Menü

Nem rontottam el, csak még nincs kész!

Odaégett? Túl sós? Túl híg? Leragadt vagy éppen szétesett? Nehogy bosszankodj! Tudnod kell, hogy nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész! Mindenkivel előfordul, hogy egy étel nem sikerül épp a legszebbre, vagy a legfinomabbra, mert egy-egy adott összetevőből esetleg nem találtuk el a megfelelő arányt, vagy siettünk, kapkodtunk, s nem lett a legtökéletesebb. Előfordul, azonban ezen könnyen segíthetünk!

Elhiheted, hogy nem te vagy az egyetlen, akinek nem pontosan úgy sikerül az ételt elkészítenie, ahogyan azt a szakácskönyvben, vagy az interneten csábító ételfotó mutatja. Ez mindenkivel előfordul. Ha az íz miatt bosszankodunk, nézzünk meg néhány trükköt, melyekkel segíthetünk a problémán. Ha elsóztad a levest, akkor azért történt, mert szerelmes vagy, de ne aggódj, a sót könnyen semlegesíthetjük méz és almaecet segítségével. Mindegyikből adjunk egy-egy teáskanállal az ételhez, majd kóstoljuk meg, ehető-e már. Ha még mindig túl sós, próbáljuk ki a „krumpli módszert”, főzzünk egy krumplit az ételhez, s az felszívja belőle a só egy részét.

A túl csípős, vagy erős étel ízén pedig egy kevés citromlé hozzáadásával is javíthatunk, ugyanis a sav, semlegesítő hatásával mérsékli a csípősséget. Amennyiben harmonizál az étellel, hasznos lehet a tejföl vagy joghurt is.

Ha kapkodunk, vagy nem figyelünk oda, bizony megesik, hogy az étel odaég. Szerencsére van néhány megoldás ilyen esetekre is. Ha a lábosban kozmál oda a készülő étel, akkor kapj elő egy másik alkalmas edényt, és óvatosan öntsd át az épen maradt részt, úgy, hogy a megégett részek ne kerüljenek bele, s próbáld tovább folytatni az étel elkészítését. Ha sütemény, vagy sült hús égett oda, vágd le a megégett széleket, ételdarabokat, majd anélkül süsd tovább.

Ha egy sütihez kevert krém túl hígra sikerült, egy kevés darált kekszet vagy zabkorpát hozzáadva javulhat az állaga. A túlcukrozott masszán pedig segít néhány csepp citromlé.

Akkor sem kell kidobni az ételt, ha nem sikerült küllemre úgy, ahogy elvártuk. Elszakadt piskótából a legjobb egy somlói galuska, elrontott süti tésztákból, vagy csomósabbra sikerült pudingokból készülnek a legdekoratívabb pohárkrémek, szétesett túrógombócból rakott-sült túrógombóc legyen, sok tejföllel meglocsolva, összesütve. Túlérett, szétesett gyümölcsökből turmixot keverj, elrontott kekszből, linzertésztából, pitetésztából kiváló kekszmorzsa alapod készülhet például a kókuszgolyóhoz, vagy keksztekercshez.

Mondd csak, melyik ételed nem sikerült?

Végül egy jó tanács (magamnak is): soha ne tároljunk hasonló kinézetű fűszereket, egymás mellett, ugyanazon a polcon, ugyanolyan egyforma üveg fűszertartóban! Vagy ne csodálkozzunk, ha szárított gyömbért teszünk a rántottába, szárított fokhagyma-granulátum helyett. A Férjem szerencsére egyáltalán nem vette észre.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.