Menü

Március 2.- 2018. első tízmilliószoros napja

A tibeti ("nagy") buddha napokat (Dharmacsakra) hívják 10 milliószoros napoknak. A tibetiek évente négy ilyen napot tartanak nyilván. Sorrendben ez az első holdhónap 15. napja, a negyedik holdhónap 15. napja, a hatodik holdhónap 4. napja és a kilencedik holdhónap 22. napja. (2018-ban a pontos dátumok ennek megfelelően: március 2., május 29., július 16. és október 30.) Buddha életével kapcsolatos ünnepnapok ezek.

Az év első tizenöt napja annak a tizenöt napnak az ünneplése, amikor Buddha minden nap más csodát mutatott be azért, hogy jövendő tanítványai érdemeit és odaadását növelje. A második nap különösen fontos ünnep a buddhisták körében, hiszen a tradíciók szerint a holdnaptárban ugyanerre a napra esett Buddha születése, majd megvilágosodása 35 éves korában, és végül a halála, vagyis belépése a nirvánába is. a harmadik ünnepnapon a tibetiek Buddha első beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek. Buddha hét héttel a megvilágosodása után kezdte el hívei tanítását, a legenda szerint az indiai istenek, Indra és Brahma kérésére.

10 milliószoros napokon minden teremtés 10 milliószoros erővel hat. Ez mind a pozitív, előremutató fejlődést segítő gondolatokra, érzelmekre, a szeretettel teljes szándékokra, az előre vivő akaratra, mind az ennek ellenkezőjét képviselő negatív, visszahúzó, fejlődésünket nem segítő gondolatokra, érzelmekre, megnyilvánulásokra, szándékokra és akaratra egyaránt igaz. Ezért ajánlatos ilyenkor pozitív gondolatokra koncentrálni, illetve jót kívánni másoknak és a világnak, és az esetleg felbukkanó negatív érzelmeket, gondolatokat mihamarabb elhessegetni. A tízmilliószoros napok jelentősége abban áll, hogy amennyiben ezeken a napokon tudsz gondolkodásodon változtatni és olyan gondolatokkal megtölteni elmédet, amelyek céljaid felé vezetnek, megnyugvással és békével töltenek el, akkor nagy lépést tudsz abban az irányban tenni, hogy megszabadulj nem szeretett gondolataidtól. Egyrészt a tízmilliós energiáknak köszönhetően.

Másrészt pedig, ha egy napra sikerült, miért ne ültetnéd ezt át a mindennapokra is. Ha ezeken a napokon teszel is a szokásaid változásáért, jó eséllyel fogsz tudni változtatni a jövőben. Érdemes meditálni és lehetőleg erőszakmentes (húsmentes) ételeket készíteni, és magunkhoz venni. Március 2. péntek is, úgyhogy a keresztény nagyböjt szerint is húsmentes napot kéne tartani. Ezeken a napokon legyél tudatosabb, mint máskor. Arra gondolj, amit teremteni szeretnél az életedben: harmóniát, békét, bőséget. Legyél alázatos, megbocsátó.

A buddhista közösségekben ilyenkor két napos meditációt tartanak, melyet úgy időzítenek, hogy a tízmilliószoros nap legyen a második napja, hogy kiürült, negatív érzelmektől, gondolatoktól megtisztult elméjükre hasson a tízmilliószoros energia. A meditáció maga, is egy speciális, minden lény javát szolgáló, és a határtalan együttérzést erősítő meditáció. A mi szintünkön elég lesz, ha megpróbálunk pozitív érzelmekkel eltelni és nem türelmetlenkedni, nem rámordulni senkire. Mosolyogjunk a világra legalább ezeken a napokon!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.