Menü

Ribizli – előnyök és egy könnyű, nyári édességrecept

Gyerekkorom egyik emlékezetes gyümölcse volt a ribizli. A nagyszüleim kertjében lévő két-három bokor képe még mindig tisztán él a fejemben. De mégis mire jó a ribizli vagy másik nevén vörös ribiszke?

Úgy vettem észre, az elmúlt években kissé háttérbe szorult ennek a növénynek a terjedése, eladása, úgy összességében mindenhol kevesebbet hallani róla. Pedig annál több jótékony hatása van, és az általa nyújtott ízélmény sem hasonlítható máshoz.

Ez a júliustól kora szeptemberig termő növény alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nem fogja hirtelen drasztikusan megnövelni a vércukorszintünket. Rendkívül magas C-vitamin tartalma révén segít a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve a kollagén fenntartásában is szerepet vállal.

Az antioxidáns védelemben is szerepe van, mivel egy olyan kofaktort tartalmaz, ami számos enzim működéséhez elengedhetetlen. A ribizli asszisztálhat a vörösvértestek előállításában is, illetve növelheti a csontok erősségét is, hiszen magas K-vitamin tartalommal bír. A K-vitamin ugyanis a kalcium csontokban tartását segítheti elő. S végül, de nem utolsó sorban, a vörös ribiszke fokozhatja az egészséges emésztést, és magas élelmi rost tartalma révén a székrekedés ellen is jótékony hatással rendelkezik.

Most pedig következzen a recept!

Könnyű, bár kissé zsíros nyári édesség összetevőjeként is fogyaszthatjuk a ribizlit. Kicsit fanyar, savanyú íze miatt üdítő hatással bír, ezért a legforróbb nyári napokat is könnyedebbé varázsolhatja.

Verjünk fel egy kis habtejszínt, vagy ha szeretjük a mascarponét (ami a közkedvelt tiramisu egyik elengedhetetlen hozzávalója), akkor azzal is fogyaszthatjuk. Vékony rétegben terítsünk ki egy kis süteményes tányérra egy kis felvert habtejszínt vagy mascarponét, majd bőven szórjuk meg ribizlivel. Ínyencek megtoldhatják áfonyával is, hiszen akkor még sokszínűbb ízélményt fedezhetnek fel. Essünk neki egy kiskanállal, és ízlelgessük meg az édes, savanyú, fanyar ízek keveredését, ami garantáltan feldobja egy-egy forró délutánunkat!

Felhasznált irodalom: http://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-redcurrant/

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.