Hogyan ne legyél éhes
- Dátum: 2018.11.14., 09:02
- Martinka Dia
- állapot, alma, avokádó, brokkoli, csipeget, csoki, diéta, dió, egészségügyi probléma, egyszerűbb, éhes, éhező, éhség, éhségérzet, energiaital, étkezés, fogyókúra, folyadék, gyakrabban, gyomor, hiánybetegség, kalóriakeret, kalóriatartalom, kimarad, koplal, könnyebb, laktat, leves, napirend, nassol, olajos mag, szenved, tea, telít, tojás, többször, trükk, turmix, üdítő, változatos, víz, zöldség, zsír
Én nem viselem jól az éhséget. Ha valamiért kimarad egy étkezés, szinte szenvedek. Huzamosabb ideig nem bírnám fenntartani az éhező állapotot, a környezetem pedig engem nem tudna elviselni. Talán ezért nem tudtam soha egyetlen koplalós diétát sem végigcsinálni. A „csak háromnaposat” sem, ami pedig olyan kibírhatónak tűnt, aztán mégsem ment. A jó hír, hogy nem is kell ilyen „koplalósdit” játszani. Nem kell éhezni. Nem kell nulltápanyagos fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni és napokig csak almát enni vagy valamilyen zöld levelet rágcsálni. Ezt az érzést nem szükséges elviselni, hiszen nem is egy normális állapot, s szerintem nem is tartható sokáig, ha mégis, az komoly egészségügyi problémákat hagyhat maga mögött.
Aki koplal, az az egészségével játszik és a hiánybetegségekre pályázik. Sokkal egyszerűbb, könnyebb és érdemesebb olyan étrendet és napirendet összeállítani, mely nem éhezésre alapul, s mely nem várja meg, hogy kopogjon a szemünk. Különböző trükkökkel elkerülhető, hogy egész nap éhesen nassoljunk. Néhány tanács a továbbiakban:
Alacsony kalóriatartalmú ételekből együnk többet! Olyan ételeket kell választani, melyek sokáig laktatóak, telítenek, így elkerülhetjük a folyamatos éhségérzetet. Az egyik saját módszerem megkeresni azokat az élelmiszereket, amelyek kalóriaszegények, s jóllakni velük. A zöldségek például ilyen ételek, melyekből bátran, szinte mértéktelenül ehetünk, nem fogjuk belőle túlenni magunkat, a kalóriakeretet sem dobja meg egy kiló brokkoli, a táblás csoki azonban a maga kis 100 grammjával már többszöröse a zöldségek kalóriaszámának, s ráadásul tápanyagok tekintetében kevésbé értékes ételünk. Szeretjük a csokit persze, ki dobná vissza a mogyorós tejcsokit azzal, hogy „köszi én inkább a brokkolit kérem”, valószínű aki ezt teszi, nem őszinte a mosolya. Az enyém nem lenne az. Mégis törekedni kell arra, hogy jóllakjunk alacsony kalóriaértékű ételekkel.

Kicsit több zsír! A jó zsíroktól már régóta nem félünk, egy marék mogyoró, dió, vagy más olajos mag, esetleg egy érett avokádó vagy értékes zsírsavakat tartalmazó tojás hosszú időre eltelít. Az efféle zsírok laktatnak. Nem érezzük szükségét elfogyasztásuk után egy órával a csipegetésnek, nassolásnak.
Együnk gyakrabban! Nem vagyunk egyformák, sokféle vélemény kering a neten, az időszakos böjtöléstől a napi 1 evésen át a 3 óránkénti evésig, s mivel ezt a cikket most én írom, a személyes véleményem az, hogy többször keveset. Én többször étkezem kevesebbet, nem kevésszer sokat és pláne nem egyszer egy nap, de akkor aztán degeszre. A gyomromnak kevésbé megterhelő, ha többször eszem keveset és változatosan.
Fogyasszunk sok folyadékot! Vagy még annál is többet! A folyadék alatt az ásványvizet, cukrozatlan teákat, turmixokat, leveseket értem, nem a kávét, nem a cukros szénsavas üdítőt és nem az energiaitalt.
Tervezzük meg napi étkezéseinket, - mennyiséget és minőséget - okosan, egészségesen, változatosan! Próbáljuk ki, mi az, ami számunkra a legjobb éhség-csillapító módszer. De semmiképp ne válasszuk a reggeltől estig tartó nassolást, sem az egész napos koplalás utáni késő esti dőzsölést.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.