Menü

Teendők ha esküvőre készülsz

Az embernek általában szilárd elképzelései vannak a saját esküvőjéről, de az apró részletekbe nem mindenki gondol bele. Pedig egy idő elteltével azok még fontosabbak lesznek.

1. Helyszín

A lagzi és az esküvő helyszíne is rendkívül fontos: templomban legyen? Szabadtéren? Esetleg a házasságkötő terem után csak szűk körben, otthon? Bármelyikre is essen a választás, az több szervezést igényel, mint gondolod. Báhová is szervezzétek a szertartást és a lakodalmat, a helyszínnek az időjárás minden körülményéhez alkalmazkodnia kell. Hiszen a lagzit nem lehet eltolni napokkal, egy adott napon kell tökéletesnek lennie. Ha pedig távolabbról érkező vendégek vannak, még a szállásukról is gondoskodnod kell. Persze, fontos, hogy a helyszín a ti igényeitekhez igazodjon, és a ti ízléseteket tükrözze, minden egyéb csak másodlagos.

2. Menü
Többféle lehetőségetek is van a vacsora kiválasztására: lehet hagyományos, ami levest, főételt és esetleg vegyes tálat tartalmaz, de lehet akár csak a leves és a főétel, vagy ami manapság az amerikai stílus alapján hódít, svédasztal is. A lényeg, hogy a vendégek pontosan tudják, mikor van itt a vacsora ideje, miből lehet választani, hol fognak ülni és miből választhatnak.

3. Zene

A leginkább népszerű fajtája a zenének a zenekar, de manapság egyre népszerűbb a DJ ráadásul árban is sokkal kedvezőbb. Vannak még egyéb megoldások: zenekar helyett csak egy-két zenészt hívni, vagy szintetizátoros énekeseket megkérni. A zenészek számára a fizetségük mellé általában biztosítani kell szállást, vacsorát, némelyek az útjuk biztosítását is kérik (ez ugyanúgy vonatkozik a fotósra, vőfélyre).

4. Hangulat biztosítása

Az ifjú pár döntése, hogy szeretne-e az esküvő és a lakodalom eseményére felbérelni valakit, aki gondoskodik a jó hangulatról, eligazítja a vendégeket, tájékoztat mindenkit az este menetéről, ha úgy adódik, játékokkal és egyéb eszközökkel tartja kézben a dolgokat. Ez az ember lehet vőfély, ceremóniamester, de ha a keretbe nem fér bele, megkérhetitek pár barátotokat, hogy egyes dolgokra figyeljenek oda a lagzi folyamán. Valaki feleljen az útbaigazításért, valaki a játékokért, valaki pedig a dolgok menetéért, így senkire sem nehezedik túl nagy teher, de mégsem az ifjú párnak kell ezzel foglalkoznia.

5. Díszlet

Tudtad, hogy díszletet bérelni is lehet? De nem kell ekkora költségekbe sem verned magad, ha szolid díszletet szeretnél, ugyanis nagy részét magad is elkészítheted. Anyagot venni és belőle masnit készíteni a székekre te is tudsz, de meg is kérhetsz rá valakit, aki olcsón vállalja. Az asztalokat egyszerűen díszítheted egy szép futóval és virágokkal, de kisebb szövetdíszeket is készíthetsz rájuk. Ha időben elkezded a szervezést, meg fogod találni a legolcsóbb helyeket az anyagok beszerzésére, a többinek pedig csak a fantáziád szabhat határt.
Esküvőt szervezni, főképp sajátot, nem egyszerű, de ha elég időt szánsz rá, ki tudod hozni belőle a legjobbat, amire egész életetekben emlékezni fogtok.

Varga Ágnes Kata

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.