadott cukornál nem kellene többet fogyasztaniuk. Ez nagyjából 100 kalóriának vagy 25 gramm cukornak felel meg.

A gyerekkori nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli az elhízás, inzulinrezisztencia, májbetegségek és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatát. Az új ajánlás szerkesztői abban reménykednek, hogy ez segíteni fog a szülőknek a gyermekük felelősségteljes gondozásában. A legtöbb szülőnek mindig nagy problémát jelent, hogy eldöntsék, mekkora cukorfogyasztást engedjenek meg a gyermekeiknek. Ez az ajánlás ebben segíthet.

A téma kutatása során több mint 100 tanulmányt és más forrásokból származó cukorfogyasztással kapcsolatos adatokat is elemeztek. Az analizálás során kiderült, hogy a gyermekek átlagosan több mint 25 gramm hozzáadott cukrot fogyasztanak naponta. Az ajánlás szerint ez a cukormennyiség a napi bevihető kalóriáknak kevesebb, mint 10%-át teszi ki.

Fontos megértenünk, hogy a hozzáadott cukor is számít. Ebbe beleszámít például a fruktóz vagy a méz, amelyet ételek és italok készítéséhez használunk, amit külön hozzáteszünk az ételhez vagy az italainkhoz. Néhány étel, amely hozzáadott cukrot tartalmaz: üdítőitalok, cukorkák, kekszek, sütemények, jégkrémek és tészták. Egy friss, teljes kiőrlésű sajttal töltött bagett nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ezzel ellentétben egy gyorsfagyasztott fánk 25 grammnyi hozzáadott cukortartalommal rendelkezik. Egy tál müzli az összetételétől függően 1-12 grammnyit tartalmaz. Egy alacsony cukortartalmú, teljes kiőrlésű, egészséges reggeli egy kis gyümölccsel és egy pohár zsírszegény tejjel (ez el is hagyható, hiszen manapság felröppentek a tejjel kapcsolatos negatív hírek is) körülbelül 1 grammnyit tartalmaz ebből a cukorból.

Sajnos a cukor a gyerekek számára olyan, mint az alkohol sok felnőtt számára. Aktiválja az agy jutalmazó központját, és arra sarkall, hogy még többet és többet fogyasszunk belőle. Ez az új tudományos cikk – ahogy sok amerikai polgárt is rádöbbentett – minket is rávilágíthat arra, hogy a gyermekeink milyen sok cukrot fogyasztanak, így egyfajta „AHA élményként” élhetjük meg szülőként ezt a megközelítést. Ez segíteni fog abban, hogy a gyermekeinknek ne engedjünk meg olyan nagymértékű cukorfogyasztást, mint amilyet esetleg mi annak idején megengedhettünk magunknak, hiszen tudván, hogy szoros összefüggés van a cukorfogyasztás és a szívbetegségek kialakulási kockázata között, még inkább óvni szeretnénk őket.

Forrás: edition.cnn.com

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.