Menü

Hogyan ne legyél éhes

Én nem viselem jól az éhséget. Ha valamiért kimarad egy étkezés, szinte szenvedek. Huzamosabb ideig nem bírnám fenntartani az éhező állapotot, a környezetem pedig engem nem tudna elviselni. Talán ezért nem tudtam soha egyetlen koplalós diétát sem végigcsinálni. A „csak háromnaposat” sem, ami pedig olyan kibírhatónak tűnt, aztán mégsem ment. A jó hír, hogy nem is kell ilyen „koplalósdit” játszani. Nem kell éhezni. Nem kell nulltápanyagos fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni és napokig csak almát enni vagy valamilyen zöld levelet rágcsálni. Ezt az érzést nem szükséges elviselni, hiszen nem is egy normális állapot, s szerintem nem is tartható sokáig, ha mégis, az komoly egészségügyi problémákat hagyhat maga mögött.

Aki koplal, az az egészségével játszik és a hiánybetegségekre pályázik. Sokkal egyszerűbb, könnyebb és érdemesebb olyan étrendet és napirendet összeállítani, mely nem éhezésre alapul, s mely nem várja meg, hogy kopogjon a szemünk. Különböző trükkökkel elkerülhető, hogy egész nap éhesen nassoljunk. Néhány tanács a továbbiakban:

Alacsony kalóriatartalmú ételekből együnk többet! Olyan ételeket kell választani, melyek sokáig laktatóak, telítenek, így elkerülhetjük a folyamatos éhségérzetet. Az egyik saját módszerem megkeresni azokat az élelmiszereket, amelyek kalóriaszegények, s jóllakni velük. A zöldségek például ilyen ételek, melyekből bátran, szinte mértéktelenül ehetünk, nem fogjuk belőle túlenni magunkat, a kalóriakeretet sem dobja meg egy kiló brokkoli, a táblás csoki azonban a maga kis 100 grammjával már többszöröse a zöldségek kalóriaszámának, s ráadásul tápanyagok tekintetében kevésbé értékes ételünk. Szeretjük a csokit persze, ki dobná vissza a mogyorós tejcsokit azzal, hogy „köszi én inkább a brokkolit kérem”, valószínű aki ezt teszi, nem őszinte a mosolya. Az enyém nem lenne az. Mégis törekedni kell arra, hogy jóllakjunk alacsony kalóriaértékű ételekkel.

Kicsit több zsír! A jó zsíroktól már régóta nem félünk, egy marék mogyoró, dió, vagy más olajos mag, esetleg egy érett avokádó vagy értékes zsírsavakat tartalmazó tojás hosszú időre eltelít. Az efféle zsírok laktatnak. Nem érezzük szükségét elfogyasztásuk után egy órával a csipegetésnek, nassolásnak.

Együnk gyakrabban! Nem vagyunk egyformák, sokféle vélemény kering a neten, az időszakos böjtöléstől a napi 1 evésen át a 3 óránkénti evésig, s mivel ezt a cikket most én írom, a személyes véleményem az, hogy többször keveset. Én többször étkezem kevesebbet, nem kevésszer sokat és pláne nem egyszer egy nap, de akkor aztán degeszre. A gyomromnak kevésbé megterhelő, ha többször eszem keveset és változatosan.

Fogyasszunk sok folyadékot! Vagy még annál is többet! A folyadék alatt az ásványvizet, cukrozatlan teákat, turmixokat, leveseket értem, nem a kávét, nem a cukros szénsavas üdítőt és nem az energiaitalt.

Tervezzük meg napi étkezéseinket, - mennyiséget és minőséget - okosan, egészségesen, változatosan! Próbáljuk ki, mi az, ami számunkra a legjobb éhség-csillapító módszer. De semmiképp ne válasszuk a reggeltől estig tartó nassolást, sem az egész napos koplalás utáni késő esti dőzsölést.

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.