Menü

A kutya-macska együttélés megoldásai

Egyes tévhitek szerint a kutyák és a macskák nem képesek az egészséges együttélésre. Azonban ahogy minden probléma, ez is megoldható, ha lassan és bölcsen dolgozunk a megoldásán.

Mit tehetünk azért, hogy az ebek és a cicák mégis jól megférjenek egymás mellett?

- Legyen mindkét állatnak saját helye, kis birodalma, ami csak az övé, és ahová nyugodtan elvonulhat.
- Tegyünk be egy kutyaszaggal telített pokrócot és a cicát egy elkülönített szobába, hogy szokja a helyzetet, és utána csináljuk meg ezt fordítva is. A cserét akár többször is elvégezhetjük. Ügyeljünk arra, hogy mindkét állattal külön-külön is szoros kapcsolatot alakítsunk ki. Az egyéni kötődés számukra is nagyon fontos. Miután megszokták egymás illatát, szemtől szemben is találkozhatnak.
- A jutalmazás is egy fontos eszköze lehet az összeszoktatási folyamatnak. Ha kutyusunk okosan viselkedik a cicánk jelenlétében, jutalmazzuk meg. Fontos viszont, hogy a rossz viselkedést se büntessük, hiszen ez hirtelen reakciókat eredményezhet, ami növelheti a köztük lévő feszültséget.
- Az idő állítólag segít az összeszokásban, és tapasztalatból mondom - valóban így van.

Mi a helyzet akkor, ha úgy tűnik, kutyánk születésétől fogva elutasító és támadó magatartást mutat a házi macskafaj összes képviselőjével szemben? Van-e megoldás?

Egy tapasztalt, neves magyar szakember, Erényi Zita szerint a megoldást egy furcsa módszer jelentheti, ami pedig nem más, mint a bajtársiasság. Ez azt jelenti, hogy ha ellenségként viselkedő állataink egyszerre kerülnek ugyanabba a kellemetlen helyzetbe, együttérzést kezdhetnek el felfedezni magukban a másik iránt. Az eset többszöri megismétlése fokozhatja az összetartást, így akár barátság is kialakulhat – de ha az nem is, legalább békében élhetnek egymás mellett, és természetesen mi is mellettük. Erre egy nagyon mutatós, jó példa házi kedvenceink megfürdetése. Ha cicánkat és kutyánkat ugyanabban a fürdővízben megfürdetjük egymást követően, növelhetjük a bajtársiasság érzését. Csak vigyázzunk rá, nehogy minket, gazdikat is megutáljanak! :)

Ha semmilyen itt vagy máshol az interneten olvasott, esetleg hallott metodika kudarcot vall, még mindig megvan a lehetőségünk, hogy szakember egyéni segítségét kérjük!

Felhasznált irodalom: itt

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.