Menü

Diétás ételek - vidd magaddal!

A diétánk egyik legkörülményesebb része kitalálni, hogy mely ételeket vihetjük magunkkal, ha elmegyünk otthonról. Ilyenkor magamnak is feladom a leckét, pláne, ha diszkréten szeretném megoldani (pl. egy lagziban legutóbb a diétás sütimet) és lehetőleg kis táskába is beférjen, hiszen nem hűtőtáskával indulunk vendégségbe, kirándulni, túrázni, bicajozni.

Természetesen megvan az a választásod is, hogy nem viszel semmit, tartasz egy csaló napot, eszed, amit a többiek, rántott húst, meg cukros sütit. Hamburgert vagy pizzát, meg csokis kekszet. Én azonban azt tanácsolom, gondold meg, mielőtt döntenél. Lehet, jobbat ajánlok, és mégiscsak bepakolsz néhány saját ételt.

Ha hirtelen indulunk el otthonról és nem tudtunk készülni, akkor dobj be pár cukormentes müzli szeletet, amit egyébként meg is vásárolhatsz bármelyik útba eső benzinkúton vagy élelmiszerboltban (már a kisboltokban is van cukormentes müzli szelet). Strandon egyél gyros tálat salátával, vendégségbe, vigyél egy zacskó kesudiót és csipegess Te is abból.

Ha azonban, tudjuk már pár órával, nappal előtte, hogy el fogunk menni otthonról, akkor készítsünk magunknak olyan ételeket, amiket magunkkal tudunk vinni, bárhová megyünk.

Bármikor készíthetünk szendvicset a diétánknak megfelelő kenyérből, vagy vihetünk puffasztott rizst a hús, felvágott mellé, egy kígyóuborkával. (Legutóbb nem vittem hozzá kést, így szeletelés nélkül harapdáltam némi pufirizs és a csirkemell sonka társaságában, biztos nem a legszebb étkezési mód, de a családom előtt különösebben nem zavart.) A szendvics tipikus utazós kaja, klasszikus úti ételünk. Ha nem édességet ennél, hanem valami rendesebb kaját, akkor, egy nagy salátás szendvics már mehet is a táskádba.

Gyümölcs. Nem kell hűteni, nem foglal nagy helyet, sokáig eláll, kéznél van. Alma, banán, barack, bármikor jól esik az embernek, s nagyon alacsony a kalóriatartalma. Lehetőleg ne kivit vigyünk, vagy olyan gyümölcsöt, melyet nehéz megpucolni, én ilyenkor a narancsot sem szívesen csomagolok, jobb az egyszerűbb, amit "piszkosmunka" nélkül is megehetünk a gyerekekkel.

A gyümölcsökkel mindössze annyi a bajom, hogy mellé jobb fehérjét is bevinni, különben elég hamar felszívódik, tehát ha otthon egy gyümölcsös túrót eszel, vagy egy banános fehérjeturmixot fogyasztasz, azzal sokkal jobban jársz, mintha csak magában gyümölcsöt eszel, tehát egy almával ne vágj neki hosszú útnak, egy óra múlva ugyanis, újra éhes leszel.

Főtt étel? Nem lehetetlen! Zabkorpában megforgatott és kisütött rántott húst szoktam vinni némi salátával, a rántott húst speciel hidegen még jobban szeretem, s a fasírttal is így vagyok, kenyér helyett zabbal összegyúrva igazán finom reformétel, próbáld ki!

Zabkását is főztem már vízzel otthon és került a táskámba az útra, valami olyan kis üvegbe, műanyagdobozba, amit el is dobtam, miután elfogyott. A zabkását is szeretem hidegen. (Csak kanalat is vigyél hozzá, én azt is el szoktam felejteni!)

Turmix. Ez megint csak egy jó "útinasi", rengetegféle módon elkészítheted, javaslok egy fehérjeturmixot némi gyümölccsel, így a felszívódása is rendben lesz és laktat is, a testnek valóságos vitaminbomba, s nem mellesleg igazi kényeztetés egy banános csokiturmix, vagy egy epres-vaníliás fehérje shake. Beteszem magam mellé az autóba, s mindig kéznél van.

Sokáig eláll és nagyon jó nasi: a keksz. Diétásan nagyon könnyen elkészíthető zabból, édesítővel, az ízesítésnek pedig csak a képzelet szab határt. Lehet csokis, kókuszos, aszalt gyümölcsös, magvas...gyakorlatilag kedved szerint variálhatod az otthoni hozzávalókból, nem fogod megunni, s egyszerű elkészíteni.

Nos, akkor újra megkérdezem. Viszel magaddal egy banánt, egy shaket, egy szendvicset és diétás zabpelyhes kekszet, vagy maradsz a hamburgernél, pizzánál, sült krumplinál, meg a nutellás palacsintánál?

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!