Menü

Ezért egyél almát!

Az alma az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. A kőkorszakból ismert gyümölcsöt a perzsák, a görögök, a kelták, rómaiak, és szinte egész Európa szentként tisztelte. Szimbolikus jelentésében a szerelem, a termékenység jelenik meg, a mitológiában a vénuszi lelkiség szelídsége kapcsolódik hozzá, a közismert bibliai megjelenése kapcsán pedig a tudás és a bűn szimbóluma is egyben. A különböző kultúrkörökben való megjelenése a megbecsülés jele, amit számos jótékony hatásainak köszönhet.

Rendszeres fogyasztása a szervezet folyamatos méregtelenítésének egyik legjobb eszköze. Szépség- és fogyókúrák kiváló összetevője, hiszen alacsony kalóriatartalma mellett (egy közepes alma kb. 80-90 kcal), közepesen alacsony szénhidrát-tartalmú (egy közepes alma, kb 21 g. szénhidrátot tartalmaz), magas víztartalmú és antioxidánsokban, ásványi anyagokban is gazdag. Kémiai alkotórészei közé tartozik az energiát adó gyümölcscukor, az emészthetetlen ballasztanyag pektin, aminek vírus- és baktériumölő hatást is tulajdonítanak a rostoknál általánosságban ismert pozitív hatásain túl. C-vitamin tartalma jelentős, az áfonyáéval közel megegyező. Bioflavonoidokat, közvetlen a héj alatt magnéziumot, karotént és vasat is tartalmaz. Magas vitamin- és ásványianyag tartalmát az emberi szervezet könnyen hasznosítja.

Magas pektintartalma révén kiváló, mellékhatásmentes hasfogó (korábban még vérhas, tífusz esetén is almakúrát alkalmaztak), ezért a csecsemő-és gyermekgyógyászatban a finomra reszelt almát mai napig előszeretettel ajánlják hasmenés időszakában. Foszfor-, és almasav-tartalma jótékony hatással van az agyra, a vese-, és májműködésre, fokozza a kiválasztószervek működését. A vese, húgyutak gyulladásainál, emésztőrendszeri panaszok, hasmenés, köszvény, ízületi fájdalmak, visszatérő légúti fertőzések, rekedtség, torokfájás esetén 2-3 hetes almalé-kúrát ajánlanak, melyben napi 3-4 dl friss almalevet kell meginni.

A statisztikák szerint évente fejenként 23 kg almát fogyasztunk.

Cikkünk következő részéből megtudhatod, hogy miként illeszd az étkezésedbe változatosan almát - tarts velünk!

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?

A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!

Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.

Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?