Menü

Az ünnepek itala - mindent a pezsgőről

Esküvő, születésnap, szilveszter: ha valamire inni akarunk, annak ünnepélyességét a pezsgővel való koccintással emeljük ki. Mi is ez a buborékos nedű valójában, és miért jelenik meg több európai nyelvben a pezsgő szóban a francia Champagne tartomány neve? Honnan kapta a legdrágább pezsgő a Dom Perignon nevet? Ezekre is választ adunk a következőkben.

Ma az elegancia, az ünnepélyesség szimbóluma a pezsgő. A XVII. században azonban a borban megjelenő buborékok a borkészítés hibájára utaltak, így a kor borászai (az ún. pincemesterek) a buborékosodás ellen küzdöttek. Ha például hamar beköszönt a hideg, a pincében lévő borok erjedése leáll, mielőtt a mustban lévő cukrok szén-dioxid mellett alkohollá tudtak volna alakulni - az alkohol felfalta a cukrot, az erjedés így leállt. A tavaszi felmelegedés újra „felébresztette” az élesztőket, melyek ismét aktivizálódtak, és a korábban ki nem erjedt maradék cukor fermentációja is beindult.

A Franciaország legészakibb részén fekvő Champagne tartományban a klimatikus viszonyok miatt ez a „hiba” gyakorta előfordult. A Champagne-i Hautvillers apátság kincstárnoka és pincemestere, bizonyos Pierre Perignon is küzdött ez ellen, de nem sok sikerrel. Lefektette ugyanakkor a minőségi borkészítés szabályait a Marne folyó partján. Meghatározta a használható szőlőfajtát, hozamkorlátozást vezetett be a tökéletes minőség érdekében, azonkívül rendelkezett arról, hogy a sérült szőlőszemeket nem lehet felhasználni. A franciák ezt kellő PR-ral elterjesztették, a Dom Perignon azóta is a legdrágább pezsgő.

Az 1730-as években kezdte gyártani a mai értelemben vett pezsgőt egy francia cég. A pezsgőkészítés új korszaka 1927-ben indult, amikor a pezsgőkészítés első igazán szigorú szabályait lefektették. A szabályok szerint champagne-nak csak Champagne egy meghatározott, mintegy 34-ezer hektáros részén termett szőlőből készülhet. A champagne egyediségét a humuszréteggel fedett meszes föld, a terroir adja. A mészkő ugyanis magába szívja a nappali meleget és éjszaka fokozatosan adagolja azt a szőlőnek. Az esővizet is hasonló módon képes tárolni, és egyenletesen adagolja azt a növénynek.

A pezsgőkészítés érdekességei közé tartozik a tény, hogy a fehér pezsgő három fő alapanyagból áll, melyekből kettő kékszőlő. Majdnem minden híres champagne összetevői közt van a pinot noir és a pinot meunier. Ezeket a korán szüretelt pinot-okat olyan gyorsan dolgozzák fel, hogy a színanyagoknak nincs idejük kioldódni, csak a savaik és a tanninok kerülnek az alapborba. A két pinot savai adják a pezsgő vázát. A pezsgő harmadik alapbora teszi teljessé ezt a „vázat”. A harmadik alapbor a gyümölcsös chardonnay már fehér. A háromféle bor házasításával létrejött alapbor a cuvée. Ennek kikeverése a pezsgőmesterek dolga. Azonos évjáratú, különböző termőhelyű szőlők levét is házasíthatják, vagy más-más évjáratú borokból is megalkothatja a cuvée-t.

Az évjáratos pezsgők az igazi különlegességek, hiszen ilyenkor nem lehet feljavítani az alapbort egy esetleg másik évben készült kiváló minőségű borral. Ilyen csak a legjobb években készülhet. Az egyetlen évjárat boraiból készült pezsgő az úgynevezett vintage. Ezt az alapbort beoltják a tirázslikőrrel (ami a nádcukor és az élesztő elegye). Ettől a bor újra erjedni kezd, alkohol és széndioxid (buborékok) képződnek. Az élesztő alakítja a cukrot alkohollá. Az élesztőből lesz a seprő, ebből a borba oldódnak a finom pezsgős aromák. Ez a seprőn érlelés hónapokig, sőt évekig is eltarthat. A palckokat időről időre átforgatják, fokozatosan fejre állítják, hogy a seprő az üveg nyakában gyűljön össze. Innen a degorzsálás nevű lépéssel távolítják el a seprőt. Ezt követően jön a pezsgőkészítés utolsó lépése, az ún. expedíciós likőrrel (alapbor + cukor) beállítják a pezsgő ízvilágát.

A legszárazabbtól a legédesebb felé haladva a következő pezsgőket különböztetjük meg:

- Brut natural/brut zero (nyers pezsgő)<3g cukor, „csontszáraz”
- Extra brut<6 g/l cukortartalom, nagyon száraz
- Brut <15 g/l cukor, elegáns, minden édes érzet nélkül
- Extra sec/extra dry 12-20 g/l cukortartalom, minimális édes érzettel
- Sec 17-35 g/l cukortartalom mellett édeskés ízvilággal
- Demi sec 33-50gramm cukor literenként, határozottan édes ízvilággal
- Doux >50 g/l cukorral kifejezetten édes pezsgő

Az utóbbi években az olaaszok pezsgője a prosecco kezdi megtörni a champagne egyeduralmát sőt, világviszonylatban már több prosecco fogy, mint champagne.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.