Menü

Ingyenes WiFimentes zóna - otthon is tehetünk érte!

A 2012-es év végén, illetve a 2013-as év elején jelent meg egy Kit Kat által szponzorált kezdeményezés, melynek keretében Amszterdamban WiFimentes zónákat hoztak létre. Ezek az övezetek rendszerint egy 5x5 méteres területet takarnak, ahol mindenféle szignál beérkezése le van blokkolva, így az embereknek lehetőségük van arra, hogy egy rövid időre elmeneküljenek a folyton beérkező e-mailek és a közösségi oldalak állandó nyomása elől.

Joggal tehetnénk fel a kérdést, hogy miért nem kapcsolják ki önszántukból az okostelefonjaikon a folyamatos WiFi keresést vagy a mobil adatkapcsolatot. Gondoljunk csak bele! Mi hányszor tesszük ezt meg magunktól? Vagy ha mégis, mennyi ideig tart? 5 percig? 10 percig? Egy óráig?

Sajnos a civilizált ember önuralma erre a régióra már biztosan nem terjed ki olyan mértékben, amennyire az bizonyos helyzetekben szükségeltetik.

Ezzel ellentétben, ha tudatos jelenlétünket ide összpontosítjuk, ezek a WiFimentes zónák nagy segítségünkre lehetnek abban is, hogy később magunktól is képesek legyünk ellenállni a kísértésnek. Végülis annak az üzenetnek az elolvasása nem kibír még egy fél napot? Inkább töltsünk néhány nyugodt órát együtt a barátainkkal, a családunkkal, miközben természetesen egy Kit Katet nyammogunk. Ők ugyanis a reklám keretében így képzelik el a Wifimentes övezet szépségeit. :)

Szerencsére a kezdeményezés egyre elterjedtebb, egyre több helyen létesítenek ilyen területeket, amelyek népszerűsége is folyamatosan növekszik. Ehhez mi magunk otthon is hozzátehetünk. Az esti családi vacsorák vagy a vasárnapi közös ebédek alkalmával húzzuk ki az internetkábelt, kapcsoljuk ki a routerünket, és tudatosan töltsük időt együtt a szeretteinkkel!

Ilyenkor motivációs játékokat is játszhatunk, vagy csak egymás életére koncentráló kérdéseket tehetünk fel családunk tagjainak. Kinek mi volt a legjobb a napjában, mit vár a holnaptól, aznap mit tett annak érdekében, hogy elérje rövid-, illetve hosszú távú céljait, és így tovább. Remek beszélgetések kerekedhetnek egy-egy ilyen kezdeményezés nyomán.

Úgyhogy, kalandra fel, figyeljünk egymásra, és élvezzük a WiFimentes övezet szépségeit!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.