Menü

E-számok. Mi micsoda és mennyit eszünk belőlük?

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. Az Unió több száz élelmiszer adalékot tart nyilván. Leginkább a készételek tartalmaznak adalékanyagokat, de tudni kell, hogy szinte minden adalékanyag besorolható egy-egy nagyobb kategóriába, sőt vannak, amelyek többe is. Az adalékokat számjegyekkel jelölik. Jelenleg több mint háromszáz adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban. Vajon mennyit fogyasztunk ezekből? Vajon ártalmatlanok ezek az adalékanyagok?

Vannak, akik elszörnyedve pásztázzák végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek. Egy biztos: a különböző adalékanyagokat élelmiszereinkkel együtt nap, mint nap elfogyasztjuk. A bevásárlóközpontok polcain alig találunk olyan terméket, amiben ne fordulna elő adalék. ezek allergiás reakciót válthatnak ki, különösen igaz ez a tartósítószerekre, a színanyagokra és az ízfokozókra.

Tartósítószerek, aromák, ízfokozók, enzimek, műfüst... Melyek ezek? Az E-számok teljes listáját megtalálni a világhálón, ott részletesen megtekinthetjük, mely szám milyen anyagot takar, a lista hosszú, E100-tól E 1520-ig számtalan adalék megtalálható.

Ha benézel a hűtődbe, éléskamrádba, polcaidra otthon, s előveszel egy kis papírt, vajon mennyi hozzáadott adalékot tudnál feljegyezni?

Eszembe jutott a folyton visszatérő gondolatom a modern kor élelmezéséről... az egy összetevős élelmiszerek a legjobbak... talán már csak azokban bízhatunk? Egy banánban, egy uborkában, a zöldségekben, egy marék kesudióban...vagy már ezekben sem?

Gyakran a legnagyobb óvatosság ellenére is visszahívnak egy-egy terméket, így már a fagyasztott zöldségekben sem lehetünk biztosak. Bárki is él a legmodernebb diéták irányelvei szerint, abban mindenki egyetért, hogy a természetes ételek a legjobbak, ezeket érdemes legnagyobb mennyiségben elfogyasztanunk.

Számomra elgondolkodtató az E-számok fogyasztásának lehetséges következményei, vajon gondolunk arra, hogy fejfájásunk, émelygésünk, asztmánk, gyomor-bélrendszeri problémáink oka lehet például az E 220-228, melyeket gyümölcskonzervek, kandírozott gyümölcsök, burgonyából előállított termékek, borok és szárított gyümölcsök tartalmazhatnak?

Természetesen nem minden adalékanyag ártalmas, vannak olyanok is, amelyek jó hatással vannak az egészségre. Például az algából kivont sűrítő anyag, a ballasztanyagként alkalmazott szentjánoskenyérmag-liszt csökkenti a koleszterinszintet. Az antioxidánsok pedig megakadályozzák a szabadgyökök képződését. Ide tartozik a C-vitamin, pontosabban az L-aszkorbinsav (E 300).

E 950-től E 1518-ig számozták az édesítőszereket, ezeknek semmi tápértékük nincs. Édesítő és nedvesítő szerek. Némelyik közülük természetes édesítő (xillit, eritrit), a többség azonban mesterséges és nagy mennyiségben hashajtó, puffasztó hatásúak lehetnek (aszpartám).

Nyilván nem tudjuk kikerülni az adalékanyagokat, megvesszük, megesszük őket, de vásárolhatunk tudatosabban, figyelhetjük az apró betűs részt, tanulmányozhatjuk az egyes élelmiszerek, készételek címkéit, tápanyagtartalmát, összetevőit, s léteznek ma már élelmiszer-vásárlást segítő mobilalkalmazások is, amely az élelmiszeradalékok közötti tájékozódást segítik. Vásároljunk körültekintőbben, igaz több időt igényel, de megéri megfordítani azt a dobozt, üveget, zacskót és megnézni, mi is van benne tulajdonképpen.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.