Ezért egyél almát!
- Dátum: 2017.11.07., 23:57
- alma, antioxidáns, C-vitamin, fogyókúra, gyümölcs, hasfogó hasmenés, méregtelenítés, pektin
Az alma az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. A kőkorszakból ismert gyümölcsöt a perzsák, a görögök, a kelták, rómaiak, és szinte egész Európa szentként tisztelte. Szimbolikus jelentésében a szerelem, a termékenység jelenik meg, a mitológiában a vénuszi lelkiség szelídsége kapcsolódik hozzá, a közismert bibliai megjelenése kapcsán pedig a tudás és a bűn szimbóluma is egyben. A különböző kultúrkörökben való megjelenése a megbecsülés jele, amit számos jótékony hatásainak köszönhet.
Rendszeres fogyasztása a szervezet folyamatos méregtelenítésének egyik legjobb eszköze. Szépség- és fogyókúrák kiváló összetevője, hiszen alacsony kalóriatartalma mellett (egy közepes alma kb. 80-90 kcal), közepesen alacsony szénhidrát-tartalmú (egy közepes alma, kb 21 g. szénhidrátot tartalmaz), magas víztartalmú és antioxidánsokban, ásványi anyagokban is gazdag. Kémiai alkotórészei közé tartozik az energiát adó gyümölcscukor, az emészthetetlen ballasztanyag pektin, aminek vírus- és baktériumölő hatást is tulajdonítanak a rostoknál általánosságban ismert pozitív hatásain túl. C-vitamin tartalma jelentős, az áfonyáéval közel megegyező. Bioflavonoidokat, közvetlen a héj alatt magnéziumot, karotént és vasat is tartalmaz. Magas vitamin- és ásványianyag tartalmát az emberi szervezet könnyen hasznosítja.
Magas pektintartalma révén kiváló, mellékhatásmentes hasfogó (korábban még vérhas, tífusz esetén is almakúrát alkalmaztak), ezért a csecsemő-és gyermekgyógyászatban a finomra reszelt almát mai napig előszeretettel ajánlják hasmenés időszakában. Foszfor-, és almasav-tartalma jótékony hatással van az agyra, a vese-, és májműködésre, fokozza a kiválasztószervek működését. A vese, húgyutak gyulladásainál, emésztőrendszeri panaszok, hasmenés, köszvény, ízületi fájdalmak, visszatérő légúti fertőzések, rekedtség, torokfájás esetén 2-3 hetes almalé-kúrát ajánlanak, melyben napi 3-4 dl friss almalevet kell meginni.
A statisztikák szerint évente fejenként 23 kg almát fogyasztunk.
Cikkünk következő részéből megtudhatod, hogy miként illeszd az étkezésedbe változatosan almát - tarts velünk!
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.