Menü

Testi-lelki harmónia

Mikor egészségről vagy betegségekről beszélgetünk, gyakran a kézzel fogható dolgokban keressük a megoldást, az egészséges reformételekben, az étrend kiegészítőkben és gyógyszerekben, s megfeledkezünk sokszor arról, hogy testi állapotunk mellett lelkileg milyen módon tehetünk saját életünkért. A testi-lelki harmónia szorosan összefügg, és nem működhet egyik sem a másik nélkül.

A pszichoszomatika kifejezés görög eredetű, a test a „szoma”, a lélek a”psziché”, vagyis a test, lélek, szellem egységét hangsúlyozó irányzat. Mely világosan kimondja, hogy a test és a lélek kölcsönhatásban van egymással. A testi betegségek lelki következményeivel való törődés, elengedhetetlen a gyógyulásunk szempontjából.

Az egészséges életmód kialakítása többtényezős folyamat, mely nyilván az élelmiszereink lecserélésével, rendszeres sport beiktatásával kezdődik, ám mindezek mellett azokra a dolgokra is figyelnünk kell, melyek a testi-lelki harmónia megteremtését szolgálják. A táplálkozás nagyon fontos. „Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed.”- mondta Hippokratész. Számtalan életmódváltó cikkünk született már a témában, de rengeteg étrend, diéta, tanács, torna video, edzésterv található meg a világhálón, s mivel a friss zöldségek és gyümölcsök ideje következik, - ha eddig nem tettük - most könnyedén belevághatunk életmódunk átformálásába.

A sport a diétával kézen fogva jár, a rendszeres mozgás, legyen az bármely sporttevékenység, mindenképp a javunkat és egészségünket szolgálja.

Az elegendő folyadékfogyasztás mellett is mindig szót emelünk. A testünk 70%-a víz, nagyon fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk elegendő italt, gyógyteákat, mértékkel cukrozatlan gyümölcsleveleket, zöldségleveket, leveseket, de a legjobb mindig a tiszta víz.

Nagyon szeretem, hogy egyre többet süt a nap, feltölt D-vitaminnal, elengedhetetlen az emberi szervezet számára, legyünk sokat a szabadban! Töltődjünk fel energiával! Ma szerencsére hétágra sütött a nap, ki kell használni!

A szabad levegő és a napfény a hangulatunkat is javítja, tegyünk ma is egy „stressz-űző” napfényes sétát!

Elegendő alvás. A pihenés akkor is felülír sok mindent, ha halaszthatatlan éjszakába nyúló munkád van, vagy későn adják a kedvenc filmedet, esetleg a világhálón olvasgatsz, miközben az idő már éjfélre jár, netán a közösségi oldalakon áldozod fel a pihenőidődet.A szervezetnek egyszerűen szüksége van rá, hogy eleget aludj, meg fogja hálálni, azonban az ellenkezőjét is megtapasztalhatod. Ne merítsd le magad a végsőkig, állj a számítógépasztaltól 9 órakor, vagy kapcsold ki a tévét, reggel megköszönöd magadnak, ha kipihenten ébredsz.

A mértékletesség elvét mindannyian alaposan megfontolhatnánk, sokszor élünk mértéktelenül, eszünk többet, mint kellene, de a táplálkozáson kívül az élet más területein is igaz, hogy a mértéket mindig szem előtt kellene tartanunk. Gyakoroljunk önuralmat és mondjuk néha nemet.

A lelki egyensúly nagyon fontos feltétele az egészség megőrzésének. Ehhez, nem kevés belső munkára van szükség, de ez az egyik legjobb dolog, amit tehetünk önmagunkért. Kárpótol majd minket, hogy a végén, egyszer csak, minden a helyére kerül.

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.