Vegán kenyérrevalók
- Dátum: 2017.04.19., 13:43
- anyagcsere, emésztés, kenyér, kenyérsütőgép, lekvár, recept, szendvicskrém, vegán, vegán sajtkrém, vegán vaj, vegetáriánus
Zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek... Mindannyian tudjuk, hogy milyen egészségesek, mégis keveset fogyasztunk belőlük. Ha nem is vagyunk vegetáriánusok, és nem követünk vegán étrendet, akkor is érdemes tőlük ötleteket lopni az étkezésünkhöz. Például ezeket a finom kenyérrevalókat!
Vegánnak minősülő kenyeret készíteni nem nagy ördöngősség, mindössze a vajat kell lecserélnünk. Keverjünk össze 520 g teljes őrlésű tönkölylisztet valamint magvakat, 80 g búzasikért, 5 teáskanál himalája sót, 40 g kókuszzsírt, 420 ml vizet és egy csomag porélesztőt. Mind kenyérsütőgépben, mind sütőben is elkészíthetjük ezt a kenyeret, ami sokáig megőrzi a frissességét. Ha 2-3. napon fogyasztjuk, akkor már pirítósnak is megsüthetjük.
Csicseriborsó, kesudió, mandula, napraforgómag... ezekből készülhet például a vegán "sajtkrém", vagy "vaj", ki hogyan nevezi, de valójában csak szimplán szendvicskrém. Vagyis, nem is annyira szimpla, hiszen az ízük isteni finom, ráadásul tagadhatatatlanul egészségesek! Mindössze egy aprítógép és ízlés szerinti fűszerek kellenek hozzá.
Az édes ízek kedvelői vegyék újra elő a lekvárokat. Nem véletlenül mondjuk: a felmérések szerint legalább 70%-kal kevesebb lekvárt fogyasztunk, mint 10-15 évvel ezelőtt. Az édeségre vágyók szívéhez már közelebb állnak a bolti édességek. Pedig például a szilvalekvárhoz még cukor és édesítőszer sem szükséges.
A szervezet megkönnyebbül, az anyagcsere pedig felgyorsul, ha iktatunk be olyan napokat az étrendünkbe, amikor nem fogyasztunk húst és más állati eredetű ételt sem. Ezt hetente legalább egyszer, de akár kétszer is érdemes megtenni.
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.
Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.