Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!
- Dátum: 2018.06.13., 20:26
- Martinka Dia
- alakbarát, alapanyag, alma, ananász, barack, batáta, csiperke, cukkini, desszertek, diéta, egészséges, étel, falatok, fogyaszt, gomba, gombaszakértő, grillezés, grillfalat, grillsajt, hangulat, héjában sült krumpli, hús, joghurt, kert, kerti parti, kockára vág, korlátlan, körte, kukorica, menü, nyárs, nyársétel, öntet, őzlábgomba, pácol, padlizsán, paprika, paradicsom, sajt, sütési idő, sütögetés, tárcsa, társaság, tűz, újhagyma, vargánya, vegetáriánus, zöldség, zöldségkínálat
Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok, egy kerti partin. Tűzzünk, néhány vegetáriánus ételt a nyársra!
A különféle zöldségek remek alapanyagok a kerti sütögetéshez, de sajtokból is ízletes falatokat készíthetünk, azonban fontos, hogy grillezésre alkalmas alapanyagokat válogassunk. A halloumi sajt vagy egyéb kemény grillsajtok például tökéletes nyársételek, kisebb kockákra vágva önmagában is finomak, de más nyársra húzható zöldségekkel együtt is jó társítás, míg a fetasajtot - lágyabb textúrája miatt - érdemes inkább paprikába, gombába töltve grillezni.
Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy a pác mindig tökéletesen fedje a sajtfalatkákat.
A zöldségeket szinte bármilyen párosításban feltehetjük a nyársra, azonban tanácsos figyelni arra, hogy olyan finomságokat válogassunk össze, melyek feltehetően körülbelül ugyanannyi sütési időt igényelnek.
Szerencsére zöldségkínálatunk hatalmas: zsenge cukkini, padlizsán, gomba, újhagyma, hájában sült krumpli… mind remek grillételek! Nagyon finom a grillezett cukkini, paradicsommal, sajttal megsütve, vagy a grillezett sajt zöldségekkel, sült padlizsán zöldségekkel töltve. Sült fogásaink mellé, tálalhatunk joghurtos öntetet, ezek nemcsak finomak és szinte korlátlanul fogyaszthatóak, hiszen az alakunk sem látja kárát.
Húsmentes grillfalatkák készülhetnek batátából, kukoricából, paradicsomból is.
A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vásároljunk, vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak.
A zöldségek mellett gyümölcsöket is érdemes kipróbálni grillezéskor. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást, remek desszert lehet a grillparti befejező fogásaként.
A grillezés, a szabadtéri sütögetés a legjobb nyári program hétvégékre, vagy hétköznap estékre, különösen jó társaságban, vidám hangulatban! A sokféle pácolt finomság friss salátákkal tálalva az egyik legegészségesebb nyári ételünk, mindenféle diétába beilleszthető. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat, zöldségeket, sajtokat, gyümölcsöket is.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.