Bivalytej: milyen előnyökkel bír a tehéntejjel szemben?
- Dátum: 2017.06.21., 22:03
- bivaly, bivalytej, csecsemő, egészség, emésztés, étrend, fehérje, gasztronómia, kalcium, konyha, nátrium, tápanyag, tehén, tehéntej, tej, tejtermék, vas, zsír
Manapság számos alternatíva jelenik meg a tejfogyasztást illetően. Az emberek igyekeznek másfelé is nyúlni, kitekinteni a megszokottból, keresni valami újat. Így kerül be ismét egyre jobban a köztudatba a bivalytej is.
A bivalytej zsírtartalma a tehéntejhez képest jóval magasabb, ezért az emésztése is nehezebb, így inkább a tehéntej fogyasztását javasolják a csecsemőknek, illetve az idős embereknek. Bivalytej fogyasztása után a gyomor teltségérzete tovább marad meg, mivel a magasabb zsírtartalom miatt emésztése hosszabb ideig tart, így tovább időzik a gyomorban.
Fehérje összetételét tekintve kb. 11%-kal több és hőállóbb fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ami szintén a nehezebb emészthetőségét hivatott alátámasztani. Ebből is azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a csecsemők számára egészségesebb a könnyebbnek nevezett tehéntej fogyasztása.
Akkor mégis miért beszélünk róla? Milyen előnyei vannak?
- Szív: A tehéntejhez hasonlítva kevesebb koleszterint tartalmaz, ezért fogyasztása előnyös lehet szívinfarktus, stroke vagy érelmeszesedés fennállása esetén.
- Fejlődés: Magas fehérjetartalma révén fogyasztása hasznos gyermekeknek, tinédzsereknek, illetve felnőtteknek is. Előbbiek esetében elősegíti a megfelelő fejlődést, míg utóbbiaknál a fehérjék jelenléte számít, amelyek a legtöbb, a szervezetben lezajló biológiai folyamat optimális lezajlásához nélkülözhetetlenek.
- Immunrendszer: A bivalytej nagy mennyiségben tartalmaz A-, illetve C-vitamint, amik az immunrendszer megfelelő működéséhez szükségesek, így az a szervezetből ki tudja takarítani a szabadgyököket és a méreganyagokat. A C-vitamin stimulálja az immunrendszert, hogy az több fehérvérsejtet termeljen, ami a szervezet első vonalbeli védelmét jelenti. A bivalytejben jelenlévő cink antioxidánsként viselkedhet, illetve fokozhatja az immunrendszer erősségét.
- Vérkeringés: Az anémia vagy másnéven vérszegénység napjainkban egy globálisan fennálló probléma, ezért elkerülhetetlen a magas vastartalmú ételek fogyasztása. A vas a vörösvértestek fontos alkotóeleme, amik pedig szükségesek a légzési gázok, főként az oxigén szállításához, ezáltal javítják a vérkeringést.
- Csontok erőssége: A bivalytej magas kalciumtartalommal rendelkezik, így hatékony lehet az oszteoporózis vagy csontritkulás megelőzésében. Ezen kívül más esszenciális ásványi anyagokat is tartalmaz, például rezet, mangánt, foszfort, cinket.
- Vérnyomás: Nem olyan széles körben ismert előnye a bivalytejnek, hogy szerepe lehet a vérnyomás csökkentésében. Káliumtartalma magasabb, mint a tehéntejé, és vazodilatátorként működik (tehát értágító hatással bír), ezáltal csökkentheti a vérnyomást.
Gasztronómia
Lehet, hogy sosem kóstoltuk, de biztosan fogyasztottuk már mozzarella formájában. Indiában és Ázsia egyes részein az étrend fontos alkotóeleme, hiszen az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kulcselemeként tartják számon.
A bivalytejet az olasz konyha a mozzarella vagy a Puglia tartományból származó, tarisznya alakúra formázott burrata, az indiai a paneer nevű sajt előállításához használja szeretettel. A burratat hagyományosan zöld liliomlevélbe csomagolták, ma már inkább valamiféle műanyag borítást kap.
Joghurtot is készítenek belőle, akár ízesítve is, és kishazánkban is lehet kapni, sőt, hazai gazdák készítik. Kóstolhatunk bivalygomolyát vagy gomolyatúrót is.
A bivalytej iránt tanúsított figyelmet az irányába támasztott megnövekedett igény emelte meg.
Igaz, hogy a bivalytej zsírtartalma magasabb a tehéntejnél, de e mellett számos előnnyel bír. Akár orvosunk tanácsát kikérve, egyeztetve vele, kóstoljuk meg, illetve ízleljük meg a belőle készült termékeket! Ha nem is épül be mindennapi étrendünkbe, néha kellemes érzéssel tölthet el minket egy-két különlegesség fogyasztása, feldobva hagyományos étrendünket.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.