Menü

Az aszalt szilváról gyorstalpaló

A szilva jótékony hatását mindenki ismeri. De mi a helyzet, ha kedvencünket aszalva fogyasztjuk. A legtöbb embernek rögtön az ugrik be, hogy enyhíti a székrekedést, de ennél sokkal többről van szó.

Amit a szilváról tudni lehet

Lassan-lassan közelítünk az ősz felé. Ilyenkor minden változik. A természet, az öltözködésünk, az idő és a szezonális zöldségek, gyümölcsök is. Az étkezésünkben megjelenik a szilva, mint vitaminforrás, melyet filléres gyümölcsnek mondanak, de számos téren felturbózhatjuk szervezetünk vitamin raktárát vele.

Befőzési kisokos

A nyári időszakra jellemző befőzés a különböző zöldségek, gyümölcsök házilagos tartósítását jelenti általában hőkezelés által. Ilyenkor sokaknál érik sárga- és őszibarack, szilva, különböző almafajták, ezeket pedig többféle formában is lehet tartósítani a téli időszakra. A gyümölcsöket elrakhatjuk ivólének, lekvárnak, és befőttnek is. Az alábbi cikkben megtudhatunk több a befőzéssel kapcsolatos hasznos tippet, és recepteket is.

Gyümölcsök és zöldségek mérgező részei

Bár a gyümölcsök és a zöldségek alapvetően egészségesek, azonban néhány részüket nem szabad elfogyasztani, ugyanis mérgező lehet.

Szilvás sütik nyár végére

A szilva Magyarországon szinte bárhol megterem, már régóta előszeretettel fogyasztják nyersen, aszalva vagy lekvár formájában is. Na de milyen süteményt lehet belőle csinálni? Íme itt van két isteni szilvás recept, hogy jól induljon az ősz...

Emésztésjavító ételek

Élete során mindenki találkozik emésztési problémákkal, vagy székrekedés, vagy hasmenés formájában. Vannak, akik gyógyszerhez nyúlnak és vannak, akik a jól ismert házi praktikákhoz.

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Három recept szilvával

Október közepére elérkezett az igazi ősz, ami egyet jelent a színpompában úszó természettel és a rengeteg ízletes őszi gyümölccsel. A következő három recept az őszi gyümölcsök királynőjének, a szilvának különböző felhasználásához kapcsolódnak.

Lekvárfőzés egyszerűen – nemcsak gyakorlott háziasszonyoknak

Noha nagyszüleink rengeteg anekdotát mesélnek a régi szép időkről, amikor még hatalmas üstben főzték a lekvárt, mára már a lekvárkészítés efféle hagyománya kissé más formát öltött. Ma már az is könnyen tehet el lekvárt, aki nem annyira járatos a konyhában.

"Itt van az ősz, itt van újra..."

Előfordul, hogy így ősszel igencsak szeszélyes az idő, gyakran barátságtalan időre ébredünk, ami sajnos meg tudja határozni a napindító hangulatunkat, ám semmiképp nem szabad, hogy egy esősebb, borúsabb időjárás, vagy a reggel napfény hiánya elrontsa a kedvünk! Az ősz is szép. Így, ahogy van.

Édes élet édesítőszerekkel

Miért olyan népszerű az édesség sokunknak, miért keressük folyton ezt az ízélményt, és miért jó egy desszerttel lezárni a vasárnapi ebédet? Ha pedig édesítésről beszélünk, vajon cukrot vagy édesítőszereket használjunk inkább, melyeket és milyen gyakran? Erre keressük a választ.

Harc a károsító szabadgyökök ellen

Oxigén, oxidáció - ezt, mintha már hallottuk volna kémia órán... De ki emlékszik arra már?! Azt viszont tudjuk, hogy az antioxidáns jó nekünk. Mindegy, hogy étel vagy arckrém, ha antioxidáns van benne, akkor az valami nagyon klassz dolog lehet. Tisztázzuk, hogy pontosan mi is ez az antioxidáns-dolog.