Menü

Fehérjeturmixok

Fogyókúrázunk, diétázunk, sportolunk, az étrendünket folyamatosan változtatjuk, lemondunk egy-két dologról, és mindeközben azt gondoljuk, hogy az egészségünkön kívül a testalkatunkért is teszünk valamit. Ha pedig valaki egyszer megszállottja lesz a témának, egyre újabb dolgokat próbál ki. Napjainkban már nemcsak a férfiak, hanem a nők is egyre gyakrabban fogyasztanak proteinszeleteket és turmixokat. Sokan úgy is bevállalják ezt, hogy csupán heti egyszer edzenek, és a céljuk nem az izomépítés, csupán a fogyás. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ez így nem feltétlen hasznos. Ha valaki ugyanis nem vegetáriánus, akkor kiegészítő termékek fogyasztása nélkül is elég fehérjét visz be a szervezetébe az étkezések során.

Egy ember napi proteinszükséglete a testtömegétől függően változik. Átlagosan azt mondják, kilogrammonként egy gramm fehérjét kell bevinnünk naponta, hogy szinten tartsuk a szervezetünket. Ha valaki testépítő edzést folytat, akkor ez a mennyiség a másfélszeresére növekszik. Ha ezt valaki hús, hal, tojás elfogyasztása nélkül szeretné megtenni, proteintermékekkel is megteheti, de fontos, hogy semmiképpen se vigyen be ennél nagyobb mennyiséget naponta.

Az a tévhit sokak fejében él, hogy a fehérje nem hizlal. Ez nem igaz. A fehérjében kevesebb kalória van, mint ugyanannyi szénhidrátban vagy zsírban, de ettől függetlenül zsírrá alakulva elraktározódhat. Ez azt jelenti, hogy nagymértékű fogyasztása épp úgy káros, mint bármi másé. Mindemellett a túlzott proteinfogyasztás megterheli a veséket és a májat. A fehérjére tehát ugyanaz igaz, mint sok mindenre: van hasznos és káros következménye is a fogyasztásának. Az viszont, hogy kiegészítő turmixok vagy húsételek formájában visszük be, a fehérje szempontjából szinte mindegy. Ajánlott viszont nem zsíros, szénhidrátban gazdag ételek formájában fogyasztani.

Tehát ha kizárólag fogyni szeretnél, akkor nem a fehérje a kulcs, ha pedig izomtömeget növelnél, akkor sem biztos, hogy szükséged van turmixokra. Viszont ha mégis a fogyasztását választod, ügyelj a mennyiségekre, és mindenképp kérj tanácsot akár egy dietetikustól, akár az edződtől. Ha az ő tanácsaik szerint mozogsz és étkezel, bizonyosan nem ártasz vele az egészségednek.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.