Menü

Ribizli – előnyök és egy könnyű, nyári édességrecept

Gyerekkorom egyik emlékezetes gyümölcse volt a ribizli. A nagyszüleim kertjében lévő két-három bokor képe még mindig tisztán él a fejemben. De mégis mire jó a ribizli vagy másik nevén vörös ribiszke?

Úgy vettem észre, az elmúlt években kissé háttérbe szorult ennek a növénynek a terjedése, eladása, úgy összességében mindenhol kevesebbet hallani róla. Pedig annál több jótékony hatása van, és az általa nyújtott ízélmény sem hasonlítható máshoz.

Ez a júliustól kora szeptemberig termő növény alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nem fogja hirtelen drasztikusan megnövelni a vércukorszintünket. Rendkívül magas C-vitamin tartalma révén segít a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve a kollagén fenntartásában is szerepet vállal.

Az antioxidáns védelemben is szerepe van, mivel egy olyan kofaktort tartalmaz, ami számos enzim működéséhez elengedhetetlen. A ribizli asszisztálhat a vörösvértestek előállításában is, illetve növelheti a csontok erősségét is, hiszen magas K-vitamin tartalommal bír. A K-vitamin ugyanis a kalcium csontokban tartását segítheti elő. S végül, de nem utolsó sorban, a vörös ribiszke fokozhatja az egészséges emésztést, és magas élelmi rost tartalma révén a székrekedés ellen is jótékony hatással rendelkezik.

Most pedig következzen a recept!

Könnyű, bár kissé zsíros nyári édesség összetevőjeként is fogyaszthatjuk a ribizlit. Kicsit fanyar, savanyú íze miatt üdítő hatással bír, ezért a legforróbb nyári napokat is könnyedebbé varázsolhatja.

Verjünk fel egy kis habtejszínt, vagy ha szeretjük a mascarponét (ami a közkedvelt tiramisu egyik elengedhetetlen hozzávalója), akkor azzal is fogyaszthatjuk. Vékony rétegben terítsünk ki egy kis süteményes tányérra egy kis felvert habtejszínt vagy mascarponét, majd bőven szórjuk meg ribizlivel. Ínyencek megtoldhatják áfonyával is, hiszen akkor még sokszínűbb ízélményt fedezhetnek fel. Essünk neki egy kiskanállal, és ízlelgessük meg az édes, savanyú, fanyar ízek keveredését, ami garantáltan feldobja egy-egy forró délutánunkat!

Felhasznált irodalom: http://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-redcurrant/

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.