Menü

Kardiót vagy súlyzókat válasszunk, ha fogyni szeretnénk?

Évtizedek óta ismert az a hagyományos felfogás, miszerint a kardió edzés a legjobb, ha fogyni szeretnénk. Közben megismerkedhettünk a súlyzós edzésformával is. De vajon melyik a hatékonyabb?

Néhány évvel ezelőtt a Duke Egyetem kutatói elhatározták, hogy magukhoz veszik az irányítást, és végeznek egy tanulmányt, hogy összehasonlítsák a kardió- és a súlyzós edzés hatékonyságát. 8 hónappal a tanulmány kezdete után már egyértelműen látható volt, hogy a nyertes a kardió!

Míg a kardió csoport fogyásnak indult, a súlyzós csoport még magára is szedett valamennyit – természetesen izmot. Ez azonban nem vezetett fogyáshoz. A legjobban a kettő kombinációját alkalmazó csoport járt, testileg ők néztek ki a legjobban, viszont kétszer annyi időt is áldoztak az edzésre.

Cris Slentz, a Duke egyetem munkatársa szerint az egész egyszerű matematika. A kardióval percről percre egyre több kalóriát égetünk el, tehát ezzel a legegyszerűbb a zsír ledolgozása és így a fogyás. Természetesen nem szeretne lebeszélni senkit sem a súlyzós edzésről, mert ahogy idősödik az ember, és kezd veszíteni az izomtömegéből, ez a mozgásforma fontos szerepet kaphat. Dr. Slentz külön felhívja a figyelmet arra, hogy a mozgás önmagában nem elég a fogyáshoz. Nagyban közrejátszik az, hogy mit, hogyan és mennyit eszünk – ezzel tudjuk a legjobban befolyásolni a súlyvesztésünket.

Ahol a mozgás önállóan is nagyon számít, az a hízás, illetve a jojó-effektus megelőzése. A testtömeg növekedés kontrollálásában tehát fontos szerepe van a mozgásnak.

A sikeres fogyást és annak megtartását maguk mögött tudók 90%-a az egészséges étkezés mellett körülbelül napi egy órát edz, és a választott edzéstípusuk a kardió, ami nem meglepő módon lehet csak egyszerű séta is!

Így tehát nem kell eget rengetően nehéz vagy kemény edzésre gondolnunk, bőven elég, ha sétával kezdünk. A motivációnk is hosszabb távon fenntartható.

Forrás: edition.cnn.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.