Diéta vagy fogyókúra?
- Dátum: 2018.07.19., 21:12
- Varga Ágnes Kata
- alak, cél, diéta, drasztikus, egészség, elhízás, eredmény, étkezés, fogyás, fogyókúra, hízás, izom, méregtelenítés, súlycsökkenés, súlyvesztés, szénhidrát, táplálkozás, tartós, választás, változás, zsír
A legtöbben – nők és férfiak egyaránt – arra vágynak, hogy tökéletes alakjuk legyen. Ne legyenek elhízva, megfelelő izomtömeg legyen rajtuk, és egészségesek legyenek. Ezekhez az eredményekhez pedig hosszú, nehéz, olykor fájdalmas út vezet, amelyet nem mindenki szeretne vállalni. Mindannyian a legegyszerűbb megoldást keressük, amellyel gyorsan fogyhatunk, gyorsan erősödhetünk, nem kell túlzottan megerőltetni magunkat, és mindemellett tartós lesz az eredmény. Nos, ilyen nem létezik, sokan mégis a gyors megoldáshoz folyamodnak, miszerint minél kevesebbet eszünk, annál kevésbé hízunk. Csakhogy ez egyáltalán nem célra vezető!
A koplalás nem számít sem diétának, sem fogyókúrának, és hosszú távon semmiféle haszna sincs. Izomzatot épít le, felborítja a szervezet belső egyensúlyát, nehezíti a súly megtartását, ingerültté és stresszessé tesz. A szervezet a gyors fogyás ellen ,védekező mechanizmust létesít, ha rövid időn belül nagymértékű zsírbontás történik, előbb-utóbb a folyamat egyre lassabbá válik, a zsír visszaépítése ,pedig egyre gyorsabban. Ezért a rohamfogyás később rohamos hízáshoz vezethet.
A fogyókúra, bizonyos szabályok betartása mellett történik. Nem az evés elkerülése a fontos benne, hanem a megevett mennyiség csökkentése, az ételek alapos megválogatása, és egy adott táplálkozási rendszer felépítése. A hiba benne az, hogy általában tévhiteken alapszik a legtöbb ilyen rendszer. A szénhidrát-fogyasztás drasztikus lecsökkentése, a zsír száműzése, méregtelenítő kúrák beiktatása mind olyan dolgok, amelyek többet ártanak, mint használnak.
A diétát, ezzel szemben, nemcsak a fogyni vágyó emberek tartják. Léteznek olyan diéták, amelyek csak egy-egy anyagot nélkülöznek (pl. laktóz), ezek általában valamilyen ételallergia miatt kerülnek betartásra. De, az is diétát folytat, aki a jó alakra törekszik, helyesen. Meghatározott ételeket eszik, meghatározott mennyiségben, odafigyelve arra, hogy ne száműzze a szénhidrátot és a zsírt sem étrendjéből, vagy vegetáriánusok esetében figyel a fehérje másféle bevitelére. A diéta elkezdéséhez mindenképpen egyeztess orvosoddal, vagy egy dietetikussal, aki pontos útmutatást tud nyújtani számodra. Ha pedig a diéta elkezdését súlyvesztés céljából fontolgatod, ne feledkezz meg arról, hogy egyik diéta sem ér semmit, ha nem társul mellé mozgás, vagy ha túlzásba viszik. Az egészség ,ilyenkor is az első!
/Szerző: Varga Ágnes Kata/
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.