Menü

Bivalytej: milyen előnyökkel bír a tehéntejjel szemben?

Manapság számos alternatíva jelenik meg a tejfogyasztást illetően. Az emberek igyekeznek másfelé is nyúlni, kitekinteni a megszokottból, keresni valami újat. Így kerül be ismét egyre jobban a köztudatba a bivalytej is.

A bivalytej zsírtartalma a tehéntejhez képest jóval magasabb, ezért az emésztése is nehezebb, így inkább a tehéntej fogyasztását javasolják a csecsemőknek, illetve az idős embereknek. Bivalytej fogyasztása után a gyomor teltségérzete tovább marad meg, mivel a magasabb zsírtartalom miatt emésztése hosszabb ideig tart, így tovább időzik a gyomorban.

Fehérje összetételét tekintve kb. 11%-kal több és hőállóbb fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ami szintén a nehezebb emészthetőségét hivatott alátámasztani. Ebből is azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a csecsemők számára egészségesebb a könnyebbnek nevezett tehéntej fogyasztása.

Akkor mégis miért beszélünk róla? Milyen előnyei vannak?

- Szív: A tehéntejhez hasonlítva kevesebb koleszterint tartalmaz, ezért fogyasztása előnyös lehet szívinfarktus, stroke vagy érelmeszesedés fennállása esetén.
- Fejlődés: Magas fehérjetartalma révén fogyasztása hasznos gyermekeknek, tinédzsereknek, illetve felnőtteknek is. Előbbiek esetében elősegíti a megfelelő fejlődést, míg utóbbiaknál a fehérjék jelenléte számít, amelyek a legtöbb, a szervezetben lezajló biológiai folyamat optimális lezajlásához nélkülözhetetlenek.
- Immunrendszer: A bivalytej nagy mennyiségben tartalmaz A-, illetve C-vitamint, amik az immunrendszer megfelelő működéséhez szükségesek, így az a szervezetből ki tudja takarítani a szabadgyököket és a méreganyagokat. A C-vitamin stimulálja az immunrendszert, hogy az több fehérvérsejtet termeljen, ami a szervezet első vonalbeli védelmét jelenti. A bivalytejben jelenlévő cink antioxidánsként viselkedhet, illetve fokozhatja az immunrendszer erősségét.
- Vérkeringés: Az anémia vagy másnéven vérszegénység napjainkban egy globálisan fennálló probléma, ezért elkerülhetetlen a magas vastartalmú ételek fogyasztása. A vas a vörösvértestek fontos alkotóeleme, amik pedig szükségesek a légzési gázok, főként az oxigén szállításához, ezáltal javítják a vérkeringést.
- Csontok erőssége: A bivalytej magas kalciumtartalommal rendelkezik, így hatékony lehet az oszteoporózis vagy csontritkulás megelőzésében. Ezen kívül más esszenciális ásványi anyagokat is tartalmaz, például rezet, mangánt, foszfort, cinket.
- Vérnyomás: Nem olyan széles körben ismert előnye a bivalytejnek, hogy szerepe lehet a vérnyomás csökkentésében. Káliumtartalma magasabb, mint a tehéntejé, és vazodilatátorként működik (tehát értágító hatással bír), ezáltal csökkentheti a vérnyomást.

Gasztronómia

Lehet, hogy sosem kóstoltuk, de biztosan fogyasztottuk már mozzarella formájában. Indiában és Ázsia egyes részein az étrend fontos alkotóeleme, hiszen az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kulcselemeként tartják számon.

A bivalytejet az olasz konyha a mozzarella vagy a Puglia tartományból származó, tarisznya alakúra formázott burrata, az indiai a paneer nevű sajt előállításához használja szeretettel. A burratat hagyományosan zöld liliomlevélbe csomagolták, ma már inkább valamiféle műanyag borítást kap.

Joghurtot is készítenek belőle, akár ízesítve is, és kishazánkban is lehet kapni, sőt, hazai gazdák készítik. Kóstolhatunk bivalygomolyát vagy gomolyatúrót is.

A bivalytej iránt tanúsított figyelmet az irányába támasztott megnövekedett igény emelte meg.

Igaz, hogy a bivalytej zsírtartalma magasabb a tehéntejnél, de e mellett számos előnnyel bír. Akár orvosunk tanácsát kikérve, egyeztetve vele, kóstoljuk meg, illetve ízleljük meg a belőle készült termékeket! Ha nem is épül be mindennapi étrendünkbe, néha kellemes érzéssel tölthet el minket egy-két különlegesség fogyasztása, feldobva hagyományos étrendünket.

Felhasznált irodalom: ITT, ITT, ITT ÉS ITT

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.