Menü

Türelem, már nem sok van hátra a suliból!

Nagyjából 25 tanítási nap van még hátra az iskolából. Ilyenkorra mindenki elfárad a mókuskerékben: elsősorban a gyerekek, de a szülők és a pedagógusok is. Próbáljunk meg kitartani és megkeresni magunkban a türelemraktárak utolsó morzsáit!

Igazán nehéz lehet ez az időszak mindannyiuk számára, hiszen ahhoz, hogy kellő számú osztályzatuk legyen, eldőljenek a kétes jegyek, valamint hogy minél több tananyag leadásra kerüljön, hajtás van májusban. Az időjárás már kezd kegyesebbnek mutatkozni, mindenki vágyna ki a napsütötte szabadba, mégis most kell a legjobban tanulni és tanítani, valamint odafigyelni a gyermekre.

Könnyen lehetséges, hogy sokan vágják már a centit, mégis szükség van a láthatatlan erőforrásokra. Íme néhány ötlet, amely segíthet energetizálni a résztvevőket ebben a rövid, mégis hosszúnak tűnő időszakban!

* Próbáljunk többet aludni, mint máskor, és a gyermeket is időben parancsoljuk ágyba azzal a biztatással, hogy hamarosan itt a nyári szünet, amikor már tovább is fent lehet maradni!

* Figyeljünk oda az étkezésre és együnk rostdús, a vércukorszint-ingadozást csökkentő ételeket! Tévedés, hogy a csokoládé vagy a cukrozott kakaópor és a gabonapehely energetizálna. Sajnos ezek hatása csak rövid, majd aztán annál súlyosabb fáradtságérzetet tapasztalhatunk. Reggelizzünk minden nap, és ha kell, ebben a kis időszakban fizessünk iskolai menzát, tízórait, hogy megkönnyítsük a dolgunkat! Igaz, az egészséges táplálkozást nehéz a menzán keresztül megvalósítani.

* Ne akarjunk mindent egyszerre és ezt a gyermekkel is beszéljük meg! Lehetséges, hogy erre a kis időtartamra szükség van rá, hogy inkább a tanulásra koncentráljon, és csökkentse a baráti találkozók számát - hamarosan mindent bepótolhatnak. De túlzott szigor helyett inkább a konstruktív, ésszerű és barátságos megbeszélésekre törekedjünk.

* Ha rendszeresen bevontuk a házimunkába a gyerekeket, akkor adjunk most nekik egy kis türelmi időt, nyártól aztán úgyis több idejük van részt venni az otthoni feladatok teljesítésében. Így legalább érezhetik, hogy megértjük: most sok a dolguk, és kapnak cserébe valamit, hogy erre az időszakra nem kultiváljuk a legnagyobb baráti házibulikat.

Kitartás, a visszaszámlálás elindult, és lassan elég a kéz- és lábujjunk, hogy megszámláljuk a hátralévő tanítási napokat!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.