Menü

Egy nap a Balcsin avagy gyros, ahogy én szeretem

Tóparti nyaralásaink alkalmával sikerült életre szóló barátságot kötnöm a gyros-tál összes ínycsiklandó, zöldséges, friss, egészséges verziójával.

Számomra a nyaralás, a nyár, a meleg, a kikapcsolódás nincs vízpart nélkül. Mindannyian jól ismerjük a strandok, tópartok, Balaton part büfékínálatát, így nem sok választanivaló akad egy diétázó anyukának, akinek általában 4-5 nap leforgása alatt sikerül 6-7 gyros tálat elfogyasztani, a "bezzeg lángost evő férjek" gyakori "nem unod még?" felkiáltására. (Nem Drágám. Nem unom.)

Ha belegondolok abba, milyen egy nap a Balcsin, valóságos aknamezőre lépek, ami a diétát illeti. Fantáziában biztos pokolra jutok, mert gondolatban mindig felfalok 1-2 vastag tésztás, puha, illatos lángost jó sok reszelt sajttal és vastagon kenve krémes tejföllel, utána küldök két lekváros, egy nutellás és akármennyi túrós palacsintát, csippentek a férjem paprikás lisztben sült hekkjének ropogós panírjából, s belenyalok a gyerekek fagyijába. Aztán én is eszek három gombócot...

Gondolatmenetemből a "kész a 23-as!" felkiáltás hoz vissza a valóságba, s már csattogok is a mai 3. gyros tálamért, mely meglepő, de abban a pillanatban, ahogy meglátom, sokkal tetszetősebb és gusztusosabb számomra, mint egy pár hajszálvékony "alig töltelékes" de jól leporcukrozott palacsinta, s általában boldogan nyugtázom, hogy az adag is kielégítő.

Ha nem, hát eszem úgyis később is egyet...

Szerencsére a legtöbb fagyizóban már készítenek cukormentes fagyit, azt tapasztalom, hogy évről évre egyre több helyen már meg sem lepődnek a kérdésen, mert természetes számukra, hogy a cukorbetegekre és diétázókra is gondolnak. Sok helyen még gluténmentes tölcsér is kapható, amivel az étel érzékenyek helyzetét könnyítik, s nagy öröm, mikor látom, hogy az anyuka a glutén érzékeny kisfiának is tud venni "rendes" tölcséres fagyit.

Na de az a helyzet, hogy most épp nem tóparton nyaralok, hanem a 2. mosást indítom be, miközben ezt a cikket írom, vacsi ötlet is kéne, de ne hízlaló, hogy ne kelljen már kétfelé főzni. Időhiányban, mint mindig, most is előkapok a fagyból egy csirkemell filét, kiolvasztom, felcsíkozom (sikerül, ahogy sikerül, nem bíbelődöm én ilyenekkel) kókuszolajon lepirítom, s fűszerezem sóval, borssal, gyros fűszerkeverékkel, amiből találtam cukormenteset.

Nem volt egyszerű, de létezik.

Aki nem talál, annak másolom a zacskóról: só, oregánó, paprika, feketebors, fokhagyma, bazsalikom. (Uppsz ez mind megvan itthon is, nem baj, azért vettem készen is, illatra - ízre nagyon bejön). Összekeverem a fűszerekkel a húst, lepirítom, majd pici vizet öntök alá, fedő alatt puhítom, párolom, s a végén pirosra sütöm. A zöldségek gyakorlatilag, amit szeretünk, én most uborkát, paradicsomot, kis hagymát, káposztát és házi nem cukros vegyes savanyúságot fogok enni hozzá. Ha megtetszett a recept, próbáld ki!

Férjednek süss hozzá egy kis krumplit, tegyél mellé egy hideg sört és meg lesz elégedve.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!