Menü

Nem mindegy, hogy milyen krumplit választunk

Mivel hozzávetőlegesen évi 50-60 kiló burgonyát fogyaszt egy magyar ember, alapvető élelmiszereink közé tartozik, ezért érdemes kicsit többet tudni róla. Annak ellenére, hogy gyakran fogyasztunk krumplit, sokak számára nem világos, hogy vajon egészséges-e, illetve hogy hordoz-e fontos tápanyagokat számunkra.

A krumpli alapvetően egy jó szénhidrátforrás szervezetünk számára, magas B-vitamin és folsav tartalma miatt egészséges élelmiszernek tekinthetjük. Természetesen annak függvényében, hogy hogyan készítjük el.

A sültkrumpli nagyon népszerű étel, ha alacsonyabb kalóriatartalomra törekszünk, érdemes a hasábkrumplit minimális olaj hozzáadásával légkeverős sütőben elkészíteni. A burgonyát fogyasztjuk levesként, köretként, desszertként, salátához. Többféle krumpli közül válogathatunk a boltokban és a piacokon, a különböző típusokat más-más módon érdemes elkészíteni.

Annak érdekében, hogy a vásárlók eligazodjanak a számtalan burgonya típus között, az eladókat szeptember elsejétől hatályos rendelet kötelezi a krumpli típusának feltüntetésére. Az „A” típusba a főznivaló krumplik tartoznak (pl.: rakott krumplihoz, salátához). A „B” típusba az átmeneti krumpli félék tartoznak, ebből készítik általában a sült krumplit is. A „C” típusú krumplikat pürésítve érdemes elkészíteni, ezek ugyanis lágyabbak, könnyebben szétesnek (pl.: krumpli püré és szilvás gombóc elkészítéséhez).

A dietetikusok szerint a krumpli alapvetően egészséges élelmiszer, de minimális a rosttartalma, hetente egyszer-kétszer érdemes fogyasztani. A vásárlásnál viszont figyelni kell, milyen típusú burgonyát választunk, annak tulajdonsága mennyiben felel meg az általunk tervezett felhasználási, elkészítési módnak.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!