Napfényes gondolatok
- Dátum: 2018.03.19., 21:22
- Martinka Dia
- allergia, berendezés, bőrprobléma, csizma, csokor, csökken, depresszió, divatos, ébredés, egészség, egészséges, életmód, életvitel, fáradtság, frontok, gyümölcs, haláleset, hangulat, kesztyű, konyhai tevékenység, meteorológia, mínuszok, mozgás, napfény, napsütés, naptár, otthon, öltözködés, pluszkiló, pollen, pozitív, reggel, sapka, sport, szabadtéri, szeszélyes, színes, tavasz, tulipán, vékonyabb, versenysúly, virág, zöldség
Mikor címet kerestem ehhez a cikkhez, legszívesebben egy nagy csokor színes tulipánt rajzoltam volna a bevezető helyett. Március elsejével, bizony a meteorológiai tavasz hivatalosan is beköszöntött. Igaz hóval, és a számomra utálatos mínuszokkal kezdődött, de a naptár bizony visszalapozhatatlanul márciust mutat! És pont.
„Tavasszal mindig arra gondolok,
hogy a fűszálak milyen boldogok:
újjászületnek, és a bogarak,
azok is mindig újra zsonganak,
a madárdal is mindig ugyanaz,
újjáteremti őket a tavasz.”
(Várnai Zseni)
Nagyon vártam már! Miért?
Számomra nagyon sok pozitív élettani hatást jelent a tavaszi idő, az egészségünkre, a hangulatunkra, az öltözködésre, mindenre! Szeretem, hogy nem kell – végre- overált húzni reggel a gyerekekre, már vékonyabb kabát is elég. Jó ideig nem kell a hótaposó csizmákat, vastag kesztyűket és sapikat elővenni.
Örülök, hogy könnyebben öltözhetünk, vékonyabb, divatosabb, színesebb ruhákat hordhatunk. Többet mozoghatunk a szabadban, gyönyörűek a reggelek, napsütésre ébredünk és sokkal tovább kint lehetünk este, később sötétedik. Ilyenkor remek időzítés kicsit felfrissíteni az otthonunkat is: a tél dekorációkat színes virágokra és terítőkre felváltani, új ajtódíszt készíteni, vidámabbá tenni a berendezést, napfényillattal megtölteni a szobát.
A konyhai tevékenység is megújul, a friss idényzöldségek és gyümölcsök segítségével egészségesebben étkezhetünk. Ami valószínűleg a téli, ünnepi, nehezebb evészetek után lefaraghat némi felesleges kilót rólunk. Eljött az idő versenysúlyunk helyreállítására, vagy legalábbis az irányába tett első lépésekre. Mivel a téli hónapokban erősebb a sóvárgás az édességekre, nehezebb ételekre, a tavaszi a friss élelmiszerek segítik az egészségesebb életvitelre való átállást. Bőrünk is hálás a napfényért, rengeteg téli bőrprobléma megszűnik ilyenkor.
Számomra a legszebb a tavaszban, hogy sokkal több a napfény. Valószínű, én napelemmel működöm, de ilyenkor sokkal jobb a hangulatom. Úgy gondolom, ezt mások is megérzik. Nem véletlenül csökken ilyenkor a halálesetek száma, a depressziós betegek aránya.
Bár nem tudok nem pozitív szemmel nézni a márciusi fali naptáramra, mégis a tavasz azért negatív fogalmakkal is párosul: a tavaszi fáradtság például nem kitaláció, nagyon is létezik. A tipikus szeszélyes időjárás miatt történhet ez, amikor váltakozva kapunk hideget-meleget, (gondoljunk csak a tavaszindító kemény mínuszokra, majd az azt hirtelen követő 12 fokokra) s mindezt ráadásul gyors ütemben, nem csoda, hogy ez sok ember szervezetét megviseli. Tavasszal gyakran vagyunk álmosak, fáradtak, s legtöbbször azokat viseli meg leginkább a szeszélyes időjárás, akik idősebbek, betegek, vagy érzékenyebbek a frontokra.
Sajnos a tavasz „nem pozitív” hírnöke nálam a papír zsebkendő, én márciustól októberig szenvedek különféle pollenallergiákban. Ez, sajnos gyakori orrfújást és szemviszketést jelent, de ennyi kellemetlenséget szívesen elviselek a napfényes reggelek és vidám tavaszi napok tükrében.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.