Menü

Nem rontottam el, csak még nincs kész!

Odaégett? Túl sós? Túl híg? Leragadt vagy éppen szétesett? Nehogy bosszankodj! Tudnod kell, hogy nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész! Mindenkivel előfordul, hogy egy étel nem sikerül épp a legszebbre, vagy a legfinomabbra, mert egy-egy adott összetevőből esetleg nem találtuk el a megfelelő arányt, vagy siettünk, kapkodtunk, s nem lett a legtökéletesebb. Előfordul, azonban ezen könnyen segíthetünk!

Elhiheted, hogy nem te vagy az egyetlen, akinek nem pontosan úgy sikerül az ételt elkészítenie, ahogyan azt a szakácskönyvben, vagy az interneten csábító ételfotó mutatja. Ez mindenkivel előfordul. Ha az íz miatt bosszankodunk, nézzünk meg néhány trükköt, melyekkel segíthetünk a problémán. Ha elsóztad a levest, akkor azért történt, mert szerelmes vagy, de ne aggódj, a sót könnyen semlegesíthetjük méz és almaecet segítségével. Mindegyikből adjunk egy-egy teáskanállal az ételhez, majd kóstoljuk meg, ehető-e már. Ha még mindig túl sós, próbáljuk ki a „krumpli módszert”, főzzünk egy krumplit az ételhez, s az felszívja belőle a só egy részét.

A túl csípős, vagy erős étel ízén pedig egy kevés citromlé hozzáadásával is javíthatunk, ugyanis a sav, semlegesítő hatásával mérsékli a csípősséget. Amennyiben harmonizál az étellel, hasznos lehet a tejföl vagy joghurt is.

Ha kapkodunk, vagy nem figyelünk oda, bizony megesik, hogy az étel odaég. Szerencsére van néhány megoldás ilyen esetekre is. Ha a lábosban kozmál oda a készülő étel, akkor kapj elő egy másik alkalmas edényt, és óvatosan öntsd át az épen maradt részt, úgy, hogy a megégett részek ne kerüljenek bele, s próbáld tovább folytatni az étel elkészítését. Ha sütemény, vagy sült hús égett oda, vágd le a megégett széleket, ételdarabokat, majd anélkül süsd tovább.

Ha egy sütihez kevert krém túl hígra sikerült, egy kevés darált kekszet vagy zabkorpát hozzáadva javulhat az állaga. A túlcukrozott masszán pedig segít néhány csepp citromlé.

Akkor sem kell kidobni az ételt, ha nem sikerült küllemre úgy, ahogy elvártuk. Elszakadt piskótából a legjobb egy somlói galuska, elrontott süti tésztákból, vagy csomósabbra sikerült pudingokból készülnek a legdekoratívabb pohárkrémek, szétesett túrógombócból rakott-sült túrógombóc legyen, sok tejföllel meglocsolva, összesütve. Túlérett, szétesett gyümölcsökből turmixot keverj, elrontott kekszből, linzertésztából, pitetésztából kiváló kekszmorzsa alapod készülhet például a kókuszgolyóhoz, vagy keksztekercshez.

Mondd csak, melyik ételed nem sikerült?

Végül egy jó tanács (magamnak is): soha ne tároljunk hasonló kinézetű fűszereket, egymás mellett, ugyanazon a polcon, ugyanolyan egyforma üveg fűszertartóban! Vagy ne csodálkozzunk, ha szárított gyömbért teszünk a rántottába, szárított fokhagyma-granulátum helyett. A Férjem szerencsére egyáltalán nem vette észre.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.