Menü

Kutyaharapást szőrével? Még véletlen se!

Jön a jobb idő, kezdődnek a kültéri koncertek, hamarosan fesztiválszezon. Már nem fagyoskodunk éjszakánként, előkerülnek a csinosabb szettek, felszabadultabban tomboljuk át az éjszakákat. Aztán pedig jön a másnap, ami már nem annyira felszabadító… Részben tévhit, hogy magától az alkoholtól vagyunk másnaposak, azért sokban hozzájárul ehhez, a kialvatlanság és a felborult bioritmus is. Fontos azt is mérlegre tenni, hogy milyen italt ittunk, mennyit, és hogy ettünk-e mellette valamit.

A problémát mindig érdemes a megelőzéssel kezdeni, ha van rá lehetőségünk. Ha tudjuk, hogy estére kirúgunk a hámból, együnk előtte! Ráadásul ne csak salátát, hanem valami zsírosabbat, amely bevonva a gyomor nyálkahártyáját védi a szervet. Ráadásul maga az étel is, valamennyi ideig lassítja az alkohol felszívódását. Persze nincs csodaszer, itt csupán arról van szó, hogy egy jó kis pörköltön nehezebben halad át az alkohol, az emésztés során, és ezáltal, nem hirtelen ugrik meg a vér alkoholszintje, és nem üt be a krach. Ugyanilyen lassító hatása lehet: egy pohár tej elfogyasztásának is.

Viszont mit tegyünk, ha már elkéstünk a megelőzéssel?

Pótolni kell a folyadékveszteséget, de semmiképp sem szénsavas üdítőkkel. A víz, esetleg a vitaminos vizek, citromos ízesítések a legajánlottabbak, a szervezet regenerálódásához és további tisztulásához nélkülözhetetlen a legalább 3 liter bevitele. A kávé, kóla, tea maximum a felébredést segítik, de ezek is magukkal hozzák a vízfogyasztás szükségességét, hiszen köztudott, hogy például a kávé is „szárító” hatással van a szervezetre. A 100%-os gyümölcslevek viszont segítik, és gyorsítják az alkohol lebontását.

A gyomorfájdalom, rosszullét nem épp annak a jele, hogy éhesek lennénk, pedig szükség van tápanyag bevitelére. Már egy könnyű szendvics is segíthet. Sokan esküdnek a finom tyúkhúslevesre, a népi hagyományok pedig a korhelylevest ajánlják.

Ha fájdalomcsillapítóra is szükség van, akkor az aszpirines tabletták ajánlottak, mivel a paracetamolt a máj bontja le, aminek épp elég dolga van az alkohollal. Azonban orvosi ajánlás nélkül minden más gyógyszer veszélyes lehet!

Ami viszont semmiképp nem ajánlott, az az alkoholra való alkoholalapú válasz. A másnaposság egy napig tart, épp elég azt kikúrálni, ne tegyünk még több kárt a szervezetünkkel. Azt a macskabajos 24 órát pedig, a fenti tanácsokkal, könnyen kibírhatjuk.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Léteznek-e őszi könyvek?

Az őszi hónapok különösen alkalmasak arra, hogy kényelmesen elhelyezkedjünk egy meleg takaróval és belemerüljünk egy jó történetbe. Ez az évszak az elcsendesedés, az elmélkedés és a befelé fordulás időszaka – mindez tökéletesen illik a könyvek világához –. Ha még nem találtad meg a tökéletes olvasmányt a következő hónapokra, akkor olvass tovább, mivel a cikkben pár igazán fordulatos vagy éppen érdekfeszítő regényt ismerhetünk meg.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.