Menü

Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!

Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta ugyan még megmutatkozik, de mégis az év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről, fűszerekről. Együnk tavasszal színeket!

A színekben gazdag ételek alatt egyáltalán nem az ételfestékkel színezett műsüteményeket értem, hanem a természet adta egészséget, mediterrán ételeket, színes gyümölcsöket, zöldségeket, a szivárvány minden színében pompázva!

A színes ételek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem igazán egészségessé és változatossá teszik a feltálalt fogásokat. Aki sokféle színű zöldséget, gyümölcsöt, szezonális, friss élelmiszert pakol a tányérjára, az biztos lehet benne, hogy elkerülik a hiánybetegségek, s feltölti szervezetét a legfontosabb vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Nem tudom nem megjegyezni minden alkalommal, hogy a tavasz különösen jó időszak az életmódváltásra, hiszen ilyenkor megváltozik az életritmusunk, az étkezésünk. Sokkal hosszabbak a nappalok, szebb az idő, jobb a hangulatunk. Szabadtéri sportolásra csábít a napsütés, és rengeteg színes étellel tölthetjük fel a hűtőt, konyhát.

A nyers, vagy párolt zöldségek és gyümölcsök segítségével ráadásul, a télen meggyengült immunrendszerünket is újra megerősíthetjük. Ebből is látszik, hogy a tavaszi életmódváltás könnyen összekapcsolható a szezonális étrenddel, rendszeres sporttevékenységekkel, szabadtéri edzéssel.

Mindenkit buzdítok arra, hogy ma a boltban színes élelmiszereket vásároljon! Kóstoljon meg új ízeket, használjunk bátran zöldfűszereket, színes gyümölcsöket, zöldségeket! Csipegessünk a szivárvány minden színéből! Ha így étkezünk, az egész szervezetünk megkapja azt, amire szüksége van.

S most színezzük ki a tányérunkat!

Piros ételek közül a piros bogyós gyümölcsöket válasszuk, mint például a szamóca, ribizli, vörös áfonya, vérnarancs, málna. Nyáron a görögdinnye, zöldségek közül a paradicsom, retek, pirospaprika.

Fehér is jöhet a kosárba, burgonya, zeller, karfiol, rizs, de tegyünk mellé narancsot is, vagy sütőtököt, kukoricát, sárgarépát, barackot, mangót, sok béta-karotint tartalmaznak. Kiváló fűszereink közül a kurkuma, a gyömbér, vegyünk belőle!

A gyönyörű lilás színű padlizsán, vagy a vöröskáposzta, az élénk cékla vagy szeder, kékszőlő is gusztusos étel a tányéron, emellett serkentik az agyműködést, javítják a memóriát, stabilizálják a vércukorszintet és rengeteg energiát biztosítanak.

A zöld színt bevihetjük néhány avokádó, zöldsaláta, spenót, brokkoli, zöld olívabogyó, zöldborsó, petrezselyem, zöldalma, kivi segítségével, ezek magas klorofil tartamúak, méregtelenítő, vérképző, tisztító, máj- és epevédő hatásúak.

Narancsszínt már tettünk az asztalra, jöhet mellé citrom és banán, grapefruit vagy sárga paprika, ezek erős antioxidáns hatásúak.

A barna színt megadják nekünk a magvak, mogyoró, dió, vagy fűszereink közül a fahéj.

Feketét is ehetünk, miért is ne, olívabogyó, fekete ribizli, vagy fekete retek is megkóstolandó, a fekete is elfér a színek között.

A színpompás ételek és azok előnyeinek felsorolásával órákat lehetne eltölteni. Én épp ráérek, azonban most mégsem ragozom tovább a témát. Veszek én is inkább, gyorsan, néhány színt a vacsorához. A lényeg, hogy ne teljen el nap a fogyasztásuk nélkül. A színes gyümölcsök, zöldségek, fűszerek nagyon fontos tápanyagforrást jelentenek, ezért nem hiányozhatnak a tányérunkról.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?