Menü

Kisbabát szeretnénk!

Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség. Számos oka lehet. Okozhatják anatómiai elváltozások, hormonális problémák, különböző anyai betegségek (méh betegségei, fertőzés) , illetve lelki okok is meddőséghez vezethetnek.

A meddőség oka megbújhat nőknél és férfiaknál is. Bár ezt ma már mindenki tudja, mégis elsősorban a nők keresnek megoldást problémájukra. Ennek több oka is van. Egyrészt a kollektív tudattalanban rögzült, hogy a nő felelősségi körébe tartoznak a gyermek születésével kapcsolatos dolgok. Például gondoljunk csak a régi korokban elterjedt nézetre, hogy van olyan nő, aki nem tudott fiút szülni.

A férfiak ezen kívül nem is szeretnének azzal szembesülni, hogy nemzőképtelenek, a férfi egót ez a tény teljes mértékben aláásná. Jól ismert pszichológiai fogalom a kasztrációs szorongás, amit már 3-4 éves fiúknál is megfigyelhetünk, és valójában itt is részben ez kapcsol be. Ezért van, hogy bár egy meddőségi centrumban teljesen természetes, hogy a nő átvizsgálása mellett a pár férfi tagjának spermiumait is vizsgálják, ennek ellenére az alternatív megoldásokat általában a nők veszik igénybe. Mivel alapvetően ők a befogadók, az új élet megtartói, ezért ez tulajdonképpen jórészt rendben is van. De csak akkor, ha a pár párként viselkedik és a férfi nemzőképessége, és a női taggal való összeférhetősége bizonyított. Tehát ez csak a igazoltan makkegészséges pároknál jöhet szóba.

Elsőként tekintsük át, hogy milyen kivizsgálások várnak a meddőségi kivizsgálásra érkező párra.

Mindkét nemnél előfordulhatnak olyan tényezők, melyek, összefüggésbe hozhatóak a meddőséggel, és csupán kikérdezéssel, vagy egyszerű vérvizsgálattal feltárhatóak pl. genetikai betegségek, cukorbetegség, és más endokrinológiai betegségek, kemoterápiás kezelés mellékhatása, esetleges mérgezések (ragasztók, oldó-és permetszerek okozta munkahelyi ártalmakból eredően), túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás.

Nők kivizsgálása a fentebb tárgyalt, mindkét nemnél előforduló okok kizárásával, a kikérdezés mellett a genetikai vizsgálatokkal és a peteérés vizsgálatával kezdődik. Ez endokrinológiai vizsgálódást jelent, a nemi hormonok vizsgálata mellett megfelelő pajzsmirigyhormon-szint is szükséges a teherbe eséshez. Ha eltérés van, akkor hormonkezeléssel billentik helyre az egyensúlyt. Ha a hormonális státusz nem indokolja a meddőséget, tovább lehet lépni. Most már tudjuk, hogy a petesejt megérik a petefészekben, következő lépés, hogy a petesejt el is jusson a petevezetőkbe, és a petevezetőből a méhbe, és a méhben megtapadjon. A folyamat kivizsgálásához a nőkre teljes nőgyógyászati vizsgálat vár, melynek során a kismedence teljes anatómiáját feltérképezik. A szokásos vizsgálatokon kívül szükséges, a petevezetők átjárhatóságát vizsgáló vizsgálat a HYCOSY ( Hystero Contrast Salpingographia), vagy a fájdalmasabb, nem ultrahanggal, hanem röntgennel vezérelt HSG (Histerosalpingographia) formájában, hogy tisztázott legyen vajon petesejt átjut-e a méhbe? A kismedencei ultrahanggal pedig kizárják a méh rendellenességeit (pl. nem túl kicsi-e, nem hátrahajló-e, nem két szarvú-e, vagy, felező sövénnyel osztott, van-e myoma stb.) A méh betegségei között nem csak ilyen anatómiai rendellenességek, hanem a sok nőt érintő endometriozis, és egyes fertőzések (például chlamydia) okozta károsodások is szerepelhetnek. Ha a kivizsgálás igazolja, hogy van peteérés, a petevezetők átjárhatóak és a méh is alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására, akkor kijelenthető, hogy női oldalról nincs akadálya a teherbe esésnek.

A férfiak kivizsgálása lényegesen egyszerűbb, a hímivarszervek funkcionálisan valószínűleg épek, hiszen definíció szerint a teljes szexuális együttlét ellenére sem bekövetkező terhesség esetén beszélünk meddőségről. Ha a férfinek nincsenek potenciazavarai és a szexuális aktus során behatolás és magömlés történik, akkor fizikai akadályok a férfi részéről nem állnak fenn. Az ondó mennyiségi és minőségi vizsgálata során azt térképezik fel, hogy az ondó mennyisége és minősége megfelelő-e. A normál mennyisége 2-5 ml. A benne található spermiumok (hímivarsejtek) száma 20 millió/ml feletti, amelyből a jól mozgó sejtek aránya legalább 70%, vágyhatása enyhén lúgos (pH 7,4), és elfolyósodása 20 percen belül bekövetkezik. Ezek közül bármelyik paraméter rossz, a fogamzóképesség csökken. Az elégtelen spermiumszám vagy mozgás oka lehet genetikai, hormonális, de gyulladásos eredetű is. A genetikai rendellenességek esetében a meddőség nem gyógyítható. Hormonális eredetű meddőség esetén az alapbetegségnek megfelelő hormon pótlása ma már általában megoldott. A férfi ivarcsatorna fertőzés akkor tekinthető bizonyítottnak, ha bármilyen spermatológiai eltérés áll fenn, amely mellett a partnernek állandóan ki-kiújuló fertőzései vannak. Az ondó plazma erős antibiotikus hatásai miatt tenyésztésnek nincs értelme, de a tapasztalati úton választott antibiotikumok általában javuló spermaképet eredményeznek.

Amit kivizsgálás nélkül is megtehet a pár az a külső tényezők optimalizálása, tehát a dohányzás mellőzése, egészséges táplálkozás (megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát és fehérjebevitel meghatározásához kérjük szakember segítségét), megfelelő mennyiségű mozgás (elsősorban kardió jellegűek fokozása a jó oxigenizáció érdekében) Ha orvosilag makkegészséges a pár, akkor kineziológus akupunktúrás szakember segítségét is kérhetjük.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.