Menü

"Itt van az ősz, itt van újra..."

Nem közhely, hanem gyönyörű vers! Épp múlt héten felelt ebből a nagyfiam az iskolában. Annyit gyakoroltuk, hogy - bár eddig is tudtam fejből - sokszor még most is automatikusan ezt mormolom.

Amikor ezt a cikket írom igencsak barátságtalan időre ébredtünk, ami sajnos meg tudja határozni a napindító hangulatunkat, ám semmiképp nem szabad, hogy egy esősebb, borúsabb időjárás, vagy a reggeli napfény hiánya elrontsa a kedvünk! Az ősz is szép. Így, ahogy van.

Értem én, hogy sajnáljuk, hogy elmúlt a nyár, kezdődik az iskola, visszatérünk a nyaralásokból és strandolások időszakából a mókuskerékbe, viszont örülhetünk is az őszi természet gazdag ajándékainak, a most érő zöldségeknek, s hogy ezekből mennyi finomat főzhetünk! A narancssárga sütőtök, a kékes szilva, a szőlő, a lilás padlizsán, a piros alma, a barna dió... Őszi diétánkat, vagy életmódváltásunk kezdetét is alkalmas ősszel kezdeni, hogy eltüntessük a strandolások lángos evéseinek vagy palacsintázásainak nyomait...

Bár a hőmérséklet csökken, a nappalok rövidülnek, mégis az ősz az egyik legjobb időpont arra, hogy belevágjunk egy egészségesebb életmódba.

Egy nagy fazék sütőtökleves volt az ebédünk hétvégén, az abszolút kedvencünk, pirított dióval és pirított olívaolajos kenyérkockákkal, sajttal tálalva, tökmagolajjal meglocsolva, ez a recept fantasztikus azoknak, akik szeretik a sütőtököt, akik nem, azoknak pedig érdemes ezt újragondolniuk. Sütőtökleves! Már ezért is szeretjük az őszt!

Anyukám receptje alapján a számomra legfinomabb sütőtökkrém-leves elkészítése a mai napig a következő:

Hozzávalók: 1,5 - 2 kg sütőtök, egy fej vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek ízlés szerinti mennyiségben: csipet só, vegeta, pici gyömbér, lehet szárított is, de még jobb, ha van friss, ebből kb. 1 - 1,5 cm-t reszelünk a levesbe, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió és a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. (ha túl híg: 1-2 evőkanál zabpehelyliszt)

Elkészítés a következő módon történik: a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, majd kevés olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehely liszttel - behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olívaolajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.

Lelket "megsimogató" őszi étel ebből egy nagy tányér. Vagy inkább kettő...

Vannak időszakok, amikor valahogy nagyobb lendülettel kezdünk bele új célok megvalósításába, életmódváltásba, diétába, sportolásba, s ilyen az ősz is. Fogadkozunk, elkezdjük, megcélozzuk a karácsonyi formát, ha ár a bikini-alakról lecsúsztunk. A tartós siker alapja azonban – legyen nyár vagy ősz – a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás kombinációja.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!