Menü

Hogyan működik az immunrendszer? - Betegségek

E heti és egyben utolsó részünkben az immunrendszer betegségeinek rejtelmeibe nyerhetünk betekintést, hogy milyen érdekes és egyúttal rémisztő dolgokra is képes lehet a saját testünk.

Az immunrendszer betegségeiről…

Az immunrendszer összetettsége miatt számos lehetséges útja van annak, hogy valami esetleg elromlik a rendszerben. Az immunrendszert érintő betegségek három csoportba oszthatóak, ezeket fogjuk kicsit közelebbről is megvizsgálni.

Immunhiány

Ez az állapot akkor jelentkezik, ha az immunrendszer egy vagy több összetevője nem működik. Számos oka lehet az állapot kialakulásának, és itt nem kell nagy dolgokra gondolnunk, hiszen az okok közé sorolják a kort, az elhízást és az alkoholizmust is. A fejlődő országok listáján az alultápláltság is szerepel. Az AIDS betegség a szerzett immunhiánynak egy általános példája.

Autoimmunitás

Ebben az esetben az immunrendszer nem helyesen a test saját, egészséges sejtjeit támadja meg ahelyett, hogy a kórokozó vagy hibás sejtek elpusztításán dolgozna. Ilyenkor sajnos nem tudja a saját sejteket a nem saját sejtektől megkülönböztetni.

Az autoimmun betegségek gyakrabban előfordulnak, mint gondolnánk, hiszen ilyen betegség a cöliákia, az 1-es típusú cukorbetegség és a reumatoid artritisz is, de a sort sajnos napestig folytathatnák.

Hiperszenzitivitás (=hiperérzékenység)

Hiperszenzitivitás esetén az immunrendszer valamilyen helyzetre túlzott mértékben reagál, és így az egészséges szövetekben is kárt tesz. Ennek nagyon jó példája az anafilaxiás sokk, amikor a test az allergiát kiváltó anyagra olyan mértékben reagál, hogy akár az életet is veszélyztető állapot alakulhat ki.

Összefoglalás dióhéjban:

Az elmúlt hetek során talán túlzott mértékben is megismertük immunrendszerünket annak minden egyes résztvevőjével, feladatával és potenciális hibáival. De saját magunk megismerése – úgy, ahogy a lelki oldalról sem -, testi oldalról sem fejeződik be sosem.

Az immunrendszer egy rendkívül bonyolult hálózat, amely elengedhetetlen a túlélésünkhöz. A legtöbb és a legideálisabb esetekben a testben számos különböző rendszer és sejttípus dolgozik együtt tökéletes harmóniában, hogy a betegséget előidéző idegenekkel felvegyék a harcot, és testünk elöregedett, elhalt sejtjeit eltakarítsák. Ezért tehát érdemes megbecsülnünk fizikai valónkat is.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.