Izomépítéshez a teljes tojást válaszd!
- Dátum: 2018.02.07., 13:53
- edzés, egészség, egészséges, egészséges táplálkozás, fehérje, izomépítés, kutatás, protein, proteinturmix, szakvélemény, testépítés, tojás, tojás fehérje, tojás sárgája
Évtizedek óta tartja magát a testépítők közt és úgy en bloc az egész fitnesztársadalomban a ”magas fehérje- alacsony zsír- közepes/alacsony szénhidrát „ makro-összeállítású diétás irányelv. A tojássárgája a tojás összfehérje-tartalmának 44%-át, összes zsírtartalmának, viszont 100%-át tartalmazza. Ennek megfelelően az egyébként jó fehérjeforrásnak számító tojássárgájának elfogyasztását - a zsírt minimalizáló sporttáplálkozási irányelvek- nem ajánlják. Csak a tojásfehérjét, mint színtiszta fehérjét javasolják.
Egy, a közelmúltban az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált vizsgálat során az alanyok lábedzés után 5 percen belül megkapták az edzés utáni étkezésüket. Első esetben 3 teljes tojást kaptak (ez 18g fehérje és 17g zsír). Majd a következő alkalommal annyi tiszta tojásfehérjét kaptak, amennyiben ugyanannyi fehérje volt, mint az első esetben 3 tojás összfehérje-tartalma (18g.). Tehát egy 18g fehérje, 0g zsírt tartalmazó étkezést fogyasztottak el. Ezt követően 2-5 óra múlva végzett izotópos vizsgálat azt mutatta, hogy a zsírral együtt fogyasztott fehérje jobban beépült az izmokba, mint a színtiszta fehérje! Ezt állapította meg Dr. Nicholas Burd, aki kísérlet vezetője.

Mindig azt hallottuk, azt tanultuk, hogy a tojássárgája koleszterinnel, rossz zsírokkal van tele és csak hátráltatja a zsírmentes izomtömeg kialakulását. Úgy tűnik, a jó öreg anyatermészet azért mégis tud valamit, amit talán mi még nem. Egyszóval, ha definiált izomzatot szeretnél, maradj csak a teljes tojásnál!
A tiszta tojásfehérje nem az egyetlen, aminek hatékonyságát mostanában megcáfolták. Egyre több vizsgálat mutatja, hogy a fehérjék felszívódása nem olyan jó, ha nem a teljesen természetes formájukban visszük be a szervezetbe. Ez akkor is igaz, ha az egyébként természetes, de valamelyik számunkra feleslegesnek tűnő komponensétől megfosztjuk (pl. tojásfehérje, tejsavó, proteinturmixok formájában).
Persze ez azért nem azt jelenti, hogy a shakeredbe „Rocky –stílusban” teljes tojásokat rázz össze, hiszen még több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy 100%-osan bizonyítottnak tekinthessük a vizsgálat megállapításait. Nem beszélve a tényről, hogy elég szép számban akadnak sportolók, akik proteinturmixok segítségével építettek minőségi izomzatot. Összehasonlító vizsgálatok pedig tisztán mutatták, hogy egyes fehérjeporok felszívódása jobb, mint másoké. Inkább csak szemléletváltásként érdemes a vizsgálat eredményeit kezelni. Ha szereted, edd nyugodtan a sárgáját is!
A dietetikai ajánlások szerint, heti 6-7 tojásnál nem célszerű többet enni. Fogyni vágyók, vagy magas koleszterin és/vagy LDL értékekkel bíró emberek pedig heti 3-4 sárgájánál ne fogyasszanak többet.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.