Menü

Takarékra! – A legjobb applikációk a spórolás elősegítésére

Szinte nem ismerek olyan embert, aki a karácsonyi ünnepek után ne panaszkodott volna az anyagi helyzetére. Teljesen érthető! A legtöbben ilyenkor többet költünk a tervezettnél. Plusz apróságokat vásárolunk - a már eddig is temérdek ajándékhoz. De akkor már megvesszük a szebb és persze drágább csomagolópapírt. Ezen kívül még az étkezéshez szükséges alapanyagokról nem is kezdtünk el beszélni. Újévkor aztán még mélyebbre nyúlunk a zsebben, akárhol is töltsük az óév búcsúztatását, szinte kizárt, hogy ingyen megússzuk.

Nem csoda hát, hogy januárban mindenki összébb húzza a nadrágot, igyekszünk újra egyenesbe jönni és tényleg csak azt vásárolni, amire szükségünk van. Ez odafigyelést és tervezést igényel, amit szerencsére ma más sok applikáció fejlesztő cég felismert. Teszteltem néhány, a Google Play Áruházból elérhető ingyenes programot, amelyek segítségével jobban nyomon lehet követni a kezünkből kiadott pénzkötegek mennyiségét.

Monefy – Money Manager

Ez volt az első, amit letöltöttem, egyszerűen megfogott a cuki és borzasztóan egyszerű, átlátható dizájnja. Bármilyen anyagi költségünket besorolhatjuk 15 kategóriába (pl. ruházat, gyógyszerek, pipere, autó költségei, számlák, stb.). Plusz jelet kiválasztva adhatunk hozzá pénzt, a mínusszal pedig jelezhetjük az esetleges költségeket. Utóbbi esetén százalékosan kimutatja, hogy pl. az adott héten melyik kategória vitte el a pénzünk nagy százalékát. Van lehetőség éves, havi, heti és napi kimutatásokra is, valamint külön jelezhetjük, hogy az adott összeg készpénz volt, vagy kártyás fizetés.


Előnye: Egyszerű, átlátható és gyors adatbevitelt eredményez.
Hátránya: Az ingyenes verzióban csak font valuta van, illetve az applikáció is angol, a pro verzió megvásárlásával lehet csupán valutát váltani. Költségvetés tervezés funkció nem található benne.

Pénzügyeim

Igyekeztem magyar nyelvű pénzügyi menedzser applikációt találni, és akkor találtam rá erre. Egyszerű, letisztult, már-már túlságosan is silány kinézetű applikáció nagyon sok rejtett zugot, megoldást rejt. Számtalan kategóriába sorolhatjuk a mindennapi kiadásainkat. Komoly összegzést és statisztikát vázol és még az a költségkeretet is előre beállíthatjuk. Mindenképp nagy segítség, ha nem akarunk túlköltekezni, vagy felelőtlenül szórni a nehezen megkeresett pénzünket.


Előnye: Forint alapú, magyar és költségvetést is készíthetünk vele könnyedén. Ráadásul még állandó kiadást is tudunk bejegyezni, melynek gyakorisága is személyre szabható.
Hátránya: Kell egy kis „játszadozás” vele, míg kitapasztaljuk, hogy is működik. Egyes opciók igencsak rejtve vannak, a letisztult külcsín ellenére is.

Money Pro – Magyar kiadáskezelő

A magyar nyelvű applikáció már a letöltés után meggyőzött, ugyanis érthető és részletes bemutatóval indított, amely által könnyen átláthatjuk a programot. 22 alapkategóriába rendezhetjük a költségeinket, de az „Egyéb lehetőséggel” ezt még inkább bővíthetjük. Alapvetően forint alapú, de a beállítások lehetővé teszik más valuta mozgások bevitelét is. Szintén beállíthatunk az ismétlődő pénzmozgásokat és költségvetésekkel igyekezhetünk önkontrollt beállítani a költekezéseinkben. Grafikonok segítik az kiadások és a bevételek átláthatóságát, és egy költségvetés összegző funkció is található, mely az aktuális anyagi helyzetünket és lehetőségeinket mutatja.


Előnye: Számtalan funkció és túlköltés esetén még figyelmeztetést is ad. Plusz sötétített témájú verzió is elérhető már, amely a szemünk védelmében ajánlott.
Hátránya: A „Kiadás” kategória kikeresése elsőre macera, mert nincs feltűntetve hogyan is válthatunk a kategóriák közt.

Bármit is válasszunk, bármilyen technikát is használjunk a magunk, így a pénztárcánkban levő anyagiak védelmében, a lényeg ugyanaz: ha spórolni akarunk, ahhoz erős elhatározás és kitartás kell! Ezt pedig sajnos, vagy épp szerencsére még semmilyen gép, kütyü vagy applikáció sem tudja kiváltani.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.