Menü

Multikulturális élmények

Külföldi lét saját szemmel, hogy milyen...? Erről olvashatsz ITT, és most a folytatásban is.

A beilleszkedés a helyi dél-olasz kultúrába és a a munkahelyemen is alapvetően könnyen ment, hiszen Olaszország ezen területén az emberek többsége nagyon kedves, segítőkész, laza, befogadó. Jellemzően mosolygósabbak és pozitívabbak, a mindennapi élet stresszmentesebb – persze ha már te is elfogadtad a helyi sajátosságokat, furcsaságokat, melyekről már korábbi cikkekben is írtam ITT és ITT. Bizonyos dolgokat megszoktam, másokat soha nem tudtam teljesen elfogadni magyarként.

A munkahelyemen, ahol a projekt részeként fogyatékos fiatalokkal és egészséges gyerekekkel foglalkoztam, úgy éreztem magam, mint egy családtag. Nagyon sokat tanultam magamról a fogyatékosoktól, akikkel rengeteg gyönyörű, megható és nehéz pillanatot éltem át, és akiket ma már barátaimnak nevezhetek. Azt is megtapasztaltam, hogy milyen nehéz a kisgyerekekkel foglalkozni, főleg negyvennel egyszerre! A munkatársaimtól olaszul tanultam, ők pedig igyekeztek az angol tudásukat fejleszteni a segítségemmel; sokszor osztották meg velem a helyi szokásokat, én pedig cserébe szívesen meséltem a magyar dolgokról. Nemcsak a kollégáim, hanem a barátaim is voltak.

Mivel a projekt keretében nemcsak olaszokkal, hanem különböző országból és kultúrából jött fiatalokkal is találkozhattam, és egyesekkel együtt is éltem (pl. spanyol, ukrán, orosz, dán, litván, cseh, német, belga, észt), tehát egy multikulturális környezetben léteztem, nagyon sokat tanultam egymás hasonlóságairól és különbségeiről, elfogadásáról, az együttélés nehézségeiről: hogy alapvetően nem számít honnan jöttél, milyen kultúrát és társadalmi neveltetést hoztál magaddal, milyen nyelvet beszélsz, csak a személyiséged és a hozzáállásod. Mégis bizonyos szituációkban nagyon is megmutatkoztak ezek az anyatejjel magunkba szívott különbségek. Például külső szemlélőként hihetetlenül érdekes volt látni, ahogyan egy ukrán és egy orosz lánynak kell együtt élnie a jelenlegi háborús helyzet közepette és a kezdeti félelmek, gátlások és távolságtartás leküzdése után mégis túl tudtak ezeken lendülni és képesek voltak együtt élni.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.