Menü

Fehérjeturmixok

Fogyókúrázunk, diétázunk, sportolunk, az étrendünket folyamatosan változtatjuk, lemondunk egy-két dologról, és mindeközben azt gondoljuk, hogy az egészségünkön kívül a testalkatunkért is teszünk valamit. Ha pedig valaki egyszer megszállottja lesz a témának, egyre újabb dolgokat próbál ki. Napjainkban már nemcsak a férfiak, hanem a nők is egyre gyakrabban fogyasztanak proteinszeleteket és turmixokat. Sokan úgy is bevállalják ezt, hogy csupán heti egyszer edzenek, és a céljuk nem az izomépítés, csupán a fogyás. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ez így nem feltétlen hasznos. Ha valaki ugyanis nem vegetáriánus, akkor kiegészítő termékek fogyasztása nélkül is elég fehérjét visz be a szervezetébe az étkezések során.

Egy ember napi proteinszükséglete a testtömegétől függően változik. Átlagosan azt mondják, kilogrammonként egy gramm fehérjét kell bevinnünk naponta, hogy szinten tartsuk a szervezetünket. Ha valaki testépítő edzést folytat, akkor ez a mennyiség a másfélszeresére növekszik. Ha ezt valaki hús, hal, tojás elfogyasztása nélkül szeretné megtenni, proteintermékekkel is megteheti, de fontos, hogy semmiképpen se vigyen be ennél nagyobb mennyiséget naponta.

Az a tévhit sokak fejében él, hogy a fehérje nem hizlal. Ez nem igaz. A fehérjében kevesebb kalória van, mint ugyanannyi szénhidrátban vagy zsírban, de ettől függetlenül zsírrá alakulva elraktározódhat. Ez azt jelenti, hogy nagymértékű fogyasztása épp úgy káros, mint bármi másé. Mindemellett a túlzott proteinfogyasztás megterheli a veséket és a májat. A fehérjére tehát ugyanaz igaz, mint sok mindenre: van hasznos és káros következménye is a fogyasztásának. Az viszont, hogy kiegészítő turmixok vagy húsételek formájában visszük be, a fehérje szempontjából szinte mindegy. Ajánlott viszont nem zsíros, szénhidrátban gazdag ételek formájában fogyasztani.

Tehát ha kizárólag fogyni szeretnél, akkor nem a fehérje a kulcs, ha pedig izomtömeget növelnél, akkor sem biztos, hogy szükséged van turmixokra. Viszont ha mégis a fogyasztását választod, ügyelj a mennyiségekre, és mindenképp kérj tanácsot akár egy dietetikustól, akár az edződtől. Ha az ő tanácsaik szerint mozogsz és étkezel, bizonyosan nem ártasz vele az egészségednek.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.