Menü

Fitt Pöttyös Túró Rudi teszt - kipróbáltuk!

Nagy várakozással készültem, hogy lecsaphassak a Pöttyös új termékére, amelyett "fitt" elnevezéssel reklámoznak. Sokáig kellett várnom rá, mert hiába olvastam róla, nálunk még nem volt kapható. De nem adtam fel, hiszen reményt keltett bennem, hogy a kedvelt, de egészségtelensége miatt hátrányba sorolt termék most új formában, a tudatos táplálkozók számára újragondoltan lesz elérhető. Lássuk, mi valósult meg belőle!

Amikor végre megérkezett a helyi üzletbe, azonnal lecsaptam mind a három ízre, nevezetesen joghurtos, almás-müzlis és málnás-müzlis joghurtos. Darabját 155 Ft-ot fizettem a pénztárnál, a termék 38 grammos. Hogy ez drága-e, vagy olcsó, mindenki döntse el maga, én a normál kategóriába soroltam, és bizonyos, hogy máshol olcsóbban is elérhető.

A csomagolást kibontva, vagy a reklámfotókból már tudhatjuk, mi vár ránk: csokoládé helyett úgynevezett joghurtos bevonat. Aki csokiról álmodozik, annak csalódnia kell, de én tejimádóként, valamint fehércsoki rajongóként örömmel konstatáltam a belső tartalmat. Elsőként a natúr ízt próbáltam, szerintem jól sikerült, a bevonat ízletes, a túrós rész pedig szárazabb, mint a klasszikus Túró Rudiknál, de nagyon finom. Majd következett az almás, amely valóban kellemes ízvilágot produkált, valóban egy kis müzlis ízvilággal, de megmondom őszintén, csak a csomagolást figyelve elképzelni sem tudtam, hogy ez mit jelent. Nos, nincs müzlis bevonat, csak ízében próbálták azt utánozni. A málnás termék esetében is hasonló a helyzet a müzlivel, csak itt még a túrós töltelék is színes-málnás. Nekem éppen ebben a sorrendben ízlik, úgyhogy gyorsan negyediknek újra elmajszoltam egy natúr joghurtosat...

Eddig rendben is volnánk, a Pöttyös ízműhelyben valóban finom, kellemes csomagolású terméket sikerült kikísérletezni. S akkor pillantsunk bele a tartalomba - vajon egészséges? Ezt azért nem mondanám. A fittnek nevezett termék is tartalmaz cukrot, a különbség annyi, hogy 30%-kal kevesebbet. A gyakorlatban és a számok nyelváre lefordítva ez a következőket jelenti: a klasszikus csokis Túró Rudi 100 grammja 364 kcal-t, a tejcsokis 357 kalóriát tartalmaznak. A fitt termékek 100 grammra vetített értékei: az almás-müzlis 318 kcal-al "büszkélkedhet", a málnás 327 kcal-t rejt, míg a natúr 335-öt.

A másik egészségtudatos táplálkozók és diétázók számára fontos adat a kalóriatartalom: a klasszikus és a tejcsokis Túró Rudik 100 grammja 39,3 - 39,6 g szénhidrátot tartalmaznak, melyek 38,2 grammja cukor. A fitt termékek pedig 27-29 gramm szénhidrátot rejtenek, melyekből 26 gramm cukor.

Egy kicsit tehát jobb a helyzet, ha a szénhidrát értékeket nézzük, a kalóriacsökkenés véleményem szerint nem túl jelentős. Ezen túl azt az ígéretet kapjuk, hogy a termék sok fehérjét tartalmaz. Ez szintén 100 grammra vetítve 10-12 grammot jelent, ami egy 60 kg testsúlyú ember napi ajánlott fehérjebevitelének körülbelül 12%-át jelenti. Mindegyik adatnál még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ez a 100 grammra vetített érték, míg a fitt Túró Rudik darabja 38 grammos.

No de miből is állnak össze ezek az ízek és értékek, azaz mik a termék összetevői? A natúr esetén: zsírszegény túró 50%, joghurtos fehér bevonat 34% [mely áll a következőkből: cukor, növényi zsírok (részben és teljes mértékben hidrogénezett pálmamag olaj, pálmaolaj, emulgeálószer: szorbitan-trisztearát) savanyú tejsavópor, joghurtpor 3%, sovány tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), természetes aroma, aroma], vaj, inulin, cukor, módosított kukoricakeményítő, aromák, tartósítószer (kálium-szorbát). A málnás-müzlis ízesítés hasonló összetétellel bír, noha kicsit kevesebb túrót tartalmaz, kap hozzá viszont 13%-nyi málnás-müzlis gyümölcskészítményt, amely a következőkből áll: 22% málnapüré, 17% málna, 14% málnalé-sűrítmény, cukor, ivóvíz, 5,5% köles pehely, 5% hajdina-pehely, alma püré, fruktóz, kukoricakeményítő, 3% mandula, 3% lenmag, aroma, tartósítószer (kálium-szorbát). Az almás sem ettől különösebben eltérő, így azt már nem sorolnánk fel.

A privát véleményem az, hogy továbbra is csak "bűnözésként", ínyencségként fogyasztok ilyesmit, mert cukortartalma miatt magas lehet a termék glikémiás indexe (viszonylag gyorsan emelheti a vércukorszintet, ezzel fokozva az éhségérzetet), az élelmiszeripari jellegű összetevők listája pedig nem vidít fel, mert inkább kerülöm a tartósító- és emulgeálószereket. Mindezek tudatában fittnek azért nem nevezném a terméket, mert sokakat megtéveszt sajnos, de a normális kategóriába sorolható, ha egy desszert darabonként (tehát a 38 grammos kivitel) 122-126 kalóriát tartalmaz.

Figyelem! A cikk szubjektív véleményt tartalmaz. Az adatokért és egyéb tartalmakért a szerző nem vállal felelősséget, bővebb és pontosabb információkért látogassa meg a termék honlapját, vagy kérje ki dietetikusa véleményét!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.