Menü

Édesítőszerek babakorban?

Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, ha azt keressük, melyik az, az édesítő, amelyiket nyugodtan adhatunk a babáknak, kisgyerekeknek, bizony könnyen tanácstalanná válhatunk. Lehet van más megoldás is, valami természetesebb?

Korábban már írtam arról, hogy mennyire túlcukrozzuk az ételeinket, illetve, hogy ennek elkerülésére milyen alternatívák léteznek a szülők számára a babák ételeinek édesítésére. Szó volt a babák itatásáról és arról, hogyan használhatunk nyers gyümölcsöket egy finomság édesebbé tételére. A cikket eléri itt. Ma folytatom ezt a témát és az aszalványok, cukormentes lekvárok helyes használatához adok még tippet!

A jelenlegi hazai élelmiszer-jogszabályok csak felnőtteknek szánt élelmiszerekben engedélyezik az édesítőszerek használatát, gyermekeknek nem, ennek ellenére klinikai kutatások semmilyen mellékhatást nem mutattak ki egy éves gyermekeknél sem. Én azonban azt gondolom, a babák és kisgyermekek étrendjében, a kezdeti hozzátáplálási időszakban semmi szükség sincs pluszban édesítésre! Ekkor a gyermekekkel a natúr, természetes ízeket kell megismertetni, ezekkel legjobb elkészíteni az egészséges menüt.

Ha mindenképp édesítést igényel egy adott étel, akkor egy éves kor felett a mézet ajánlom. A méz egy csodálatos anyag, érdemes használni, ha édes ízre vágyunk, mert összetevői szervezetünknek nagyon jótékonyak. Kisgyermekeknek azonban egyéves kor alatt nem ajánlatos adni, mert tartalmazhat kórokozót és allergizálhat is.

Édesítésnél személyes tapasztalatom és véleményem szerint érdemes kihasználni a gyümölcsök, természetes (cukor nélküli) házi lekvárok édes ízét, ezek felhasználásával is készíthetünk remek desszerteket. Jómagam gyakran édesítek hozzáadott cukor nélküli szilvalekvárommal, vagy egy pépesített banánnal.

Az aszalt gyümölcsök édesítő ereje is elég egy desszert ízesítéséhez. Ám az aszalványok önmagukban is elég magas cukortartalmú gyümölcsök, így válasszuk belőle a hozzáadott cukor nélküli változatokat!

Hogyan használjunk természetes édesítésre gyümölcsöket? Íme néhány ötlet! Áztassunk be kevés vízbe néhány órára aszalt gyümölcsöt,majd pépesítsük botmixerrel. Az így kapott masszát pedig használjuk bátran sütemény, puding, desszertkrémek vagy kása készítésekor.

Ha géppel felaprítjuk és darált dióval vagy mandulával, vagy kevés zabkorpával összegyúrjuk, úgy ízletes házi bonbonokat, golyókat készíthetünk, finom nyers desszert!

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Nincs is ezzel semmi probléma, egészen addig, amíg nem szokunk rá a cukorra, a cukrozott dolgokra, mesterséges édesítőszerekre. Mindenképp javaslom, hogy keressünk a cukor helyett más alternatívát, használjunk természetes ízeket, s forduljunk inkább a természetből fakadóan édes ízű nyersanyagokhoz!

Az igazi anya-lánya kapcsolat titka

Amíg gyerek a lány, addig is lehetnek benne kihívások, mint minden szülőségben, de felnőttként jó kapcsolatban maradni a lányunkkal/anyánkkal, igazi művészet.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

A várandósság csodálatos dolog, azonban igencsak megnehezítik a reggeli, esti rosszullétek. Nagyon nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak ezek az émelygések, s addig is lehet enyhíteni a tüneteken.

Edzés vagy tanulás: muszáj választani?

Sajnos manapság sok szülő kényszerül választásra a sport és a tanulás között, s végül általában a tanulás felé billen a mérleg. Mondhatni feláldozzák a szellemi tevékenység oltárán a mozgást. Mert a kettő együtt nehezen megy, vagy egyik a másik rovására…
Valóban így van ez?

Etessük okosra a gyereket!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, akkor a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.