Menü

"Itt van az ősz, itt van újra..."

Nem közhely, hanem gyönyörű vers! Épp múlt héten felelt ebből a nagyfiam az iskolában. Annyit gyakoroltuk, hogy - bár eddig is tudtam fejből - sokszor még most is automatikusan ezt mormolom.

Amikor ezt a cikket írom igencsak barátságtalan időre ébredtünk, ami sajnos meg tudja határozni a napindító hangulatunkat, ám semmiképp nem szabad, hogy egy esősebb, borúsabb időjárás, vagy a reggeli napfény hiánya elrontsa a kedvünk! Az ősz is szép. Így, ahogy van.

Értem én, hogy sajnáljuk, hogy elmúlt a nyár, kezdődik az iskola, visszatérünk a nyaralásokból és strandolások időszakából a mókuskerékbe, viszont örülhetünk is az őszi természet gazdag ajándékainak, a most érő zöldségeknek, s hogy ezekből mennyi finomat főzhetünk! A narancssárga sütőtök, a kékes szilva, a szőlő, a lilás padlizsán, a piros alma, a barna dió... Őszi diétánkat, vagy életmódváltásunk kezdetét is alkalmas ősszel kezdeni, hogy eltüntessük a strandolások lángos evéseinek vagy palacsintázásainak nyomait...

Bár a hőmérséklet csökken, a nappalok rövidülnek, mégis az ősz az egyik legjobb időpont arra, hogy belevágjunk egy egészségesebb életmódba.

Egy nagy fazék sütőtökleves volt az ebédünk hétvégén, az abszolút kedvencünk, pirított dióval és pirított olívaolajos kenyérkockákkal, sajttal tálalva, tökmagolajjal meglocsolva, ez a recept fantasztikus azoknak, akik szeretik a sütőtököt, akik nem, azoknak pedig érdemes ezt újragondolniuk. Sütőtökleves! Már ezért is szeretjük az őszt!

Anyukám receptje alapján a számomra legfinomabb sütőtökkrém-leves elkészítése a mai napig a következő:

Hozzávalók: 1,5 - 2 kg sütőtök, egy fej vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek ízlés szerinti mennyiségben: csipet só, vegeta, pici gyömbér, lehet szárított is, de még jobb, ha van friss, ebből kb. 1 - 1,5 cm-t reszelünk a levesbe, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió és a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. (ha túl híg: 1-2 evőkanál zabpehelyliszt)

Elkészítés a következő módon történik: a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, majd kevés olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehely liszttel - behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olívaolajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.

Lelket "megsimogató" őszi étel ebből egy nagy tányér. Vagy inkább kettő...

Vannak időszakok, amikor valahogy nagyobb lendülettel kezdünk bele új célok megvalósításába, életmódváltásba, diétába, sportolásba, s ilyen az ősz is. Fogadkozunk, elkezdjük, megcélozzuk a karácsonyi formát, ha ár a bikini-alakról lecsúsztunk. A tartós siker alapja azonban – legyen nyár vagy ősz – a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás kombinációja.

Három recept szilvával

Október közepére elérkezett az igazi ősz, ami egyet jelent a színpompában úszó természettel és a rengeteg ízletes őszi gyümölccsel. A következő három recept az őszi gyümölcsök királynőjének, a szilvának különböző felhasználásához kapcsolódnak.

Segítsünk a madaraknak túlélni a telet!

A madaraknak gyakorlatilag az első fagyok megjelenésétől nagyjából márciusig, a tavasz beköszöntéig van nagy szükségük segítségre, az etetést illetően. Akár a kertünkbe, udvarunkon, akár a társasházi lakások ablakaiba helyezünk el eleséget, sokat segíthetünk abban, hogy a madarak túléljék a telet.

Tökéletes nasik bármikor

Az olajos magvak, csonthéjasok olyan „szuperélelmiszerek”, melyeket nyugodt szívvel beilleszthetünk az egészséges étrendbe.

Miért jó az ősz (is)?

Minden évszakot lehet szeretni és kell is, hiszen rengeteg szépséget rejt magában, segítünk megmutatni, mit lássunk meg benne és mennyi mindenért is szerethetjük az őszt!

Karalábé jótékony hatásai

Hiába szuperélelmiszer, mégsem tartozik a legnépszerűbb ételek közé a karalábé. Nekünk viszont van nyolc érvünk, amikkel bebizonyítjuk, hogy mégiscsak érdemes étrendünk részévé tenni ezt az érdemtelenül háttérbe szorított zöldséget. Ezek közül csak az egyik, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!