Egy nap a Balcsin avagy gyros, ahogy én szeretem
- Dátum: 2018.08.23., 07:39
- Martinka Dia
- : tópart, aknamező, Balcsi, bazsalikom, büfékínálat, cukormentes, egészséges, fagyasztó, fagyizó, férj, fokhagyma, főzés, friss, fűszer, glutén érzékeny, gyros, hekk, ínycsiklandó, kikapcsolódás, kókuszolaj, krumpli., lángos, nyár, nyaral, nyaralás, otthon, palacsinta, sajtos, sütés, tejfölös, vízpart, zöldség
Tóparti nyaralásaink alkalmával sikerült életre szóló barátságot kötnöm a gyros-tál összes ínycsiklandó, zöldséges, friss, egészséges verziójával.
Számomra a nyaralás, a nyár, a meleg, a kikapcsolódás nincs vízpart nélkül. Mindannyian jól ismerjük a strandok, tópartok, Balaton part büfékínálatát, így nem sok választanivaló akad egy diétázó anyukának, akinek általában 4-5 nap leforgása alatt sikerül 6-7 gyros tálat elfogyasztani, a "bezzeg lángost evő férjek" gyakori "nem unod még?" felkiáltására. (Nem Drágám. Nem unom.)
Ha belegondolok abba, milyen egy nap a Balcsin, valóságos aknamezőre lépek, ami a diétát illeti. Fantáziában biztos pokolra jutok, mert gondolatban mindig felfalok 1-2 vastag tésztás, puha, illatos lángost jó sok reszelt sajttal és vastagon kenve krémes tejföllel, utána küldök két lekváros, egy nutellás és akármennyi túrós palacsintát, csippentek a férjem paprikás lisztben sült hekkjének ropogós panírjából, s belenyalok a gyerekek fagyijába. Aztán én is eszek három gombócot...
Gondolatmenetemből a "kész a 23-as!" felkiáltás hoz vissza a valóságba, s már csattogok is a mai 3. gyros tálamért, mely meglepő, de abban a pillanatban, ahogy meglátom, sokkal tetszetősebb és gusztusosabb számomra, mint egy pár hajszálvékony "alig töltelékes" de jól leporcukrozott palacsinta, s általában boldogan nyugtázom, hogy az adag is kielégítő.
Ha nem, hát eszem úgyis később is egyet...
Szerencsére a legtöbb fagyizóban már készítenek cukormentes fagyit, azt tapasztalom, hogy évről évre egyre több helyen már meg sem lepődnek a kérdésen, mert természetes számukra, hogy a cukorbetegekre és diétázókra is gondolnak. Sok helyen még gluténmentes tölcsér is kapható, amivel az étel érzékenyek helyzetét könnyítik, s nagy öröm, mikor látom, hogy az anyuka a glutén érzékeny kisfiának is tud venni "rendes" tölcséres fagyit.
Na de az a helyzet, hogy most épp nem tóparton nyaralok, hanem a 2. mosást indítom be, miközben ezt a cikket írom, vacsi ötlet is kéne, de ne hízlaló, hogy ne kelljen már kétfelé főzni. Időhiányban, mint mindig, most is előkapok a fagyból egy csirkemell filét, kiolvasztom, felcsíkozom (sikerül, ahogy sikerül, nem bíbelődöm én ilyenekkel) kókuszolajon lepirítom, s fűszerezem sóval, borssal, gyros fűszerkeverékkel, amiből találtam cukormenteset.
Nem volt egyszerű, de létezik.
Aki nem talál, annak másolom a zacskóról: só, oregánó, paprika, feketebors, fokhagyma, bazsalikom. (Uppsz ez mind megvan itthon is, nem baj, azért vettem készen is, illatra - ízre nagyon bejön). Összekeverem a fűszerekkel a húst, lepirítom, majd pici vizet öntök alá, fedő alatt puhítom, párolom, s a végén pirosra sütöm. A zöldségek gyakorlatilag, amit szeretünk, én most uborkát, paradicsomot, kis hagymát, káposztát és házi nem cukros vegyes savanyúságot fogok enni hozzá. Ha megtetszett a recept, próbáld ki!
Férjednek süss hozzá egy kis krumplit, tegyél mellé egy hideg sört és meg lesz elégedve.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Léteznek-e őszi könyvek?
Az őszi hónapok különösen alkalmasak arra, hogy kényelmesen elhelyezkedjünk egy meleg takaróval és belemerüljünk egy jó történetbe. Ez az évszak az elcsendesedés, az elmélkedés és a befelé fordulás időszaka – mindez tökéletesen illik a könyvek világához –. Ha még nem találtad meg a tökéletes olvasmányt a következő hónapokra, akkor olvass tovább, mivel a cikkben pár igazán fordulatos vagy éppen érdekfeszítő regényt ismerhetünk meg.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.