Dió, miért jó?
- Dátum: 2016.12.15., 18:06
- aminosav, ásványi anyag, dió, kenyér, kismama, rost, saláta, tápanyag, vegetáriánus, vitamin
Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!
Ha azt gondoljuk, hogy a dió csak egy szimpla sütemény alapanyag, akkor nagyon is tévedünk! Fontos és előnyös a lehetőségekhez mérten minél több diót fogyasztani. Telis-tele van ugyanis jótékony vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Például magas az omega 3 zsírsavtartalma, és B, valamint E-vitaminban gazdag. Így segít bőrünk, látásunk és szívünk egészségének megőrzésében is.
Sok rostot, foszfort és vasat tartalmaz, így kismamáknak, vérszegényeknek kifejezetten ajánlott a diófogyasztás. Noha kalóriatartalma igen magas, nincs benne sok szénhidrát. Kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, így erősíti csontjainkat, vigyáz fogaink egészségére és még a hangulatunkra is kedvező hatást gyakorol!
Ezen tulajdonságai révén vegetáriánusoknak is ajánlott, valamint azoknak, akik túl sok húst esznek, és ahelyett, amellett alternatív tápanyagforrásokat keresnek. No de hogyan fogyasszuk egészségesen a diót?
Ha a klasszikus módon, süteményekhez, édességekhez használjuk, akkor ne spóroljunk bolti keverékekkel, ezek használata nem javasolt, hanem kizárólag darált diót alkalmazzunk! Ezek a keverékek ugyanis nagyon kevés diót, de annál több cukrot tartalmaznak. Magát a cukrot mi is helyettesítsük természetes édesítőszerekkel.
Tehetjük még házilag - akár kenyérsütőgéppel készült - kenyérbe, például lilahagymával párosítva nagyon különleges, az őszi-téli időszakhoz illeszkedő kenyeret készíthetünk vele, amely az ünnepi alkalmakhoz is illeszkedik. Ez a kombináció már csak azért is előnyös, mert a dió és a kenyér párosításával hozzájutunk az összes szükséges aminosavhoz.
Reggelire összetörve tehetjük natúr joghurtba, vagy zabkásába más magvakkal, piros gyümölcsökkel. Pirítva pedig a friss zöldség- és gyümölcssalátánkat is feldobja.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.