Menü

Vércukorszintre ható, reumaellenes növények

Az első növényünk az Ázsiai ginzeng. Kínában már Kr.e. 2700-ban is használták, például Sen-nung császár „Nélkülözhetetlen gyógynövények” című könyvében is megtalálható. Teájáról már biztosan mindenki hallott, ami nyugtató hatásáról ismert. Ezen kívül afrodiziákumként, immunerősítőként is használják, mivel megnöveli a szellemi és fizikai teljesítményt. A szervezetünk számára, azonban mégis a leghasznosabb tulajdonsága az, hogy csökkenti a vércukorszintet.

A következő gyógynövény nem is olyan régen vált híressé, szinte csodaszerként kezelik, számos hasznos tulajdonsága miatt. Az Azték zsálya, vagy ismertebb nevén: Chia, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában honos. A „chia” szó egyébként a chian szóból származik, jelentése pedig olajos. Esszenciális zsírsavakat, oldható és oldhatatlan rostokat, kalciumot, vasat, káliumok, foszfort, cinket, mangánt, molibdént, magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is tartalmaz. Ezek után nem meglepő, ha csodaszerként kezelik. Csökkenti a cukorbetegség mellékhatásait, mivel rostokban gazdag, emiatt pedig lassabb emésztést eredményez, ami alacsonyan tartja a szervezet inzulin-szükségletét.

Talán meglepő lehet, de ide tartozik a Közönséges veteménybab is. Hatóanyagai: a rutin, kovasav és a szaponinok. Mind a vércukorszintet, mind a vérnyomást csökkenti, enyhe vizelethajtó hatással bír. Gyakran alkalmazzák, időskori cukorbetegség kezelésére teakeverékek formájában.

Az egyik legismertebb reumaellenes növény a Közönséges bojtorján. Ez az, amit a köznyelvben bogáncsnak hívunk, igaz, hibásan. Hatóanyagai az illóolajok, polifenolok, nyálka, arkciin, inulin és kéntartalmú acetilének. Teaként fogyasztva vesekőoldó és reuma ellenes hatása van. Magyarországon őshonos faj, gyomtársulásokban szinte mindenhol megtalálható.

Egy másik szintén közönséges növény, a Nagy csalán is kiváló reuma elleni gyógynövény. Található benne többek között C-vitamin, karotinok, B-, K, és U-vitamin – ne tévesszen meg a név, ez a vegyület valójában nem vitamin -, flavonoidok, aminok, kumarin és cseranyagok is. Hideg vizes kivonatát, külsőleg ajánlják pikkelysömörre és ízületi gyulladásokra. Forrázatát pedig belsőleg, a veseműködés fokozására. Utóbbi következménye a vizelethajtó és vértisztító hatás. Reumatikus panaszok csökkentésére is belsőleg használják.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.