Menü

Chips – a legkedveltebb nasi tényleg maga az ördög?

Ha valaki az egészségtelen táplálkozás fogalmát hallja, bizonyosan elsők között jut eszébe a klasszikus amerikai, de itthon is teret hódított kombináció, a chips és a kóla. Tényleg ennyire egészségtelen nasi a ropogós burgonyaszirom?

Először is szögezzük le az elején: nem mindegy, hogy melyik chipsről beszélünk. Ugyanis még márkán belül is jelentős eltérések lehetnek a különböző ízek között, ami az egészségi faktort és az összetevőket illeti. Mivel ki kell tűnni a piacon, mostanában teret hódítottak az extrém ízű chipsek (legalábbis elnevezésükben mindenképpen azok), de néhol már a formát is próbálják szabályozni extrudálással, vagy lisztes alapanyag hozzáadásával - gondoljunk csak a dobozos chipsekre.

Ha már chips, akkor érdemes az eredeti változatot választani: a sós, nem gyárilag formázott burgonyaszirmok sokkal kevésbé egészségtelenek, mint a társaik. Ha megnézzük a hagyományos chipsek összetételét, akkor azok mindössze burgonyából, sóból, olajból állnak, ezen kívül a védőgázas csomagolást tüntetik fel. Igen, mindössze ennyi.

Ezzel szemben az ízesített fajták sokféle ízfokozót, adalékanyagot tartalmazhatnak, az említett dobozban kapható, formázott változatok különösen. Mindezek a sima sós chipssel ellentétben jogos vetélytársai az egészségtelen ételeknek, és elit helyet foglalnak el rajta a kóla mellett.

Sokak számára viszont meglepő, hogy a hagyományos chips tényleg nem tartalmaz más, az egészségre káros összetevőt. Így pedig sokkal jobb, mint nagyon sok adalékanyagos finomlisztes keksz, kréker és hasonlók. Akkor miért van ilyen mumusnak kikiáltva ez a nassolnivaló?

Talán mert könnyű rákapni, s az olaj miatt nagyon sok zsírt és kalóriát tartalmaz. A napi ajánlott kalóriabevitel harmada-negyede egyetlen zacskó chips, valamint a szükséges zsírbevitel fele. Mindeközben üres kalóriát jelent – igen nehéz vele jól lakni, főleg hosszabb távra, s olyan hamar megéhezünk utána, mintha alig ettünk volna valamit. Ennek ellenére lecsúszik vele 4-500 kcal. Ha egy zacskó burgonyaszirmot szeretnénk ledolgozni edzéssel, akkor sincs könnyű dolgunk: ezért vagy egy órát kell becsületesen kardióznunk.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?