Menü

Miért ringatja az anya a gyermeket a bal oldalon?

Úgy tűnik a tudományos világ képviselői megoldották annak problémáját, hogy az anyák miért a bal oldalukon szeretik ringatni utódaikat.

Ez a pozíció a jobb agyféltekét aktiválja, amely a kötődésben és a kommunikációban is feladatokat lát el. A „helyzeti aszimmetria” nemcsak az emberre jellemző, orosz kutatók szerint az állatoknál is megtalálható. Hasonló viselkedést figyeltek meg az anyjukat követő emlősöknél, például kenguruknál, lovaknál, rozmároknál és kardszárnyú delfineknél. A szentpétervári egyetem kutatója, Dr. Yegor Malashichev szerint ez a pozíció a túlélésben és a társadalmi kötődésben is segít. „Ha nincs vagy rossz a szemkontaktus, az újszülött jobb agyféltekéje nem aktiválódik.”

A szemkontaktusról…

Régóta ismeretes, hogy az emberek és a főemlősök hajlamosak arra, hogy a gyermekeiket a bal oldalon vigyék, főként az újszülött első néhány hetében. Erre számos magyarázat született már a fizikai kontaktustól kezdve – például, hogy a kicsi hallja anyjának szívverését – a gyakorlati előnyökig – így az anyának (ha jobbkezes!) marad egy szabad keze más feladatok elvégzésére. Néhány pedig azt sugallták, hogy szemkontaktushoz és annak agyra kifejtett hatásához kötődik.

Kutatók azt mondják, amikor az anya a gyermekét a bal oldalára veszi és szembenéz vele, a bal szemük közvetlenül egymás felé néz. Így a vizuális információ azonnal a jobb agyféltekébe kerül, amelynek olyan funkciók ellátásában is szerepe van, mint a figyelem, memória, érvelés, problémamegoldás (mindenben, ami a hatékony kommunikációhoz szükséges).

A vizsgálatokat embereken és 10 állatfajon is elvégezték: lovakon, rozmárokon, rénszarvasokon, antilopokon, keleti pézsmatulkokon, bárányokon, bálnákon, kardszárnyú delfineken és kengurukon. Azt találták, hogy a fiatal állatok az anyjuk jobb oldalához maradtak közel. Ez azt jelenti, hogy főleg a bal szemükkel nézték az anyjukat, amely által a jobb agyféltekéjük aktiválódott. Stressz esetén az anyák a bal szemükkel monitorozták, hogy a kicsinyeik jól vannak-e. Megfigyelték például azt, hogy ha egy hajóban közelítenek a kardszárnyú delfinek felé, akkor az anya az újszülött jobb oldalához úszik. Ez teljesen független volt attól, hogy a hajó melyik oldalukról közelítette meg őket. Továbbá azzal az elvárással is egyértelműen szembemegy, hogy az anya azzal védené meg kicsinyét, hogy közé és a hajó közé úszna.

Dr. Malashichev szerint a „helyzeti aszimmetria” jelensége egy ősi, alapvető mechanizmus, és érdemes lenne összefüggéseket keresni a csökkent anya-újszülött kapcsolat és például az autizmus között.

Forrás: www.bbc.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.