Menü

A húsvéti menühöz ajánljuk

A húsvétot megelőző nagyböjt- 40 napos böjtölést- lezárandó, a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett étel. Ezeket az ételeket mind a római katolikusok, mind a görög katolikusok vasárnap délelőtt a templomba vitték, hogy felszenteljék. Régebben hatalmas batyukba tették az ételt, és mindent elvittek a templomba, hogy megszentelhessék. Később csak egy-egy darabot vágtak a kenyérből vagy kalácsból, a sonkából és a sárgatúróból is. A jellegzetes húsvéti kalácsot pászkának is hívták, innen a ’’’pászkaszentelés’’’ összefoglaló név, amely később minden húsvéti étel szentelésére vonatkozott.

A húsvét vasárnapi vacsorához a hagyományokhoz híven, készítsünk füstölt sonkát. Igyekezzünk valódi parasztsonkát, vagy a jól ismert kötözött sonkát választani, hiszen ezekben kevesebb adalék van, mint az ún. gyorspácolású termékekben. Törekedjünk minél kisebb zsírrétegű sonkát választani.

A sonka főzőlevében főzzük meg a tojásokat, így azoknak, enyhén füstös ízük lesz. Főzés előtt mossuk meg alaposan a tojást,így a sonka levét eltehetjük, és később levesekhez felhasználhatjuk (pl. bab vagy lencseleveshez, de jó ízt ad a krumplilevesnek, vagy a köménymag/tojáslevesnek is. Ha sonkalében főtt tojásokat szeretnénk meg is festeni, főzés utánmindenképp mossuk még át őket. Töröljük át citrommal, vagy ecetes szivaccsal, hogy a sonkaléből rátapadó zsírréteget némiképp eltávolítsuk, különben nem fogja befogni a festék.

Egy főre 5-10 dkg sonkát, és egy-két tojást számoljunk. Maximum ennyit célszerű egy embernek fogyasztani. Könnyen lehet, hogy ha rogyásig pakoljuk az asztalt, többen rosszullétig fognak enni. Ennyi étel mellett, azért általában, nem marad éhes egy átlagember. Férfiak többet, nők és gyerekek kevesebbet esznek, így átlagnak tekinthetjük ezt. Persze, ha tudjuk, hogy van kifejezetten nagyétkű az asztaltársaságban, akkor készüljünk többel. Háziasszonyként általában úgy gondolkodunk, hogy inkább több legyen, mint kevesebb, senki ne maradjon éhes, a maradékokkal majd kezdünk valamit a következő napokban.

Ha első alkalommal tartunk nagyobb ünnepi vacsorát, nyugodtan készüljünk többel, kényelmesebb lesz nekünk, ha vendégeink maximálisan elégedettek és az esetleges maradékokkal kell elbánnunk, mint ha azt látjuk, hogy valaki keres valamit, és már nincs. Később már látni fogjuk, hogy miből, mennyi szokott fogyni, és annak megfelelően készülhetünk.

Használjuk ki a tavasz adta lehetőségeket, hiszen nincs is ennél jobb időszak az egészséges táplálkozáshoz. Harsogó retek, roppanós paprika, ízletes paradicsom, no és a nem leveles zöld zöldség : az uborka, mind-mind rendelkezésünkre áll már, így mindenféle szivárványszínű tavaszi salátát készíthetünk. Legyen olyan, amiben fejes saláta/jégsaláta tépett levelei is vannak, és olyan is, amiből ezt kihagyjuk, hisz sokan nem szeretik. A tavaszi salátához készíthetünk joghurtos/kefires öntet is. Az öntetbe reszeljünk tormát, így nagyon jól ki fogja egészíteni a húsvéti sonkát. Ugyanígy jól kísérik a füstölt sonkát, a majonézes saláták. A franciasaláta, a majonézes zöldborsó, vagy az almás kukoricasaláta mind-mind kiváló választás! A majonézhez, cukor helyett, édesítőszert tegyünk! Ezeknek a salátáknak az édeskés íze jól kiemeli a sonka sós és füstölt karakterét. Jó választás lehet a tojássaláta is, amit a sonka mellé felszolgálva a húsvét két szimbolikus ételét máris asztalra tettük. A salátát vöröshagyma helyett snidlinggel, vagy medvehagymával ízesítsük. Ez egyrészt társaságbarátabb is, másrészt pedig a friss zöld színük is tavasziasabbá teszi az egész salátát. Mindig gondoljunk a gyerekekre is. Legyen olyan saláta, amiben nincs retek, vagy hagyma, ami nekik csípős, erős.

Nagyon jól mutat az ételekben a spenótlevél is. Ne féljünk tőle, valójában a sötétzöld leveleknek semleges ízük van, és nagyon mutatósak tudnak lenni például egy tojáslepénybe sütve. A 0,5 cm X 0,5 cm-es méretűre darabolt spenótot keverjük felvert tojásba, és palacsintához hasonló módon süssük meg kevés olajon. Kenjük meg sonkakrémmel ( a főtt füstölt sonkát aprítjuk, tejföllel, pici mustárral turmixoljuk) és tekerjük fel palacsintaszerűen. 5-10 tojásból készítve, akár sütőben is süthető a tojáslepény, amit feltekerés után keresztben szeletelhetünk, és a sonkás és tojásoscsiga szeleteket, előételként kínálhatjuk. Ha egy-két tojásból készítjük, akkor ne szeleteljük, egy-egy palacsintát adjunk személyenként. Készíthetjük spenóttal és medvehagymával vegyesen is. Mutatós, finom, és egészséges.

Ha szabolcsiként a húsvét nálatok elképzelhetetlen sárga túró nélkül, készítsd el, de cukor helyett , eritrittel. Ne feledd, hogy ez tulajdonképpen tömény tojás, így bár édesség, cukor nélkül elsősorban a fehérje-és zsírfogyasztásodat fogja növelni, a többi húsvéti ételhezhasonlóan. Egy ujjnyi vastag édesítő szerrel készült, tenyérnyi szeletben nagyjából 200 kcal, 14 g fehérje és 11g zsír van. Tehát, ha nagyon szeretnél, mértékkel ezt is ehetsz. Sőt, még akár kalácsot is! A kalácsot, legalább felesben, teljes kiőrlésű liszttel készítsük, így megmarad a világos színe, foszlós jellege, mégis egészségesebb lesz.

De hidd el, ezek nélkül is húsvét lehet a húsvét. Ha ahhoz, hogy jól érezd magad, úgy érzed, hogy szükséges ilyesmiket is enned, akkor egyél, de mértékkel. Biztos te is ismersz olyat, aki vékony és egészséges, pedig mindent eszik. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak minőségi korlátot szabnak diétájukban. Pedig egy raklap egészséges sütemény éppen annyira hizlal, mint egy szelet normál. Amit, azért kerülnünk érdemes, az a hozzáadott cukor. Nem is az a fő baj vele, hogy annak az egy adott ételnek magasabb lesz az energia, és szénhidráttartalma, hanem, hogy olyan folyamatokat indít be, amik aztán folyamatos éhségérzethez vezetnek, így óhatatlanul többet fogunk enni utána.

A húsvéti hagyományos édességeket: a sárga túrót és a bejglit is elkészíthetjük alakbarát módon, de vétek lenne nem kihasználni a tavasz ízletes hírnökeinek, a friss bogyósoknak a sokaságát. Egy szép színes gyümölcssaláta előétel és desszert is lehet. A tömegét adhatja alma, de tegyünk bele epret, málnát, áfonyát is. A színgazdagság miatt a télre jellemző gyümölcsök is gazdagíthatják természetesen, a zöld kivi, például nagyon feldobja az összképet. Az egyenletesre vágott gyümölcsöket szórjuk meg őrölt fahéjjal, és az egészet öntsük fel frissen préselt narancslével. 1-2 órát hagyjuk állni. Tálaláskor, durvára tört dióval, mandulaszeletekkel, esetleg kókuszreszelékkel szórjuk meg. Ugye milyen jól hangzik? Bizony, az egészséges nem jelent egyet az ízetlen, unalmas ételekkel . Sőt!

A nyers zöldségek és gyümölcsök időszaka ez. Használjuk ki, és idén csapjunk egy szuperegészséges ünnepet! Ellensúlyozzuk a sok fehérjét és zsírt, a magasabb só bevitelt, minél több friss zöldséggel, gyümölccsel!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.