Menü

A közös családi vacsorák ereje

Sokan emlékeznek a gyermekkori családi vacsorákra, és fel tudunk idézni nagyszerű emlékeket a konyhában töltött estékről, esetleg éjszakákról. Talán nem is ritkán fordult ez elő. A szüleink vacsorát készítettek, mi segítettünk nekik, közösen ültünk le az asztalhoz, és ettünk... Ennyire egyszerű volt.

Sajnos azonban a családi étkezések fogalma az évek során megváltozott. Sokaknak nehéz összehozni heti egy-két közös családi vacsorát. A rengeteg munka, a gyerekek extra délutáni elfoglaltságai, a sok tanulnivaló mellett a közös evés nagyon háttérbe szorult.

A körülmények megváltoztak, az élet úgy tűnik, bonyolultabb, mint 30 évvel ezelőtt, a családok igénylik a közös esti étkezéseket. Nem gond, ha ez csak heti egy-két alkalomra korlátozódik, viszont mindenképpen jótékony hatással van az agyra, testre és a lélekre.

Ha a családi vacsorák eddig nem képezték a háztartásunk részét, attól még szükség van rá. Ha a nulláról kezdjük, próbáljuk rendszeresíteni ezeket az alkalmakat a hét minden napjára, beleértve a hétvégéket is. Jó, ha ezek az étkezések gondosan szervezettek, például előre kinézett recept alapján készített egészséges ételeket fogyaszthatunk.

Az alábbiakban négy előnyről olvashatunk, amelyeket bogarászva kedvet kaphatunk hozzá, hogy szokássá alakítsuk a fentebb leírtakat!

1. Megtaníthatjuk gyermekeinket főzni: a szülőknek ez egy remek lehetőség, hogy tanítsák gyermekeiket az étel alapanyagok helyes kezelésére. Megoszthatjuk a családi recepteket is.

2. Együtt dolgozhatunk, és felelősségre oktathatjuk gyermekeinket: ezek a tevékenységek együttműködést igényelnek. Ha a konyhában együtt tevékenykedünk, számos lehetőséghez jutunk, hogy felelősségvállalásra tanítsuk a kisebbeket. Jó ötlet a feladatok napi cserélgetése is egymás között. Változhat, hogy ki teríti meg az asztalt, ki aprítja a zöldséget, ki takarítja le a konyhapultot.

3. Kapcsolatápolás és kommunikáció: ez az a helyzet, ahonnan távol KELL tartanunk az elektromos eszközöket. Kapcsoljuk ki a tv-t, a telefonokat halkítsuk le. Ez az időszak legyen szent mindannyiunk számára, és ösztönözzük családtagjainkat, hogy beszélgessenek egymással!

4. Az egészséges étel egészséges gyermeket rejt: azok a gyermekek, akik rendszeresen családi körben vacsoráznak, több gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, ásványi anyagot fogyasztanak, és kevesebb fagyasztott ételt, cukros italt vesznek magukhoz.

A felsorolt előnyök érvekként is felsorakoztathatóak az esti közös étkezések mellett, úgyhogy nem is ejtetnénk erről több szót: közös családi vacsorára fel!

Forrás: www.patient.co.uk

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.