Menü

Gyümölcs- és zöldséglevek házilag

Vajon miért vesz mindenki bolti gyümölcs- és zöldségleveket, ha egy turmix, vagy gyümölcscentrifuga segítségével házilag sokkal egészségesebben elkészíthető rövid idő alatt...? Jön a tavasz, érdemes a nemsoká termő friss hozzávalókból felturbózni az egészségünket!

Sokan nem is tudják, mit jelent az, hogy 100%-os gyümölcslé. Ha belegondolunk, nem lehet véletlen, hogy a bevásárlóközpontokban, bárokban sokkal drágább a frissen facsart narancslé, mint a dobozos gyümölcslevek. Miért van ez? Azért, mert a dobozos levek gyümölcskoncentrátumokból készülnek, a százalékos jelzés pedig csak a higítási arányt jelenti. Az mindenesetre biztos, hogy nem lehet olyan friss a dobozos üdítőital, mint a házi turmix.

Márpedig tudjuk, hogy szervezetünknek mindig a legfrissebb a legegészségesebb! Ha szeretnénk minél több vitamint megőrizni a növényekből, amit ennivalóként és innivalóként elfogyasztunk, akkor próbálkozzunk a házi megoldásokkal!

Érdemes kísérletezni a különböző kombinációkkal, így a gyerekek és felnőttek is változatosabb italokat fogyaszthatnak. Sőt, még gyógynövényekből készült, lehűtött teával is higíthatjuk víz helyett, hogy még egészségesebb innivalót kaphassunk!

Válogassunk például a következők közül: cékla, répa, alma, narancs, barack, meggy, citrom, eper, kivi, banán, körte, a teák közül pedig ízletes az akác, a hársfa, és leginkább a bodza. Természetesen sok más is szóba jöhet, engedjük szabadon a fantáziánkat!

Energiaitalok helyett ez add fittséget és erőnlétet... A kávéról való leszokásban is segíthet, ha reggel egy ilyen erőnlét-turmixxal kezdjük a napot, de tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatjuk. A gyermekek is elvihetik az iskolába a dobozos levek helyett, ha frissen készítjük.

Ha nem tudjuk rögtön elfogyasztani, amit leturmixoltunk, akkor hűtőben vagy mélyhűtőben is eltárolhatjuk. Érdemes összenyomni a műanyag flakont, és úgy kiszorítani belőle a levegőt, mielőtt hűtőbe tesszük, így tovább eláll!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.