Menü

UV sugárzás – avagy hogyan védjük bőrünket?

Napjaink problémája: az egyre erősödő napsugárzás. Bár a napsugárzás mindössze 51 %-a éri el a felszínt, amiből még 10 % visszaverődik, így tehát 41 % az, ami ténylegesen érint minket. Ezt is kettéoszthatjuk szórt és direkt sugárzásra. Mindkét esetben nyáron tetőzik a sugárzás erőssége, azonban a szórt sugárzás mindig gyengébb, mint a direkt.

A Napnak egyaránt vannak káros és áldásos hatásai is. Szükséges a D-vitamin szintézishez, erősíti az immunrendszert, de egyben napégést, bőröregedést és bőrrákot is okozhat, ha nem megfelelően védjük bőrünket.

Mindenkinek ismerős lehet az UV A, UV B és UV C sugárzás, azonban sokszor keverik, vagy tévesen kezelik némelyiket. Az UV A 320 és 400 nm közötti hullámhossz tartományba esik, ez teszi ki a felszínt elérő UV sugárzás legnagyobb hányadát. Ez felel az gyors, azonnali barnulásért, nem okoz leégést, azonban a bőr mélyebb rétegeibe is behatol és felgyorsítja a bőr öregedését. Ezen kívül sokszor az UV A felelős a napallergia, fényekcéma kialakulásáért és közvetve a bőrrákért is. A szoláriumokban is ilyen éri a bőrünket, ezért látszik szinte azonnal, pár perc után az eredmény, azonban a bőr ettől sokkal gyorsabban öregszik. Látjuk tehát, hogy ha nem is feltétlen égünk le, a bőrünk öregedését és esetleges megbetegedését még okozhatja a túlzásba vitt napozás.

Ezzel szemben az UV B sugárzás a 280 és 320 nm közötti tartományba tehető és jelentős részét elnyeli az ózonréteg. Ez felel a napégésért, azonban a hosszan tartó barnulásért is, emellett pedig ez indítja be a D-vitamin termelést és jelentős szerepe van a bőrrák kialakulásában.

Az UV C sugárzásról nem sűrűn hallunk, hiszen ez a 280 nm alatti tartományba eső sugárzás, az ózonrétegnek köszönhetően, nem éri el a földet. Nagy probléma lenne, ha az ózonréteg elvékonyodása miatt mégis elérné, mivel ez a sugárzás sejtroncsoló és rákkeltő hatású.

Na és hogyan védekezhetünk a fentebb említett káros hatások ellen? Természetesen különböző naptejekkel. A naptejeken általában azt nézzük meg, hogy hány faktoros. Ez az SPF-érték, ami a Sun Protection Factor rövidítése. Magyarul annyit tesz, hogy fényvédő faktor. Ez egy olyan szám, ami azt mutatja meg, hogy a használatával hányszoros időt tölthetünk a napon, a krém használata nélküli esethez képest. Fontos azonban a naptejeknek azt a tulajdonságát is megnézni mielőtt megvásároljuk, hogy víz- és izzadásálló-e, fotostabil, azaz nem gyengül a védelme fény és hő hatására, valamint nem okoz-e bőrirritációt. Ha megtaláltuk a tökéletes naptejet, még mindig van egy fontos dolog, amit az emberek nagy része sajnos nem tart be, így a legjobb minőségű naptej sem hatásos.

A naptejeken általában megjelölik az alkalmazandó mennyiséget, ami 2 mg/cm2, ez pedig lefordítva az egész testfelületre kb. 6 teáskanálnyi naptejet jelent. Valóban soknak tűnik, viszont, ha az előírtnál kevesebbet alkalmazunk, a védelem aránytalanul csökken. Ez azt jelenti, hogy ha fele ennyit kenünk magunkra, akkor a védelem nem a felére csökken, hanem akár kétszer, háromszor is gyengébb lehet.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.