Izomépítéshez a teljes tojást válaszd!
- Dátum: 2018.02.07., 13:53
- edzés, egészség, egészséges, egészséges táplálkozás, fehérje, izomépítés, kutatás, protein, proteinturmix, szakvélemény, testépítés, tojás, tojás fehérje, tojás sárgája
Évtizedek óta tartja magát a testépítők közt és úgy en bloc az egész fitnesztársadalomban a ”magas fehérje- alacsony zsír- közepes/alacsony szénhidrát „ makro-összeállítású diétás irányelv. A tojássárgája a tojás összfehérje-tartalmának 44%-át, összes zsírtartalmának, viszont 100%-át tartalmazza. Ennek megfelelően az egyébként jó fehérjeforrásnak számító tojássárgájának elfogyasztását - a zsírt minimalizáló sporttáplálkozási irányelvek- nem ajánlják. Csak a tojásfehérjét, mint színtiszta fehérjét javasolják.
Egy, a közelmúltban az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált vizsgálat során az alanyok lábedzés után 5 percen belül megkapták az edzés utáni étkezésüket. Első esetben 3 teljes tojást kaptak (ez 18g fehérje és 17g zsír). Majd a következő alkalommal annyi tiszta tojásfehérjét kaptak, amennyiben ugyanannyi fehérje volt, mint az első esetben 3 tojás összfehérje-tartalma (18g.). Tehát egy 18g fehérje, 0g zsírt tartalmazó étkezést fogyasztottak el. Ezt követően 2-5 óra múlva végzett izotópos vizsgálat azt mutatta, hogy a zsírral együtt fogyasztott fehérje jobban beépült az izmokba, mint a színtiszta fehérje! Ezt állapította meg Dr. Nicholas Burd, aki kísérlet vezetője.
Mindig azt hallottuk, azt tanultuk, hogy a tojássárgája koleszterinnel, rossz zsírokkal van tele és csak hátráltatja a zsírmentes izomtömeg kialakulását. Úgy tűnik, a jó öreg anyatermészet azért mégis tud valamit, amit talán mi még nem. Egyszóval, ha definiált izomzatot szeretnél, maradj csak a teljes tojásnál!
A tiszta tojásfehérje nem az egyetlen, aminek hatékonyságát mostanában megcáfolták. Egyre több vizsgálat mutatja, hogy a fehérjék felszívódása nem olyan jó, ha nem a teljesen természetes formájukban visszük be a szervezetbe. Ez akkor is igaz, ha az egyébként természetes, de valamelyik számunkra feleslegesnek tűnő komponensétől megfosztjuk (pl. tojásfehérje, tejsavó, proteinturmixok formájában).
Persze ez azért nem azt jelenti, hogy a shakeredbe „Rocky –stílusban” teljes tojásokat rázz össze, hiszen még több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy 100%-osan bizonyítottnak tekinthessük a vizsgálat megállapításait. Nem beszélve a tényről, hogy elég szép számban akadnak sportolók, akik proteinturmixok segítségével építettek minőségi izomzatot. Összehasonlító vizsgálatok pedig tisztán mutatták, hogy egyes fehérjeporok felszívódása jobb, mint másoké. Inkább csak szemléletváltásként érdemes a vizsgálat eredményeit kezelni. Ha szereted, edd nyugodtan a sárgáját is!
A dietetikai ajánlások szerint, heti 6-7 tojásnál nem célszerű többet enni. Fogyni vágyók, vagy magas koleszterin és/vagy LDL értékekkel bíró emberek pedig heti 3-4 sárgájánál ne fogyasszanak többet.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.