Édesítőszerek babakorban?
- Dátum: 2018.02.07., 13:38
- Martinka Dia
- allergizál, aprítógép, aszalt gyümölcs, baba, banán, barna cukor, botmixer, cukor, cukortartalom, darált dió, desszert, édesítés, édesítőszer, egészséges, élelmiszer, élelmiszer-jogszabály, eritrit, felnőtt, gyümölcs, hozzátáplálás, íz, jótékony, kínálat óriási, kisgyermek, klinikai kutatás, kórokozó, lekvár, mandula, menü, méz, nádcukor, natúr, nyers desszert, nyersanyag, nyírfacukor, összetevő, pépesít, stevia, sütemény, szervezet, szilvalekvár, tanácstalan, természet, xillit
Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, ha azt keressük, melyik az, az édesítő, amelyiket nyugodtan adhatunk a babáknak, kisgyerekeknek, bizony könnyen tanácstalanná válhatunk. Lehet van más megoldás is, valami természetesebb?
Korábban már írtam arról, hogy mennyire túlcukrozzuk az ételeinket, illetve, hogy ennek elkerülésére milyen alternatívák léteznek a szülők számára a babák ételeinek édesítésére. Szó volt a babák itatásáról és arról, hogyan használhatunk nyers gyümölcsöket egy finomság édesebbé tételére. A cikket eléri itt. Ma folytatom ezt a témát és az aszalványok, cukormentes lekvárok helyes használatához adok még tippet!
A jelenlegi hazai élelmiszer-jogszabályok csak felnőtteknek szánt élelmiszerekben engedélyezik az édesítőszerek használatát, gyermekeknek nem, ennek ellenére klinikai kutatások semmilyen mellékhatást nem mutattak ki egy éves gyermekeknél sem. Én azonban azt gondolom, a babák és kisgyermekek étrendjében, a kezdeti hozzátáplálási időszakban semmi szükség sincs pluszban édesítésre! Ekkor a gyermekekkel a natúr, természetes ízeket kell megismertetni, ezekkel legjobb elkészíteni az egészséges menüt.
Ha mindenképp édesítést igényel egy adott étel, akkor egy éves kor felett a mézet ajánlom. A méz egy csodálatos anyag, érdemes használni, ha édes ízre vágyunk, mert összetevői szervezetünknek nagyon jótékonyak. Kisgyermekeknek azonban egyéves kor alatt nem ajánlatos adni, mert tartalmazhat kórokozót és allergizálhat is.
Édesítésnél személyes tapasztalatom és véleményem szerint érdemes kihasználni a gyümölcsök, természetes (cukor nélküli) házi lekvárok édes ízét, ezek felhasználásával is készíthetünk remek desszerteket. Jómagam gyakran édesítek hozzáadott cukor nélküli szilvalekvárommal, vagy egy pépesített banánnal.
Az aszalt gyümölcsök édesítő ereje is elég egy desszert ízesítéséhez. Ám az aszalványok önmagukban is elég magas cukortartalmú gyümölcsök, így válasszuk belőle a hozzáadott cukor nélküli változatokat!
Hogyan használjunk természetes édesítésre gyümölcsöket? Íme néhány ötlet! Áztassunk be kevés vízbe néhány órára aszalt gyümölcsöt,majd pépesítsük botmixerrel. Az így kapott masszát pedig használjuk bátran sütemény, puding, desszertkrémek vagy kása készítésekor.
Ha géppel felaprítjuk és darált dióval vagy mandulával, vagy kevés zabkorpával összegyúrjuk, úgy ízletes házi bonbonokat, golyókat készíthetünk, finom nyers desszert!
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Nincs is ezzel semmi probléma, egészen addig, amíg nem szokunk rá a cukorra, a cukrozott dolgokra, mesterséges édesítőszerekre. Mindenképp javaslom, hogy keressünk a cukor helyett más alternatívát, használjunk természetes ízeket, s forduljunk inkább a természetből fakadóan édes ízű nyersanyagokhoz!
"Mancsokkal a lélekig – a kutyás terápia ereje"

A kutyák nemcsak hűséges társaink, hanem segítőink is lehetnek a testi-lelki gyógyulás útján. Az úgynevezett kutyás terápia, más néven állatasszisztált terápia, egyre elterjedtebb a különböző egészségügyi és oktatási intézményekben, sőt már az idősgondozás és a gyermekfejlesztés terén is gyakran alkalmazzák. Mi az a kutyás terápia?
Mindent az aviofóbiáról

A COVID-19 járvány és az azt követő korlátozások óta ismét fellendült a repülőturizmus, különösen az üzleti és szabadidős utak terén. Sokak számára a repülés egy kényelmes és gyors közlekedési mód, ugyanakkor nem mindenki érzi magát komfortosan a fedélzeten. A repüléstől való félelem, az aviofóbia, továbbra is gyakori probléma, különösen azok körében, akik féltik kontrollvesztésüket vagy a kiszolgáltatottság érzését.
Túl sok holmi, túl kevés tér. Így hat ránk az otthoni környezet

A legtöbb ember számára a lakása vagy a háza jelent valamilyen érzést, fogalmat. Helyszínek, tárgyak, kényelmi dolgok és a biztonság jelenhet meg a szemünk előtt. Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy hogyan és milyen szempontok szerint érdemes rendszerezni a dolgainkat, ha azt szeretnénk, hogy az otthonunkban töltött idő örömet hozzon az életünkbe.
Online vagy offline? Digitális detox a nyaralás alatt

A telefonunk ma már a kezünk meghosszabbításává vált, a laptop pedig a virtuális kivetülésünk. Szinte észre sem vesszük, de folyamatosan online vagyunk, még akkor is, amikor épp pihennénk. Vajon szükségünk van digitális detoxra a nyaralás alatt, hogy feltöltődjünk és kikapcsolódjunk, vagy nincs akkora jelentősége?
Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.