Menü

Nem mindegy, hogy milyen krumplit választunk

Mivel hozzávetőlegesen évi 50-60 kiló burgonyát fogyaszt egy magyar ember, alapvető élelmiszereink közé tartozik, ezért érdemes kicsit többet tudni róla. Annak ellenére, hogy gyakran fogyasztunk krumplit, sokak számára nem világos, hogy vajon egészséges-e, illetve hogy hordoz-e fontos tápanyagokat számunkra.

A krumpli alapvetően egy jó szénhidrátforrás szervezetünk számára, magas B-vitamin és folsav tartalma miatt egészséges élelmiszernek tekinthetjük. Természetesen annak függvényében, hogy hogyan készítjük el.

A sültkrumpli nagyon népszerű étel, ha alacsonyabb kalóriatartalomra törekszünk, érdemes a hasábkrumplit minimális olaj hozzáadásával légkeverős sütőben elkészíteni. A burgonyát fogyasztjuk levesként, köretként, desszertként, salátához. Többféle krumpli közül válogathatunk a boltokban és a piacokon, a különböző típusokat más-más módon érdemes elkészíteni.

Annak érdekében, hogy a vásárlók eligazodjanak a számtalan burgonya típus között, az eladókat szeptember elsejétől hatályos rendelet kötelezi a krumpli típusának feltüntetésére. Az „A” típusba a főznivaló krumplik tartoznak (pl.: rakott krumplihoz, salátához). A „B” típusba az átmeneti krumpli félék tartoznak, ebből készítik általában a sült krumplit is. A „C” típusú krumplikat pürésítve érdemes elkészíteni, ezek ugyanis lágyabbak, könnyebben szétesnek (pl.: krumpli püré és szilvás gombóc elkészítéséhez).

A dietetikusok szerint a krumpli alapvetően egészséges élelmiszer, de minimális a rosttartalma, hetente egyszer-kétszer érdemes fogyasztani. A vásárlásnál viszont figyelni kell, milyen típusú burgonyát választunk, annak tulajdonsága mennyiben felel meg az általunk tervezett felhasználási, elkészítési módnak.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.