Menü

Az ősz slágere: a sütőtök

Az őszről elsőre mindenki az esőre, meleg pulcsikra, színes falevelekre asszociál, azonban ha az ételekre kerül a sor, biztos, hogy a narancssárga sütőtök mindenkinél az első gondolatok közt lebeg. Nevével ellentétben nem csak sütésre jó, levesek és köretek széles választékát dobhatjuk fel a jellegzetes ízű zöldséggel.

Egészségre gyakorolt hatása

A sütőtök a vitaminok és ásványi anyagok tárháza, ezért is éri meg ősszel, a hűvösebb idők jöttével többet fogyasztani belőle. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma kimagasló, így preventív megelőző célzattal vagy a már meghűlés kezdeti tüneteinél segítheti a szervezet felkészülését a készülő „harcra”. Gyulladásos megbetegedéseknél is nagyon hasznos, ráadásul különösen jó hatással van a légúti betegségek kezelésére, főleg tüdőgyulladások esetén vagy az asztmás rohamok enyhítésére.

A sütőtök bármilyen formában elkészítve is emésztésserkentő, enyhe hashajtó hatása emésztési problémák esetén gyógyszerek helyett segítség lehet. Magas A-vitamin tartalma van, az átlagos napi szükséglet dupláját tartalmazza egyetlen zöldség, mely rendkívül fontos a látás és a szemek egészségéhez.

A „sütőtök – fogyókúra”

Bár igen sok online portál foglalkozik a sütőtök – fogyókúrával, és a folyamatos fogyasztása által mért drasztikus testúly-csökkenésről számolnak be, egyetlen fogyókúra alapja sem lehet egy gyümölcs folyamatos fogyasztása. Nincs ez másképp sem a sütőtökkel, mely magas rost és folyadéktartalma miatt könnyen telít, ráadásul béltisztító hatású, hosszú távon igen veszélyes monodiétaként fenntartani. Tény azonban, hogy a reggeli vagy az esti étkezést ki lehet váltani egy szép aranynarancssárgára sült tökszelettel, így csökkentve más táplálék iránti vágyat.

Besárgulás?

Bár a zöldségben lévő karotinoidok segítik segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így bőrvédő hatásuk is van, ráadásul ezáltal segítenek felvenni a harcot a ráncok kialakulásával szemben, a többi narancssárga étellel együtt a hiedelem úgy véli, túl sok fogyasztása a bőr és a nyálkahártyák sárgulásához vezethet. A napi fogyasztás valóban okozhat „álsárgaságot”, ez azonban nem komoly betegség, és 1-2 nap alatt elmúlik (persze csak ha nem eszünk még több sütőtökös vagy répás finomságot. )

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.