Menü

Szénhidrátfogyasztás, mikor, mennyit, hogyan

Rengeteg gondolat kering a fejemben a témával kapcsolatban, de elszámolok tízig, hogy véletlen se bántsak meg senkit a modorommal, akinek az életmódjával, nulla szénhidrátos diétájával nem értek egyet, azonban nem tudom a saját véleményem véka alá rejteni. Szénhidrátfogyasztás, mikor, mennyit, hogyan.

Nyilván egy dologban egyetértünk: nem vagyunk egyformák. Tehát elfogadjuk, hogy van, aki paleo étrendet követ és 40 gramm szénhidráttal érzi jól magát, s van, aki inzulinrezisztenciás és egy ketogén étrendtől hamar rosszul lenne. Egyes low carb diéták 70-80 gramm szénhidráttal számolnak, más szélsőséges étrendet követők még ennyit sem esznek. Nem mindegy, hogy fogyni vagy hízni akarunk, s a napi fizikai aktivitás, sporttevékenység is befolyásolja, mennyi szénhidrátra van szükségünk. Egy biztosan kijelenthető: szervezetünk számára rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát elfogyasztása, hiszen így juthatunk hozzá a szükséges energiához. Ahhoz, hogy biztosítsuk a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen energiát, szénhidrátokra is szükségünk van.

Félelmetesnek tartom és aggódva szemlélem a teljes szénhidrátmegvonást, melyet sokan vakon követnek, gyors fogyást remélve, pedig ezzel csak azt elérik el, hogy különböző hiányállapotok, helyrehozhatatlan (!) betegségek alakuljanak ki náluk, meglehetősen rövid idő alatt.A fogyás oltárán feláldozzák, hogy kihullik majd a hajuk, a foguk, leáll az anyagcseréjük, a menstruációs ciklusuk (ami hat a termékenységre, későbbi gyermekvállalásra) teljesen tönkreteszi a pajzsmirigyüket (ez visszafordíthatatlan), más szerveiket s még sorolhatnám.

Tiszteletben tartom az alacsony szénhidráttartalmú diétát követők véleményét, tény és való, nagyon sokan érzik magukat jól a paleo étrendtől, sokaknál hozott látványos eredményt mind betegségek, mind fogyás terén, míg a cukorbetegek, inzulinrezisztenciások a számukra pontosan kiszámolt és betartott, átlagosan napi 140-160 grammos szénhidrátkerettől tartják stabilan a vércukrukat, az alacsony zsírtartalmú étrendeket előnyben részesítők pedig igen magas szénhidrátbeviteltől sem „ijednek meg”. Ez rendben is van, ezzel nincs semmi gond.

Azt azonban soha senkinek nem ajánlom, hogy bármelyik barátnője tanácsára a szénhidrátmegvonást válassza. Borzasztó dolgot művelnének a testükkel. Arról nem is beszélve, hogy az idegrendszerük nagyon hamar felmondja majd a szolgálatot, amit a családjaik, párjaik, férjeik, gyermekeik, kollégáik, barátaik nem fognak nagyra értékelni és sokáig szó nélkül elviselni.

Azt szokták mondani, hogy a napi szénhidrátbevitel a teljes kalória bevitel körülbelül 55-60 százaléka legyen, de mivel azzal kezdtem, hogy nem vagyunk egyformák, így nyilván mindenkinél mások az arányok, akár a fehérjebevitel, akár a zsírtartalom szempontjából. A világháló egyik legjobb bázisán bárki kiszámolhatja a kalóriát, az arányokat, grammokat, s megtervezheti az étkezéseit. Aki sportol, tudja, hogy edzés után elengedhetetlen a fehérje mellett a megfelelő szénhidrát utánpótlása is, aki ezzel nem számol, gyakran szembesülhet azzal, hogy a szervezet az izmokból veszi el a szükséges energiát.

Ha fogyókúrázunk, akkor szigorúbban számolunk, ám ekkor sem szabad túlzottan (pl. 30 gramm alá) lecsökkenteni a szénhidrátot, sokkal inkább arra kell figyelni, hogy ezek lassú felszívódású ételekből álljanak. Az nagyon fontos, hogy ne finomított liszttel, cukrokkal próbáljuk fedezni napi ch - szükségleteinket, hanem a minőségi élelmiszerekből: gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból.

Lényeges az is, hogy a napi szénhidrátmennyiséget semmiképp sem egyszerre, hanem 3-5 alkalomra elosztva vigyük be a szervezetünkbe, és természetesen napi rendszerességgel mozogjunk legalább fél órát.

Aki hízni szeretne, ő is megkomponálhatja a világháló információáradatából akár saját maga az étrendjét, vagy szakember segítségét is kérheti a szükséges szénhidrát mennyiséggel kapcsolatban, azonban ők sem csokoládéval vagy fehér lisztes pékáruval tegyék ezt, hanem minőségi ételekkel és erősítő edzésekkel, hiszen a hízni vágyók sem feltételezhetően elzsírosodni szándékoznak.

Nincs átfogó, mindenkire kiterjeszthető általános recept, hogy kinek mennyire van szüksége, egyikünknek ez válik be, másikunknak az, harmadik ismerősünknek meg amaz. Egy diéta, étrend nagyon komplex dolog, sok mindentől függ, ezért érdemes magunknak kitapasztalni, vagy szakember segítségét kérni. Törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, a sportos életmód kialakítására és gondolkodjunk hosszú távon.

A szénhidrát pedig nem az ellenségünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.