Menü

A klímaváltozás nem tart fegyvert a fejünkhöz

Egyre több diskurzus témája a klímaváltozás problémája, már nem csak tudományos, hanem egészen hétköznapi fórumokon is gyakran emlegetett kérdésről van szó. Ennek ellenére az emberek többsége még mindig passzívan viszonyul ehhez a problémához.

De vajon miért esik olyan nehezünkre, hogy valóban átérezzük a globális felmelegedésben rejlő közvetlen fenyegetettséget, és ennek megfelelően lépéseket tegyünk a probléma megoldása érdekében?

Persze a klímaváltozás összességében egy elvont probléma, csupa bonyolult és nagyléptékű folyamat összessége, amit nem nehéz elidegeníteni a személyes, egyéni cselekvésektől. Nehéz átérezni a személyes felelősséget, így elmaradnak a valódi tettek is. Ennek egyik oka az evolució során formálódott, emberekre jellemző döntési folyamat sajátossága.

Képesek vagyunk tudatosan gondolkodni, amikor érvek és ellenérveket mérlegelünk, illetve az adott logikai szempontok mentén következtetünk. De mivel a világ túlságosan összetett, és felfoghatatlanul sok inger ér minket folyamatosan, az átgondolt, tudatos döntések szerepe valójában jóval kisebb, mint gondolnánk. Az információk raktározásának éppen ezért van egy másik módja is. Agyunk ugyanis képes érzelemmé alakítani az információt, és ilyen formában tárolni a tudatalattinkban. A személyesen megélt tapasztalatokat, illetve az egyedi érzelmi eseményeket is általánosítja az agyunk, majd a későbbi élethelyzetekben automatikusan előhívja.

Viszont mind az intuitív, mind a tudatosan mérlegelt döntési stratégia legtöbbször csődöt mond a jövőnkkel kapcsolatos kérdésekben. A távoli kockázatok megítélésében gyakran vallunk kudarcot, és mivel a klímaváltozás sem egy közvetlen módon fenyegető fegyver vagy támadás, nem igazán tudunk mit kezdeni vele.

A globális felmelegedés folyamatait, következményeit összetettsége és bonyolultsága okán rendkívül nehéz személyes vonatkozásokba lefordítani. A legtöbb ember nem tud ezzel mit kezdeni, mivel nem hagy bennünk érzelmi nyomokat, ezért agyunk óhatatlanul „nem fontosra könyveli” el.

Bárcsak a klímaváltozás egy fenyegetőfegyver lenne, akkor az ellene való fellépés jóval átfogóbb, célzottabb és ezáltal sikeresebb lehetne. Viszont a döntés még mindig a mi kezünkben van, és bármennyire is nehezen tudjuk átérezni az egyéni felelősségünket a klímaváltozás problémájában, tehetünk ez ellen.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?