Menü

Az ősz slágere: a sütőtök

Az őszről elsőre mindenki az esőre, meleg pulcsikra, színes falevelekre asszociál, azonban ha az ételekre kerül a sor, biztos, hogy a narancssárga sütőtök mindenkinél az első gondolatok közt lebeg. Nevével ellentétben nem csak sütésre jó, levesek és köretek széles választékát dobhatjuk fel a jellegzetes ízű zöldséggel.

Egészségre gyakorolt hatása

A sütőtök a vitaminok és ásványi anyagok tárháza, ezért is éri meg ősszel, a hűvösebb idők jöttével többet fogyasztani belőle. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma kimagasló, így preventív megelőző célzattal vagy a már meghűlés kezdeti tüneteinél segítheti a szervezet felkészülését a készülő „harcra”. Gyulladásos megbetegedéseknél is nagyon hasznos, ráadásul különösen jó hatással van a légúti betegségek kezelésére, főleg tüdőgyulladások esetén vagy az asztmás rohamok enyhítésére.

A sütőtök bármilyen formában elkészítve is emésztésserkentő, enyhe hashajtó hatása emésztési problémák esetén gyógyszerek helyett segítség lehet. Magas A-vitamin tartalma van, az átlagos napi szükséglet dupláját tartalmazza egyetlen zöldség, mely rendkívül fontos a látás és a szemek egészségéhez.

A „sütőtök – fogyókúra”

Bár igen sok online portál foglalkozik a sütőtök – fogyókúrával, és a folyamatos fogyasztása által mért drasztikus testúly-csökkenésről számolnak be, egyetlen fogyókúra alapja sem lehet egy gyümölcs folyamatos fogyasztása. Nincs ez másképp sem a sütőtökkel, mely magas rost és folyadéktartalma miatt könnyen telít, ráadásul béltisztító hatású, hosszú távon igen veszélyes monodiétaként fenntartani. Tény azonban, hogy a reggeli vagy az esti étkezést ki lehet váltani egy szép aranynarancssárgára sült tökszelettel, így csökkentve más táplálék iránti vágyat.

Besárgulás?

Bár a zöldségben lévő karotinoidok segítik segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így bőrvédő hatásuk is van, ráadásul ezáltal segítenek felvenni a harcot a ráncok kialakulásával szemben, a többi narancssárga étellel együtt a hiedelem úgy véli, túl sok fogyasztása a bőr és a nyálkahártyák sárgulásához vezethet. A napi fogyasztás valóban okozhat „álsárgaságot”, ez azonban nem komoly betegség, és 1-2 nap alatt elmúlik (persze csak ha nem eszünk még több sütőtökös vagy répás finomságot. )

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.