Menü

Étrendünk változtatása az ősi kínai bölcsességek szerint

Itt vannak a hosszú nyári napok - a tradicionális kínai orvoslás szerint a nyár az év leginkább yang-nak tekinthető időszaka. A napsütés arra ösztönöz minket, hogy időnket a szabadban töltsük, hogy érezzük a meleget a bőrünkön, feltöltődjünk D-vitaminnal. Ilyenkor a legalkalmasabb az időjárás a szabadtéri sportokhoz, a könnyű ételekhez, a kevesebb alváshoz és az ebéd utáni sziesztához.

Ebben az időszakban ajánlott stimuláló gyógynövényeket és ételeket fogyasztani, amelyek növelik az energiaáramlást, és segítik a normális, egészséges izzadás mértékét fenntartani.

A kínai orvoslás szerinti yang forró, de közben szárít is. Olyan, mint a terjedő tűz, ezért fordulhat elő, hogy a nyár az az időszak, amikor a dolgok rohamos sebességgel változnak. Persze attól függően, hogy hol élünk, mást és mást jelent nekünk a nyár, ehhez kapcsoltan változhatnak az étkezési szokásaink is. Hiszen van, ahol a nyár forró és száraz, míg máshol forró, de nyirkos, megint más területeken pedig hűvös.

Semleges ételek

Az északon élő emberek számára, ahol a hőmérséklet nem emelkedik túl sokat a nap folyamán, az embereknek ajánlott inkább a kínai orvoslás szerint semlegesnek minősített ételeket fogyasztaniuk, ilyenek például a következők: jamsz vagy jamszgyökér, édesburgonya, gomba, oliva, barna rizs, mandula, óceáni halak.

Hidratáló ételek

Forró, száraz környezetben a hűsítő és hidratáló ételek kapnak fontos szerepet, például érdemes ilyenkor rizslevest fogyasztani mungbabbal. Előnyös, ha uborkát, spenótot, halat, dinnyeféléket és földiepret fogyasztunk.

De vannak más hidratáló zöldségek is: jégsaláta, zeller, retek, paprika, karfiol, sárgarépa. Próbáljuk ki a körtét és a csillaggyümölcsöt is!

Fontos, hogy sok vizet és menta- vagy krizantém teát vegyünk magunkhoz. (De legalább ízleljük meg!)

Hűsítő ételek

A forró és nedves környezet igényli ezeket az ételeket. Jó, ha képesek feléleszteni a letargikusan működő emésztőrendszert, és segítenek az izzadás leküzdésében. Ezen időjárási viszonyok között előnyös, ha nem fogyasztunk tejtermékeket, mivel ezek lassítják az emésztőrendszer működését. Ez vonatkozik a hideg italokra vagy ételekre is és sok nyers termékre egyaránt.

Készíthetünk szójalevest tofuval, chilivel. Együnk zöldségeket, például spenótot, mustárt, kaliforniai paprikát. Gyümölcsök közül a kókusz, a licsi, a piros alma és a paradicsom lehetnek előnyösek.

Édes ételek

Az északi féltekén a nappalok hosszúak, a hőmérséklet rendszerint nem emelkedik olyan eszement gyorsasággal, éjszaka viszont elég hűvös is lehet. Ilyenkor érdemes édes ételeket magunkhoz venni.

Természetesen itt nem a cukor ízű édességekre kell asszociálnunk, hanem például a következőkre: édesburgonya, uborka, cukorrépa, édes kukorica, főtt gabonák.

Ezeket a termékeket kevésbé kell megfőznünk, és kisebb adagokat érdemes belőlük fogyasztani húslevessel vagy szezonális gyümölcsökkel.

Melegítő ételek

Az inkább délen elterülő országokban a késő nyár szeptemberben köszönt be. Ebben az időszakban következik be a váltás a yang-ból a hűvösebb yin-be. Ilyenkor érdemes az étrendünket kiegészíteni egy kis gyömbérrel, mustárral, fahéjjal.

Ebben az időszakban előnyös gyakrabban nyújtani az izmainkat – így hát szánjuk rá az időt egy gondolkodó sétára vagy kocogásra a reggeli friss levegőn!

Attól függően, hogy hol élünk, kell meghatároznunk, hogyan tápláljuk a testünket. A nyár egy rendkívül izgalmas időszak, lehetőséget ad rá, hogy több időt töltsünk a szabadban, helyesen étkezzünk, és tudatosan mozogjunk.

Forrás: https://www.mindbodygreen.com/0-24976/how-to-adapt-your-diet-to-warmer-weather-according-to-ancient-wisdom.html

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.