Menü

Az egészséges székletürítés titka

A 2015-ös év hódítójaként tartották számon a videót, amelyben egy barna hajú, hercegi kinézetű fiatal férfi oktatott minket a szivárványszínű fagylaltot tojó unikornis végtermék-ürítési egészségügyi szokásairól. A videó, aminek a végén a herceg kinézetű úrfi a szivárványfagyit gyerekeknek osztogatja. Biztos vagyok abban, hogy akihez eljutott ez a néhány perces szösszenet, egy életre nem felejti el, hiszen elég figyelemfelkeltőre sikerült, ugyanakkor minden szükséges információt tartalmaz, amit tudnunk kell az egészséges székelésről.

Lehet, hogy a videó egy cég saját termékének jól megtervezett reklámja, mindenesetre ügyesen felhívták a figyelmet a székelés mikéntjére. Ugyanis valóban nem mindegy milyen pozíciót veszünk fel eme tevékenységünk közben.

A sokak számára oly idegen „egy lyuk a földben” toalett, ami számos helyen még mindig természetesnek számít Olaszországban, Romániában, és ki tudja Európa hány pontján, ebből a szempontból talán nem is tűnik annyira visszataszítónak. Nyilván igényel némi comb- és vádli-izomzatot a megfelelő pozitúra hosszabb ideig való fenntartása, de az egészségünk szempontjából biztosan megéri kialakítani ezt a képességet.

Az egészséges székletürítés lényege, hogy a végbél egyenesen, függőleges helyzetben álljon. A mai modern, angol wc-k használata során ez a feltétel nem teljesül, aminek következtében a záróizmok nem tudnak teljes mértékben ellazulni, így székletürítés közben a nem teljesen relaxált állapotban lévő záróizmok „elvágják” az éppen ürülő végterméket.

De ahogy ez a civilizált világunkra jellemző, ha eltávolodunk a természettől, és létrehozunk valamilyen általunk modernebbnek gondolt eszközkészletet, ami a későbbiek folyamán esetleg problémát szül, akkor természetesen alkotunk valamilyen megoldást is rá. Ezért nem kell aggódnunk, így van ez ebben az esetben is.

Mivel nem tehetjük meg, hogy mindig kimenjünk az udvarra székelni – és ki is szeretné manapság a saját kertjét teleszórni :) - a kutatók megalkották azt a kis sámliszerű eszközt, amit ha a toalett elé helyezünk, és székelés közben ráhelyezzük a lábainkat, a végbelünk a természetes irányultságot veszi fel. A videóban ezt az eszközt Squatty Potty-nak nevezik, de mi otthon egyszerűen csak szarósámlinak hívjuk. Mégis mennyivel ötletesebb, és mosolyra késztet.

Az elérhető és beszerezhető eszközök széles skálája néz velünk szembe nap mint nap, csak nem vesszük észre őket. Az Ikeában például kétféle méretben is kaphatók gyerekeknek készített, magasító sámlik, aminek segítségével elérik a mosdókagylót – így akár még méretet is választhatunk magunknak. Alkalmazhatunk házi módszereket is, ugyanis egy fejre borított, kisméretű, fürdőszobai szemeteskuka is megfelelő eszközként szolgálhat. Személy szerint még azzal szoktam megtoldani a dolgot, hogy előre is hajolok.

Egyébként emésztés témakörben egy Giulia Enders nevű német orvostanhallgató írt könyvet még 2014-ben Bélügyek címmel, amiben többek között ezt a témakört is alaposan körbejárja, ezért ha szeretnénk jobban elmerülni a témában, nyugodtan ragadjuk kézbe a könyvét. Közérthető módon, de rendkívül frappáns és megmosolyogtató módon ír a bélműködésről.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.