Menü

Izomépítéshez a teljes tojást válaszd!

Évtizedek óta tartja magát a testépítők közt és úgy en bloc az egész fitnesztársadalomban a ”magas fehérje- alacsony zsír- közepes/alacsony szénhidrát „ makro-összeállítású diétás irányelv. A tojássárgája a tojás összfehérje-tartalmának 44%-át, összes zsírtartalmának, viszont 100%-át tartalmazza. Ennek megfelelően az egyébként jó fehérjeforrásnak számító tojássárgájának elfogyasztását - a zsírt minimalizáló sporttáplálkozási irányelvek- nem ajánlják. Csak a tojásfehérjét, mint színtiszta fehérjét javasolják.

Egy, a közelmúltban az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált vizsgálat során az alanyok lábedzés után 5 percen belül megkapták az edzés utáni étkezésüket. Első esetben 3 teljes tojást kaptak (ez 18g fehérje és 17g zsír). Majd a következő alkalommal annyi tiszta tojásfehérjét kaptak, amennyiben ugyanannyi fehérje volt, mint az első esetben 3 tojás összfehérje-tartalma (18g.). Tehát egy 18g fehérje, 0g zsírt tartalmazó étkezést fogyasztottak el. Ezt követően 2-5 óra múlva végzett izotópos vizsgálat azt mutatta, hogy a zsírral együtt fogyasztott fehérje jobban beépült az izmokba, mint a színtiszta fehérje! Ezt állapította meg Dr. Nicholas Burd, aki kísérlet vezetője.

Mindig azt hallottuk, azt tanultuk, hogy a tojássárgája koleszterinnel, rossz zsírokkal van tele és csak hátráltatja a zsírmentes izomtömeg kialakulását. Úgy tűnik, a jó öreg anyatermészet azért mégis tud valamit, amit talán mi még nem. Egyszóval, ha definiált izomzatot szeretnél, maradj csak a teljes tojásnál!

A tiszta tojásfehérje nem az egyetlen, aminek hatékonyságát mostanában megcáfolták. Egyre több vizsgálat mutatja, hogy a fehérjék felszívódása nem olyan jó, ha nem a teljesen természetes formájukban visszük be a szervezetbe. Ez akkor is igaz, ha az egyébként természetes, de valamelyik számunkra feleslegesnek tűnő komponensétől megfosztjuk (pl. tojásfehérje, tejsavó, proteinturmixok formájában).

Persze ez azért nem azt jelenti, hogy a shakeredbe „Rocky –stílusban” teljes tojásokat rázz össze, hiszen még több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy 100%-osan bizonyítottnak tekinthessük a vizsgálat megállapításait. Nem beszélve a tényről, hogy elég szép számban akadnak sportolók, akik proteinturmixok segítségével építettek minőségi izomzatot. Összehasonlító vizsgálatok pedig tisztán mutatták, hogy egyes fehérjeporok felszívódása jobb, mint másoké. Inkább csak szemléletváltásként érdemes a vizsgálat eredményeit kezelni. Ha szereted, edd nyugodtan a sárgáját is!

A dietetikai ajánlások szerint, heti 6-7 tojásnál nem célszerű többet enni. Fogyni vágyók, vagy magas koleszterin és/vagy LDL értékekkel bíró emberek pedig heti 3-4 sárgájánál ne fogyasszanak többet.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.