Menü

Karácsonyi lakásdekoráció a feng shui tükrében

A karácsonyi dekorálás általában minden családban az évek óta használt díszek kihelyezését jelenti. Kivétel ez alól az adventi koszorú, ami a gyertyák elhasználódása miatt általában új. Más színű, más dizájnú, mint az előző években. Itthon még nagyon kevesen öltöztetik minden évben más színbe a lakást. Új díszeket a fára még csak-csak veszünk, egyik évben piros-arany, másik évben kék-ezüst színbe öltöztetve az ünnep szimbólumául szolgáló karácsonyfát. Most mégis arra próbálnék rábeszélni mindenkit, hogy készítsen (vagy legalább használjon) természetes anyagokból készült díszeket!

Nem azt mondom, hogy az égőket, fényes gömböket cseréljük le, az ünnepnek része a csillogás és a fények, főleg, ahol kisgyerek is van a családban. Ne zárjuk ki ezeket, használjunk színeket, viszont pont a gyerekekkel a karácsonyi készülődés részeként mi magunk is készíthetünk szép és természetes anyagokból, termésekből készülő díszeket. Ezeknek a matt, barnás-narancsos színvilágú díszeknek találjunk egy külön részt a lakásban, ha egyébként ezüst angyalhajjal, vagy klasszikus piros-fehérrel díszítettünk. Kell egy kis ellenpontozás is.

A kínaiak egész szemlélete a kiegyensúlyozásban látja a harmónia létrejöttét, így például a kínai térrendezés, a feng shui is azt szorgalmazza, hogy mondjuk a szögletes tárgyak mellett kerekek is jelenjenek meg, így karácsonykort a hideg, hó szikrázására hajazó csillogást adó díszek mellett jó, ha a melegséget adó földszínek, és a meghittséget adó meleg gyertyafény is megjelenik. Ne féljünk hát legalább egy sarkot ezekkel a természetes eredetű díszekkel ékesíteni! Még az is lehet, hogy megszeretjük ezt a meleg színek adta otthonosságot.

Bár a feng shui külön tudomány, a szakemberek tájolást, pontos méréseket végeznek és egy egész lakás vagy ház térrendezésére csak ez alapján lehet vállalkozni, mindennapi használatra jó szolgálatot tesz a bágua térkép is, melyet Lin Yun 1986-ban, Kaliforniában dolgozott ki. Egyszerű módszerében a hagyományos feng shui alapelveket ötvözte különféle ezoterikus, tantrikus, konfúciánus, buddhista eszmékkel, valamint népi bölcsességgel és modern pszichológiai elméletekkel. Ez a „térkép” tulajdonképpen egy 3x3-as felosztású négyszög alaprajz segítségével egyszerűen segít egy-egy terület energetizálásában.

Osszuk fel az adott teret 9 egyforma részre úgy, hogy fizikailag (centiméterrel) megmérjük annak hosszát és szélességét. Erre a bizonyos térre tesszük rá gondolatban a bágua térképet úgy, hogy a bejárati ajtónak (ha több van, mindig a sűrűbben használtat vesszük alapul) a térkép számai közül a 8, vagy az 1, vagy a 6-os számú helyen kell lennie, attól függően, hogy az ajtó a lakáshoz képest középen, jobbra vagy balra helyezkedik el. Minden életterületnek van egy száma, és a hozzá tartozó elemnek megfelelő színe, anyagai, formái, amik támogatják.

A mellékelt ábrán jól látható, hogy a jobbra hátul található életterület a szerelem-házasság területe az, ami a föld elemhez tartozik, ezért oda illenek a sárgás, bézses, barnás, természetes színek és anyagok (kerámia, agyag, föld, stb). Tehát az ajánlott természetes eredetű díszeket ide érdemes helyeznünk. Ide tegyük a gyertyákat is, ez a meleg természetes fényforrás szintén segíti majd az átszellemülést, a bensőséges hangulatot.

Jogosan szeretnénk minden érzékünket elárasztani a karácsonnyal, ezért a klasszikus karácsonyi illatokat (fahéj, szegfűszeg, vanília, esetleg a fenyő illatát) is szeretnénk otthonunkba varázsolni, de a süteménysütésre nincs folyamatosan lehetőségünk, vagy a konyhából áradó illat nem tölti be az egész lakást. A vegyszerrel átitatott illatgyertyák helyett viszont inkább tegyünk ki párologtatókat, bio illóolajokat használva illatosításra. Bár az illatgyertyák elvileg gondos ellenőrzésen esnek át, mégis egyre több kutatás hozza összefüggésbe használatukat légzési zavarokkal, allergiákkal, sőt agykárosodással is. Ez utóbbiért a kanócban található ólmot teszik felelőssé. Válasszunk növényi viaszból, készült gyertyákat, illatmentes mécseseket.

A kis mécsessel működő párologtatók alá a legegyszerűbb fehér mécsest vegyük, s olyan kialakítású párologtatót vásároljunk, aminek a párologtató része kicsit nagyobb, tehát vízbe cseppentett olajat melegít alulról. Jobb a vízzel párologtatott olaj, mint a közvetlen hőnek kitett. Készíthetünk, vagy vehetünk potpourrit is, ami dísz és illat is egyúttal. Természetes eredetű díszeket készíteni egyébként nem olyan nehéz, és saját alkotásunkra mindig büszkén tekinthetünk, ráadásul jó családi program advent idejére. Szeleteljünk, majd egy tálcára terítve fűtőtesten szárítsunk ki narancskarikákat, ezeket helyezzük néhány fahéjrúddal, tobozzal egy tálba, vagy közepükön egy színben hozzá illő szép bronz/aranyszínű, vagy mézbarna szalagot átfűzve egy vázába, vagy egyszerű befőttes üvegbe helyezett ágra is felakaszthatjuk. Ugyanolyan szalaggal kössünk össze a fahéj rudakat, kössünk szép masnival akasztót a tobozra, amiket szintén a vázába tett faágra akaszthatunk. Ha esetleg szekrényünk van itt, nyugodtan akasszuk a természetes díszeinket a szekrényajtó gombjára.

Lehet, hogy pont a jobb hátsó részen nincs erre lehetőségünk, ekkor a bal alsó sarok, tehát a bejárattól bal kézre eső terület, vagy éppen a bejárat környéke a legideálisabb hely a természetes díszekkel csinosított lakrésznek. Ez az önművelés, tudás területe, ami szintén a föld elemhez tartozik. Ha ez is foglalt, dekoráljuk a hálót ezekkel a melegséget árasztó, természetbarát díszekkel. Bárhová is tesszük ezeket a föld energiáit hordozó díszeket, mindenképp a megnyugvásunkat fogja szolgálni, meghittebbé teszi az ünnepet, segít majd a belső harmónia létrehozásában és fenntartásában is.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?