Menü

Dió, miért jó?

Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!

Ha azt gondoljuk, hogy a dió csak egy szimpla sütemény alapanyag, akkor nagyon is tévedünk! Fontos és előnyös a lehetőségekhez mérten minél több diót fogyasztani. Telis-tele van ugyanis jótékony vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Például magas az omega 3 zsírsavtartalma, és B, valamint E-vitaminban gazdag. Így segít bőrünk, látásunk és szívünk egészségének megőrzésében is.

Sok rostot, foszfort és vasat tartalmaz, így kismamáknak, vérszegényeknek kifejezetten ajánlott a diófogyasztás. Noha kalóriatartalma igen magas, nincs benne sok szénhidrát. Kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, így erősíti csontjainkat, vigyáz fogaink egészségére és még a hangulatunkra is kedvező hatást gyakorol!

Ezen tulajdonságai révén vegetáriánusoknak is ajánlott, valamint azoknak, akik túl sok húst esznek, és ahelyett, amellett alternatív tápanyagforrásokat keresnek. No de hogyan fogyasszuk egészségesen a diót?

Ha a klasszikus módon, süteményekhez, édességekhez használjuk, akkor ne spóroljunk bolti keverékekkel, ezek használata nem javasolt, hanem kizárólag darált diót alkalmazzunk! Ezek a keverékek ugyanis nagyon kevés diót, de annál több cukrot tartalmaznak. Magát a cukrot mi is helyettesítsük természetes édesítőszerekkel.

Tehetjük még házilag - akár kenyérsütőgéppel készült - kenyérbe, például lilahagymával párosítva nagyon különleges, az őszi-téli időszakhoz illeszkedő kenyeret készíthetünk vele, amely az ünnepi alkalmakhoz is illeszkedik. Ez a kombináció már csak azért is előnyös, mert a dió és a kenyér párosításával hozzájutunk az összes szükséges aminosavhoz.

Reggelire összetörve tehetjük natúr joghurtba, vagy zabkásába más magvakkal, piros gyümölcsökkel. Pirítva pedig a friss zöldség- és gyümölcssalátánkat is feldobja.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.